Son İletiler

Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
Haberler / KDE Plasma 5.5.3 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 06 Ocak 2016, 11:28:37 ös »

KDE Plasma 5 serisinin yeni bir hata güncelleme versiyonu, 5.5.3 duyuruldu. Hatırlanacağı gibi, 8 Aralık 2015‘te duyurulan KDE Plasma 5.5, modüller masaüstü deneyimini tamamlamak için pek çok yeni özellik ve iyileştirme ile kullanıma sunulmuştu. Yeni çeviriler ve hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürüm, genellikle küçük ama önemli hata düzeltmeleri içeriyor. Hata güncelleme versiyonlarının sayısını azaltmak için yeni bir sürüm takvimi üzerinde çalışıldığı bildiriliyor. KDE Plasma 5.5.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


KDE Plasma 5.5.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

52
Haberler / Debian Projesi Ian Murdock’un kaybı ile yasta
« Son İleti Gönderen: fortran 05 Ocak 2016, 03:12:32 ös »

Debian Projesi, topluluğunun ve projenin kurucusu Ian Murdock’un kaybedildiğini büyük bir üzüntüyle duyurdu. Proje; bugün, debian.org‘da konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Debian, Ian’ın mirasının yalnızca bir parçası, üstelik bunun belki de en çok bilinenidir. Ian, bilgisayarlarla yaşamının ilk yıllarında tanıştı. Daha sonra, genç bir yetişkin olarak, Krannert Okulu’nun zorunlu programlama sınıfında, iyi bir şeyler yapmak için bilgisayar programlamanın iyi bir fikir ve bir fırsat olarak cazibesine kapıldı. Ian; Debian Projesine 1993 yılı Ağustos ayında başladı, aynı yıl Debian’ın ilk sürümleri de ortaya çıktı. O zamanlar, Linux’un “dağıtımı” kavramı tümüyle yeni idi. Linux ve GNU’nun ruhu için Debian dağıtımı yayınlandı. Bu, dünya ölçeğinde yeni bir hareket başlattı. Pek çok kimse, daha iyi bir dünya ve iyi yazılımlar geliştirme isteğiyle ona katıldı. Onun Debian Manifestosunda, Debian tasarım sürecinin açık olduğu, sistemin en yüksek kalitede olmasının amaçlandığı ve bu sistemin kullanıcı topluluğunun ihtiyaçlarını yansıttığı ifade ediliyordu. Özgür ve açık kaynak dünyasında yazılım özgürlüğü, projenin en sadık kalınan tutumu oldu, hâlâ altın standart budur.

Ağustos ve Aralık 1993’te Debian 0.01 ile Debian 0.90’ın ardından Ian Murdock şöyle yazıyordu: ‘Debian 0.91, Ocak 1994’te piyasaya çıktı, o basit bir paket sistemine sahipti. O zamana kadar Debian üzerinde çalışan bir kaç düzine insan vardı. 0.91, bu şekilde yapılan son sürüm oldu. Debian’ın 0.93 sürümü 5 Mart 1995’te çıktı. Bu, “modern” bir sürümdü. Artık çok daha fazla geliştirici vardı. Debian 0.93R6 çıktığında tarih: Kasım 1995 idi. Paketleri geliştiren yaklaşık altmış geliştirici vardı. Doğru hatırlıyorsam, dselect ilk olarak 0.93R6’da görüldü.‘ Mart 1996’da projenin bir sonraki lideri olarak Bruce Perens oldu. Debian, dünyanın evrensel işletim sistemi olmaya devam edecek, küçük gömülü cihazlarda da bulunacak. En büyük küme sistemlerde, uzay istasyonlarında elbette ki pek çok mimariyi ve çoğu donanımı destekleyen Debian çalışır. Ian’ın düşleri yaşıyor: O, Debian’ın güçlü bir topluluk olmasını, büyümesini istemiş, teşvik etmişti. Debian, daha iyi şeyler yapmak isteyen insanlarda ilgi, merak ve tutku uyandırdı. Yüreğimizin derinliklerinden sana teşekkür ederiz Ian. Bu zor zamanlarda, Debian topluluğu, Ian’ın ailesi ile birlikte olmak ister. Ancak ailesi gizliliğe saygı istediğini söylüyor, biz de onların bu arzularına saygı gösterilmesini istiyoruz. Başsağlığı dileğinde bulunmak için [email protected] adresine başvurulabilir. Bu adres, Ocak 2016 sonuna kadar açık olacaktır. Debian Projesi, daha sonra ailesine bir arşiv sağlayacak ve eğer ailesi de isterse, bunu yayımlayacak.


debian.org



getgnu.org

53
Haberler / Linux Kernel 4.4 LTS 10 Ocak’ta mı geliyor?
« Son İleti Gönderen: fortran 04 Ocak 2016, 05:37:48 ös »

Kernel 4.4’ün sekizinci sürüm adayını 3 Ocak 2016‘da duyuran Linus Torvalds; 4.4 LTS Linux çekirdeğinin umulmadık bir şey olmadığı sürece, önümüzdeki hafta sonu beklendiği yönünde bir açıklama yapmıştı. Bu, 4.4 LTS Linux çekirdeğinin 10 Ocak 2016 tarihinde yayınlanması anlamına geliyor. 4.4-rc8 sürümü, Torvalds’a göre, 4.4 LTS Linux çekirdeğinin final sürümünden önceki son kilometre taşıydı. Birkaç sürücü güncellemesi içeren sürüm adayı, özellikle ARM ve SPARC için çoğunlukla ağ ve mimari konusunda geliştirmelerle geliyordu. Kullanıcılardan sürümü gerektiği gibi test edip, bulgularını geribildirim yoluyla iletmelerini beklediklerini söyleyen Torvalds; sürümün yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiğini hatırlattı.

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için Linus Torvalds’ın Linux Kernel 4.4-rc8 duyurusunu inceleyebilirsiniz.

getgnu.org

54
Diğer Dağıtımlar / siduction'dan Ian Murdock anısına 2015.1 Dev sürümü
« Son İleti Gönderen: fortran 04 Ocak 2016, 04:21:26 ös »

Herkese mutlu yıllar dilenerek, 2016 yılının Debian “unstable” tabanlı ilk geliştirme sürümü 15.1.0, siduction geliştiricileri tarafından duyuruldu. Cinnamon, LXDE, MATE, Xfce versiyonları kullanıma sunulan sürümün; KDE Plasma, GNOME ve LXQt versiyonlarının henüz hazır olmadığı belirtiliyor. siduction geliştiricileri; Xfce 4.12.2, MATE 1.10.2.1 ve Cinmnamon 2.6.13.1 ile gelen Debian “unstable” tabanlı sistemi, 28 Aralık 2015 tarihinde, 42 yaşında vefat eden Debian kurucusu Ian Murdock‘un anısına adadıklarını ifade etti. Kullanıcılardan test ettikleri sistem hakkındaki izlenimlerini geribildirimde bulunarak iletmeleri isteniyor. siduction 15.1.0 Dev hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

siduction 15.1.0 Dev edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    Yansılar
    siduction-15.1.0-mate-amd64.iso (1,143MB, SHA256)

getgnu.org

55
Linux Genel / Qmmp 1.0.5 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 04 Ocak 2016, 10:06:26 öö »

Açık kaynak kodlu Winamp benzeri popüler bir multimedya oynatıcı olan Qmmp; Qt ile yazılmıştır ve son sürümü 1.0.5’tir. Yeni sürüm; XMMS ve Winamp 2.x skin desteği ile geliyor ve 10-bant ekolayzır içeriyor. Çalma listesine m3u, pls, xspf de dahil edilen multimedya oynatıcı, bir ses formatları dönüştürücüsü içeriyor. FLAC ve WavPack için gömülü CUE desteği sunan yazılım; MP3, Vorbis, AAC desteği de sunuyor. Basit, hızlı ve özelleştirilebilir bir uygulama olan Qmmp; tamamen Türkçe destekli bir yazılım. Qmmp 1.0.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, Qmmp 1.0.5’in Ubuntu 16.04 Xenial Xerus, Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.x, Elementary OS 0.3 Freya, Pinguy OS 14.04, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2.0 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl kurulduğunu ele alacağız. Yazılımı yüklemek için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.


O halde yükleme işlemine başlayabiliriz. Öncelikle PPA depoyu ekliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:forkotov02/ppa
Depoları güncelliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
Yükleme işlemini gerçekleştiriyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install qmmp qmmp-plugin-pack
Gerek duyulursa, daha sonra qmmp and qmmp-plugin paketini kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove qmmp qmmp-plugin-pack


getgnu.org

56
Linux Genel / Bash kabuğunun geçmişi tek bir komutla nasıl silinir?
« Son İleti Gönderen: fortran 03 Ocak 2016, 10:23:19 ös »

Bash kabuğu ile çalışırken, zaman zaman kimi komutları yeniden yazma gereği duymaz, klavye üzerindeki ok tuşlarıyla kabuğun geçmişindeki komutları çağırabilirsiniz. Kabuğa daha önce girilmiş olan komutlardan herhangi birini seçip kullanmak mümkündür ama kabuğa girilen komutlar sürekli birikmektedir. İstenirse, kabuğun geçmişinde biriken bu komutlar silinebilir. Bunun için history komutunun kullanılması gerekiyor. Şimdi terminali açın ve history komutunu verin. Yalnızca history komutu, o ana dek kabuğa girilen komutları listelemenizi sağlayacaktır. Karşınıza şuna benzer bir çıktı gelecektir.



Şimdi sorun bütün geçmişi nasıl sileceğimizde. Bütün geçmişi temizlemek için yalnızca aşağıdaki komutu vermek yeterlidir.

Kod: [Seç]
history -c
Artık, Bash kabuğunun geçmişi tamamen silinmiş bulunuyor. Ok tuşlarıyla eski komutlara dönmeyi denerseniz, bunun mümkün olmadığını göreceksiniz. history ile ilgili ayrıntıları öğrenmek için:

Kod: [Seç]
help history
komutunu kullanabilirsiniz.

getgnu.org

57
Haberler / PlayOnLinux 4.2.10 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 03 Ocak 2016, 10:22:34 ös »

PlayOnLinux 4.2.10 sürümüne güncellendi. Bazı uygulamaların Steam uyumluluğunu artırmak için çeşitli Wine yönergelerinin yazılıma eklendiği söyleniyor. PlayOnLinux 4.2.10 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Bilindiği gibi Wine; Windows altında çalıştırılmak üzere yazılmış çeşitli uygulamaları GNU/Linux altında çalıştıran bir yazılımdır. İşte PlayOnLinux, aslında tıpkı Winetricks gibi, Wine’ı daha iyi kullanabilmek için geliştirilmiş araçlardan biridir. Her bir program için ayrı bir Wine kopyası edinebilme, ayrı ayrı Wine sürümleri kullanabilme gibi özelliklerle gelen PlayOnLinux, sisteme kurulurken Wine’ın bilgisayarda kurulu olmasını gerektirecektir. PlayOnLinux’un belki de en güzel yanı, bilgisayara kurulmak istenen oyunların betik dosyalarını internetten indirmesi ve kurulumda kullanıcıya görsel bir arayüz ile yardımcı olmasıdır. Yapılması gereken tek şey yönergelerin dikkatlice takip edilmesidir. İsmi bilinen bir uygulamayı “Search” kısmına yazarak aramak mümkündür.


PlayOnLinux, Wine’ın desteklediği tüm oyunları çalıştırabilir. PlayOnLinux, sonuç itibariyle Wine’ı kullanan ve kullanıcıyı görsel bir arayüzle karşılayan bir uygulamadır. PlayOnLinux’un çalıştırabildiği uygulamalar listesine bakıldığında listede sadece oyunların değil, aynı zamanda Dreamweaver, Flash MX, Internet Explorer, Safari ve Microsoft Office 2003 gibi çeşitli uygulamaların yer aldığı da görülebilir. PlayOnLinux 4.2.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

58
Ofis Yazılımları / Necdet Yücel: LibreOffice Online için hata avcılığı
« Son İleti Gönderen: fortran 02 Ocak 2016, 08:20:17 ös »
 Geçen hafta düzenlediğimiz LibreOffice Android görüntüleyici için hata avcılığı etkinliğinde mevcut hata kaydı sayısını ikiye katladıktan sonra şimdi de henüz geliştirme aşamasında olan LibreOffice Online için 10 Ocak tarihinde benzer bir etkinlik düzenleyelim istiyoruz.

LibreOffice Online sunucu tarafında LibreOffice çalıştırmayı ve tarayıcı ile ona bağlanarak kullanmayı hedefleyen bir ürün. İsteyen burada tarif edildiği gibi sunucu sürümünü kurup deneyebilir. Android için bir apk dosyası hazırlamış olmamıza rağmen tanımadığımız neredeyse kimse hata avcılığına katılmadığı için sunucu sürümünü denemeniz için oldukça uzun sayılabilecek adımları takip etmenizi beklemeyeceğiz. Bu etkinlik için bir sunucu kurup denemek isteyenlere birer hesap açacağız.

LibreOffice'in bu heyecan verici ürününü deneyerek karşılaştığınız hataları ve iyileştirme isteklerinizi bugzilla'ya girmek isterseniz bana eposta göndermeniz yeterli olacak.

nyucel.com

59
Haberler / Lighttpd 1.4.39 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 02 Ocak 2016, 06:24:42 ös »

Açık kaynak kodlu, hızlı, güvenli, esnek ve uyumlu bir http sunucusu olan Lighttpd; 1.4.39 sürümüne güncellendi. Yeni sürümün çökme sorunlarını giderdiği belirtiliyor. Yüksek performanslı ortamlar için tasarlanmış olan Lighttpd; optimize edilmiş bir yazılım olarak kullanıma sunuluyor. Sunucu için mükemmel bir çözüm olarak tarif edilen Lighttpd; yeniden düzenlenmiş BSD lisansı altında kullanılıyor. Düşük RAM kullanımı, etkin CPU kullanımı ve FastCGI, SCGI, Auth, Output-Compression, URL-Rewriting gibi özellikleri ile özellikle yük sorunu olan sunucular için iyi bir çözüm olarak gösteriliyor. Tüm istekleri tek bir akış üzerinden alıp, aynı akış ile işleyip, geriye yine aynı yoldan verebilen bir sistem olduğu için, RAM kullanımında diğer alternatifleri Nginx ve Apache’den daha iyi bir kullanım sağlıyor. Ancak burada, CPU kullanımında Nginx’in Lighttpd’den daha iyi olduğunu hatırlatmak gerekir. Bu bakımdan Apache, PHP’yi fastCgi  olarak kullanmadığı her durumda hem işlemciyi hemde RAM’i aşırı tüketmek durumunda kalıyor. Nginx’in fastCgi ile PHP processlerini handle etmekte zorlandığı ve çözüm olarak da PhpFPM’in (Php fastCgi Process Management) önerildiği belirtiliyor. Lighttpd 1.4.39 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Lighttpd 1.4.39 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası (sha256sum)

getgnu.org

60
Haberler / Ynt: Ian Murdock hayatını kaybetti
« Son İleti Gönderen: fortran 02 Ocak 2016, 12:58:21 ös »
Haberi sürekli güncelliyorum, lütfen zaman zaman kontrol edin.

En son, bunu ekledim:

Alıntı
Ve 1 Ocak 2016’da debian.org, “Mourning Ian Murdock” başlıklı yazıyı yayımladı. Yazıda Ian Murdock’un yalnızca Debian’ın kurucusu değil, aynı zamanda pek çok kişinin dostu ya da akıl hocası olduğu; bu nedenle onu, içtenlikle özleyecekleri ifade ediliyor. Debian Projesinin bu üzücü haberle, bu konudaki yayınları ertelediği, ancak yakında debian-e-posta listesi ve web sitesinde yayımlanacak özel bir duyuru hazırlandığı belirtiliyor.
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10