Son İletiler

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Diğer Dağıtımlar / ROSA Desktop Fresh R7 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 26 Ocak 2016, 11:42:13 öö »

Linux tabanlı çözümler geliştiren bir Rus şirketi olan ROSA tarafından geliştirilen ve Mandriva Linux’tan çatallanmış bir dağıtım olan ROSA’nın KDE 4.14.8 masaüstü ortamıyla yapılandırılan ve çok özel ve gelişmiş özelliklerle donatılan Desktop Fresh R7 sürümü duyuruldu. ROSA şirketinin KDE 4 masaüstü ortamı ile gelen ROSA Desktop Fresh KDE R7’yi duyurmkaktan büyük memnuniyet duyduğu belirtilirken, 4.1.15 LTS Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, 4.2.x ve 4.3.x (x86_64, i586) serisi çekirdeklerin de kullanılabilir olduğu ifade edildi. Varsayılan yüklemenin artık h.265 dahil medya codec bileşenlerini de içerdiği söylenirken, X.Org Server 1.17.4’e dayalı olarak gelen sistemin X11 sürücüleri ve kütüphaneler güncellenmiş olarak kullanıma sunulduğu belirtildi. NVidia ekran kartları için grafik sürücüleri de güncellenen sistem; MESA 11.0.6, PulseAudio 7.1, Chromium 47.0, Firefox 43.0.4, Thunderbird 38.3, Qt5 framework 5.5.1, KF5 5.18.0, GTK3 3.16.7, FFmpeg 2.8.5 ve LibreOffice 4.4.7 gibi pek çok güncel yazılımla birlikte geliyor. ROSA Desktop Fresh R7 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

ROSA Desktop Fresh R7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

12
Haberler / Mozilla Firefox 44.0 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 26 Ocak 2016, 10:56:24 öö »

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 44.0 sürümüne güncellendi. Mozilla Firefox 44.0’ın resmi duyurusu henüz yapılmadı, ancak yükleme dosyaları yansılarda yerini aldı. Çeşitli hata düzeltmeleri ve kimi yeni özelliklerle geldiği sanılan yeni sürüm hakkında daha fazla bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çeşitli güvenlik düzeltmeleri ve kimi sorunların çözümünü içeren yeni sürümde, hızlı JavaScript performansı sağlanmış bulunuyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde uyumlu kullanılabiliyor. HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 teknolojileri gibi yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 80′den fazla dilde kullanılabiliyor.

Mozilla Firefox 44.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyurusu yapılıncaya kadar:

    Mozilla FTP sayfası

Resmi duyurusu yapıldıktan sonra:

    İndirme sayfası

getgnu.org

13
Diğer Dağıtımlar / KNOPPIX 7.6.1
« Son İleti Gönderen: fortran 25 Ocak 2016, 03:57:11 ös »
KNOPPIX 7.6.1 çıktı. Ancak henüz resmi duyuru yapılmadı. ISO kalıpları yansılardan edinilebilir.

KNOPPIX_V7.6.1DVD-2016-01-16-EN.iso

14
Haberler / Wicd’in 1.7.4 Sürümü Çıktı
« Son İleti Gönderen: fortran 25 Ocak 2016, 11:03:45 öö »

GNU/Linux sistemlerde hem kablosuz hem de kablolu ağları yönetmek için kullanılan açık kaynak kodlu bir yazılım olan Wicd; 1.7.4 sürümüne güncellendi. WEP onaltılık ağ yapılandırmaları için hata düzeltmeleri içeren yeni sürümde dil güncellemeleri de yapılmış bulunuyor. 2006 yılı sonlarında başlayan proje, bağlantı yöneticisinin oluşturulması sonucunda Wicd’in doğmasıyla sonuçlanmıştır. Wicd; ağlara bağlanmak için çok çeşitli ayarlar içeren basit bir arayüz sağlamayı amaçlamaktadır. Wicd; kablosuz bağlantı artalan süreci (daemon) için bir arayüz sunuyor. Wicd; kablosuz ağlara otomatik olarak bağlanacaktır, ancak belirttiğiniz bilinmeyen ağlara otomatik olarak bağlanmayacaktır. Wicd; wpa_supplicant kullanılarak kablosuz şifrelemeyi destekler. Wicd iki ana bileşen içerir: artalan süreci (daemon) ve kullanıcı arayüzü. Bu iki bileşen D-Bus ile iletişimi sağlar. Bu tasarım kullanıcıya, standart kullanıcı olarak çalıştırmak üzere kullanıcı arayüzünü ve root kullanıcı olarak çalıştırmak üzere artalan sürecini (daemon) veriyor ki bu root parolasını bilmeyenin kablosuz ağı değiştiremeyeceği anlamına geliyor.


Wicd; yalnızca Gnome ve KDE masaüstü ortamlarında değil, XFCE, Fluxbox, Openbox ve Enlightenment gibi değişik masaüstü ortamlarında kullanılabiliyor. Wicd’in Slackware, Zenwalk Linux, Arch Linux, Debian, Gentoo Linux, Fedora, openSUSE, Mandriva ve Pardus gibi dağıtımlara nasıl yüklendiğine ilişkin olarak bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Wicd 1.7.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

15
Haberler / The Document Foundation John McCreesh’in kaybı ile yasta
« Son İleti Gönderen: fortran 25 Ocak 2016, 10:20:53 öö »

The Document Foundation’ın kurucu üyesi ve “Next Decade Manifesto“nun yazarı John McCreesh; 16 Ocak 2016 Cumartesi günü ansızın vefat etti. Kalp krizi geçirdiği düşünülen McCreesh; 61 yaşındaydı. Genç üyeler için iyi bir rehber olan John McCreesh; her proje kurucusu için iyi bir arkadaştı. Bunun, The Document Foundation için üzücü bir kayıp olduğu belirtilirken, McCreesh’in 2004’ten 2010’a kadar projenin büyümesi için etkili olmuş bir aktör olduğu, OOo Stratejik Pazarlama Planı’nı yazdığı, LibreOffice ve The Document Foundation’ın oluşumuna katkıda bulunduğu ifade edildi. John McCreesh ile henüz tanışmamış olanların, onun LinkedIn profilini okuyabilecekleri ya da FaceBook sayfasını gözden geçirebilecekleri söyleniyor. Onun son etkinliğinin News & Star‘da özetlendiği belirtiliyor.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için blog.documentfoundation.org’da yayımlanan R.I.P. John McCreesh başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

getgnu.org

16
Truva Sohbet / Aybüke Özdemir: Packathon Nasıl Geçti?
« Son İleti Gönderen: fortran 25 Ocak 2016, 09:38:43 öö »
Packathon 23 Ocak'ta Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleşti. Biz de Kripton'dan kalabalık bir ekiple oradaydık.

Etkinlik süresince takım olarak ya da tek kişi herkes ortaya bir ürün koymaya çalıştı. Gün sonunda kısaca bu ürünler tanıtıldı ve oylama yapıldı. İlk üçe giren takımlar aşırılı hediyeler kazandı. (bknz)


Çanakkale ekibi olarak biz de projelerimiz için, aramızda paylaştırdığımız  görevleri bitirmeye çalıştık. Fotoğraftaki arkadaşlarla çalışıp ortaya birşeyler koymaya çalışmanın keyfi çok çok büyük. Uzun bir süreçten bahsetmiyorum belki, birkaç saat sadece ama benim için birsürü şey öğrendiğim, bolca eğlendiğim bir gün oldu. 

Etkinlikten sonra sohbeti pek güzel arkadaşlarla vakit geçirmek de ayrı güzeldi. Kayıtlara aşırı güzel bir gün olarak geçsin. Emeği geçen herkese teşekkür ederim, devamını bekleriz.

aybukeozdemir.com

17
Linux Genel / Firefox’a kayıtlı parolaları yedeklemek
« Son İleti Gönderen: fortran 24 Ocak 2016, 11:56:13 ös »

Değerli dostum @caylakpenguen, yine çok hoş bir konuya değinmiş. Sürekli Firefox kullanan kullanıcıların, ister istemez parolalarını Firefox’a emanet ettiklerini belirten dostumuz; yeniden sistem kurulumunda ya da sistem çökmesi durumunda şifrelerin firefox’a tek tek yeniden girilmesinin oldukça meşakkatli olabileceğini ifade ediyor. @caylakpenguen, bununla ilgili küçük bir araştırma yapmış ve copy/paste yoluyla dolaşıma sokulan yazıların yanlış bilgilerle dolu olduğunu görmüş. Bunun üzerine ilgili dizinleri inceleyen dostumuz, /.mozilla/firefox dizininde bulunan profil dosyalarını kendi bilgisayarında /.mozilla/firefox/ap2c6k2r.default adlı bir dizinde tutulduğunu görmüş. Kayıtlı parolalar, key3.db ve logins.json dosyalarında tutuluyormuş. Dostumuz, işte bu parolaları yedeklemek için minik bir betik yazmış. Burada sözü, kendisine bırakalım.

Betik içeriği şu şekildedir:

Kod: [Seç]
#!/bin/sh
#Çrş 09 Ara 2015 23:18:23 EET
# Firefox Parola yedekler. CaylakPenguen
FFOXDIR=$HOME/.mozilla/firefox/ap2c6k2r.default
YEDEK=$HOME/Belgeler/ffox_yedek/firefox-parola_yedekleri-`date +%F-%H-%M-%S`.tar.gz
mkdir -p $HOME/Belgeler/ffox_yedek
cd $FFOXDIR
tar -zcvf $YEDEK logins.json key3.db

Betiği nano ile açıp, gerekli Alanları kendinize göre düzenleyiniz. CTRL+X komutu ile betiği kaydedip çıkın. Konsolda normal kullanıcı olarak:

Kod: [Seç]
sh firefox-parola-yedekle.sh
komutunu verdiğinizde ilgili yedek klasörü oluşturulacak ve yedek dosyası tar.gz olarak kaydedilecektir. Sisteminizi yeniden kurduğunuzda yedeklenen dosyaları firefox profil dizinine çıkartmanız parolalarınızı geri getirmek için yeterli olacaktır.

Faydalı olması dileğiyle.


@caylakpenguen’in kendi blogundaki orjinal yazı burdadır. Ben uyguladım, oldukça sağlıklı bir biçimde çalışıyor. Güle güle kullanın.

getgnu.org

18
Diğer Dağıtımlar / Debian 8, 8.3’e Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 23 Ocak 2016, 10:29:19 ös »

Debian projesi; 25 Nisan 2015 tarihinde yayınladığı “Jessie” kod adlı Debian 8’in üçüncü güncellemesini duyurdu. Debian projesinin kararlı “Jessie” kod adlı Debian 8 sürümünün üçüncü güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduğu belirtilirken, bu güncellemenin kararlı sürüme ciddi sorunlar için bir kaç ayarlama ile birlikte önemli güvenlik sorunları için düzeltmeler eklediği ifade ediliyor. Bu güncelleştirmenin Debian 8’in yeni bir sürümü olmadığı, ancak bazı paketlerin güncellendiği belirtilirken, eski “Jessie” kurulum CD veya DVD’lerini atmaya gerek olmadığı, zira kurulum sonrasında gerçekleştirilecek güncelleme ile söz konusu güncellemenin elde edilebileceği ifade edildi. Sistemlerini security.debian.org üzerinden güncelleştiren kullanıcıların bu güncellemeye ihtiyaçları kalmayacağı belirtilirken, güncellenmiş paketleri içeren yeni CD ve DVD kalıplarının yansılarda yerini alacağı ifade edildi. Debian 8.3 hakkında geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Yansılar yenilendikten sonra Debian 8.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    Yansılar

Debian’ın bugünkü “test” dağıtımı Stretch için haftalık olarak hazırlanan DVD kalıpları:

    debian-testing-i386-DVD
    debian-testing-amd64-DVD

Live CD/DVD indirme adresleri:

    i386 iso-hybrid
    amd64 iso-hybrid

getgnu.org

19
Haberler / GNOME Masaüstü Ortamının 3.19.4 Sürümü Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 22 Ocak 2016, 01:29:12 ös »

GNOME projesince geliştirilen GNOME masaüstü ortamının 3.19.4 sürümü, Javier Jardón tarafından duyuruldu. GNOME 3.19 geliştirme döngüsünün dördüncü geliştirme sürümü 3.19.4’ü duyurmaktan mutlu olduklarını söyleyen Jardón; GNOME 3.19.4 derlemek için jhbuild kullanabileceğini belirtti. Jardón; 3.19.3 sürümünden bu yana nelerin değiştiğini öğrenmek için sürüm notlarının incelenebileceğini söyledi. Bunun bir geliştirme sürümü olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Jardón; bu sürümün erken geliştirme döngüsü olduğunu belirtti ve 3.19 serisiyle ilgili olarak planlama sayfasının gözden geçirilebileceğini söyledi. GNOME 3.19.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

GNOME 3.19.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

20
Haberler / Google Chrome 48 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 21 Ocak 2016, 09:27:41 öö »

Google Chrome, reklamlar dahil varsayılan olarak Flash içeriğin durdurulduğu sürümleriyle popüler bir tarayıcı olma özelliğini sürdürüyor. Google; tarayıcının GNU/Linux, Windows ve Mac için 48 sürümüne güncellendiğini duyurdu. Mobil siteler için destek içeren Google Chrome 48; Web Bluetooth API, WebAudio iyileştirmeleri, maksimum bağlantı hızları tespiti özelliği, VP9’u destekleyen WebRTC ve diğer güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleriyle geliyor. Bu güncelleme, 37 güvenlik düzeltmesi içeriyor. Chrome, artık reklamlar dahil varsayılan olarak Flash içeriği durdurmuş bulunuyor. Chrome adını grafiksel kullanıcı ara yüzünden, Chromium’u ise arkasındaki açık kaynak kodlu tasarıdan alan tarayıcının yeni sürümü hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Google Chrome 48 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 10