Truva Linux Destek Forumu

Truva Linux => Dokümanlar & İpuçları => Konuyu başlatan: fortran - 26 Nisan 2014, 06:47:49 ös

Başlık: Ekin Alpagut: Doudou Linux – Çocukların GNU/Linux Dağıtımı
Gönderen: fortran - 26 Nisan 2014, 06:47:49 ös
(http://www.penguenci.net/wp-content/uploads/2011/10/doudou_linux.png)

Doudou Linux (http://www.2dbilgisayar.com.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=1297&Itemid=1) çocuklar için dizayn edilmiş ve geliştirilmiş bir GNU/Linux dağıtımıdır. Doudou fransızcada küçük çocukların sarılıp uyudukları yumuşak oyuncaklar anlamına gelmektedir. Çocuklara bilgisayar kullanımını en kolay şekilde öğretebilmek için Doudou Linux bünyesinde onlarca farklı uygulama ile gelmektedir.

2-12 yaş aralığı düşünülerek seçilmiş uygulamalar ve oyunlar ile çocuğun bilgisayarı zorlanmadan kullanabilmesi amaçlanmıştır.  Menü yapısı 2 yaşında bir çocuğun bile kolaylıkla anlayabilmesi ve kullanabilmesi için tasarlanmıştır. Dodudou Linux bu doğrultuda çocuklar yanlarında Anne ve Babaları olmadan da bilgisayarı keşfedebilmelerini ve eğlenerek öğrenebilmelerini sağlamaktadır.

Debian tabanı üzerine geliştirilmiş ve sadece 32 bit yayınlanmış olan bu Linux dağıtımı çalışan CD olarak kullanılabilmektedir. Çalışan CD yapısı ile sisteminizi CD’den başlatarak Doudou’yu yükleyebilir ve bilgisayarınızı gönül rahatlığıyla çocuğunuzun kontrolüne verebilirsiniz. Çalışan CD var olan sabit diskinize kurulum veya herhangi bir işlem yapmayacağından sisteminizi yeniden başlatarak kendi işletim sisteminizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Çocuklar için geliştirilen Linux dağıtımlarından farklı olarak Doudou yapısı itibariyle sadece oyunların ve uygulamaların doldurulduğu bir dağıtım olmadığını vurgulamaktadır. Kullanıcı arayüzü ve yapısına dikkatlice bakıldığında ;

    * Drop-down menüleri bulunmamaktadır
    * Masaüstüne herhangi bir şey yerleştirilememekte veya var olanlar kaldırılamamaktadır
    * Dosya/Klasör kavramı bulunmamaktadır
    * Başlat menüsü bulunmamaktadır
    * Uygulamalar için pencere ebatları değiştirme/büyütme/küçültme ayarlanamamaktadır.

bu sayede çocuğunuz menülerle, pencerelerle ve işletim sisteminin (onlara göre) zorlukları ile uğraşmayacaktır. Ebeveynlerin çocukların internet kullanımındaki titizlikleri için Doudou web filtresi olarak DansGuardian kullanmaktadır. Bu sayede çocuğun tamamen güvenli bir şekilde bilgisayar ve internet kullanması sağlanabilmektedir.

Doudou’nun ön tanımlı olarak gelen eğitim amaçlı uygulamalarına göz atacak olursak ;

    * Gamine : fareyi keşfedebilmeleri için güzel bir uygulama
    * Pysycache suite : fare kontrolünde ustalaşmak için 5 oyun
    * Child’s play suite : 13 oyun içeren bu pakette çocuğun eğitimi için gerekli olan uygulamalar bulunmaktadır, klasik hafıza oyunundan alfabe’den harf bulmaca oyunları
    * Kgeography : Dünya atlası üzerinde ülkelerin yerlerini öğreten uygulama
    * Piano Keyboard : Ekran üzerinde bulunan bir klavye ile piyano uygulaması
    *  GCompris : Bilgisayarı keşfetme, bilim, coğrafya, okuma gibi 100′ün üzerinde aktivite ile eğitim amaçlı çocuk oyunları
    * Tuxpaint : Bilgisayar ekranında eğlenceli bir şekilde yapılabilen çizim uygulaması

ayrıca ;

    * Tune bölümünde ses kartı, yazıcı gibi donanımsal ayarları yapılabilmekte
    * Dosyalarının içinde Mozart,Beethoven gibi klasik müzik midileri bulunmakta
    * Stop-motion tekniği için Stop Motion uygulaması ve çekilmiş 1 adet örnek stop motion filmi bulunmakta
    * Enjoy bölümü altında Macera,Arcade,Kart,Mantık ve Spor olarak kategorilenmiş onlarca oyun oynanabilmekte
    * Multimedia bölümü altında bir davul uygulaması olan Hydrogen, medya oynatıcı, ses kaydedicisi, klavye piyanosu kullanılabilmektedir.

Bu kadar çok uygulama ve aracı barındıran Doudou Linux dağıtımı henüz 1.0 versiyonunda olmasına rağmen çocukların severek kullanacağı ve bilgisayar kullanımına kolay ve güvenli olarak adım atabileceği yapıdadır. Türkçe sürümü (yerelleştirmesi) de bulunan Doudou Linux’u tüm anne ve babaların kolayca çalıştırarak güvenli bir şekilde çocuklara emanet edebileceklerini düşünüyor, çocuklarını kontrol altına alınmamış bir işletim sistemine teslim etmemeleri gerektiğine inanıyorum.

Dağıtımı incelemek için ; http://www.penguenci.com (http://www.penguenci.com)

Doudou Linux Web Sayfası : http://www.doudoulinux.org (http://www.doudoulinux.org)

penguenci.net (http://www.penguenci.net/?p=366)