Truva Linux Destek Forumu

GNU/Linux ve Açık Kaynak => Haberler => Konuyu başlatan: 2kral - 17 Aralık 2012, 01:56:22 ös

Başlık: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: 2kral - 17 Aralık 2012, 01:56:22 ös
(http://media.dunyabulteni.net/250x190/2012/09/24/linux.jpg)


Microsoft’a rekabet soruşturmasının yolunu açan başvurunun sahibi Metin Mustafa Akgün, Gelecek A.Ş. olarak açık kaynak kodlu Linux işletim sistemini Türkiye’de yaygınlaştırma çabalarının engellendiğini söyledi.
 
Rekabet Kurulu'nun Microsoft'a soruşturma açmasına giden süreci başlatan Gelecek A.Ş. kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Metin Mustafa Akgün, 2005′te Türkiye'deki yerli bilgisayar üreticilerinin Gelecek Linux işletim sistemi yüklü bilgisayarlar satmaya başladığını belirterek, 'Üniversiteler, önemli kurumlar Gelecek Linux kullanmaya başlamıştı. İşte tam bu noktada satışlar ve hizmetlerde kolaylıkla anlaşılır kesilmeler meydana geldi. Bunun sebebini araştırdığımızda ilginç ve kabul edilemez nedenler bulduk' dedi.
 
ÜRÜN DAĞITIMI ENGELLENDİ

Ürünlerini dağıtmalarının engellendiğini savunan Akgün, 'Gelecek A.Ş. 1998 yılında Türkiye'de açık kaynak kodlu bilişimi yaymak için kuruldu. 9 yıl gibi kısa sürede yüzlerce referans şirket oluşturdu, binlerce kişiye eğitim verdi, açık bilişim konusunda kaynak kitaplar oluşturdu. İşte tam bu noktada satışlar ve hizmetlerde kolaylıkla anlaşılır kesilmeler meydana gelmişti 2005 yılında. Bunun sebebini araştırdığımızda ilginç ve kabul edilemez nedenler bulduk' şeklinde konuştu.
 
ADALETE GÜVENİYORUM

Şirket olarak Rekabet Kurulu'na çok kapsamlı bir dosya hazırlayarak Prof. Dr. Arif Esin yardımıyla başvurduklarını belirten Akgün, 'Microsoft'ta inceleme yapıldı ama dava açılmasına hükmedilmedi. Biz de konuyu Danıştay'a götürdük. Danıştay 2008 yılında Rekabet Kurumu'na konunun yeniden görülmesi için geri gönderdi. Yıl 2012, malumunuz bu konu Rekabet Kurulu'nda tekrar ele alınmış soruşturma açılmasına karar verilmiş. Sonucu bir kez daha merakla bekliyorum. Adaletin geç de olsa tecelli edeceğine güvenim tamdır' dedi.
 
ŞİRKET TASFİYE EDİLDİ

Microsoft hakkında tekel soruşturması açılmasına giden süreci başlatan Gelecek A.Ş., 2007 bitiminde tasfiye sürecine girmişti. Dolayısıyla, Rekabet Kurulu'na başvuran o şirket şu an faal değil. Gelecek adıyla faaliyet gösteren diğer şirketlerin, bu başvurusuyla ilgisi bulunmuyor.
 
MICROSOFT, REKABETİ ÖNLEMEKLE SUÇLANIYOR

Rekabet Kurulu, dağıtım kanallarına uygulanan baskı ve indirim sistemleri yolu ile Gelecek Bilişim ve İletişim A.Ş.'nin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasıyla Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti., Microsoft Corporation ve Microsoft Ireland Operations Limited hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti. Karar kurulun 28.08.2012 tarihli toplantısında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 40. maddesi uyarınca alındı. Microsoft, Linux'un Türkiye'de yayılmasını engellemek için serbest rekabeti engellemekle suçlanıyor.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: atlantis - 17 Aralık 2012, 02:46:15 ös
Gelecek Linux'u severdim. Conexant modemleri çalıştıran sürücü ile gelmesi bizim için çok önemliydi zamanında. Güzel de hizmetleri vardı aslında. Devam etmesini dilerdim.
Başlık: Ynt: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: 2kral - 17 Aralık 2012, 03:00:02 ös
:D İnşallah microsoft truva linux a el atmaz :D :D
Başlık: Ynt: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: atlantis - 17 Aralık 2012, 03:21:51 ös
Keşke el atsalar. Onlardan alacağım tazminatla Linux şirketi kurarım :D
Başlık: Ynt: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: 2kral - 17 Aralık 2012, 04:18:57 ös
Alıntı
Keşke el atsalar. Onlardan alacağım tazminatla Linux şirketi kurarım Cheesy

bu lafı duyduktan sonra zaten el atmazlar linuxa hizmet olur diye :D
Başlık: Ynt: Türkiye'de Linux'u gizli bir el engelledi!
Gönderen: atlantis - 17 Aralık 2012, 04:20:45 ös
Onlar bunun da yolunu bulur. Asıl ben istediğim atılımı yapabilseydim o zaman göreceklerdi günlerini :D