Son İletiler

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Haberler / Pidgin’in 2.10.12 Sürümü Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 02 Ocak 2016, 12:24:25 ös »

GNU/Linux kullanıcıları başta olmak üzere geniş bir çevre tarafından tercih edilen açık kaynak kodlu bir sohbet yazılımı Pidgin’in, 2.10.12 sürümü duyuruldu. Gadu-Gadu için libgadu’nun 1.12.1 sürümüne güncellendiği yazılımda, Windows için Cyrus SASL 2.1.26, libxml2 2.9.2, Perl 5.20.1, SILC 1.1.12, NSS 3.20.1 ve NSPR 4.10.10 gibi bağımlılık güncellemeleri gerçekleştirilmiş bulunuyor. Çeşitli hataları giderilen yeni sürüme ilişkin ayrıntılara değişiklik listesini inceleyerek ulaşabilirsiniz. GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslı Pidgin; çok platformlu (Linux, BSD, MacOS X, Windows) bir yazılım olduğu ve birden çok protokolü (AOL Instant Messenger, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, Skype, MXit, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo!, Zephyr) desteklediği için, farklı hesaplara aynı anda erişebilme özelliğine sahip. Eski adı Gaim olan yazılım, geliştiricilerin bir telif sorunu nedeniyle isim değişikliğinde karar kılması sonucu Pidgin ismine terfi etmiş bulunuyor.

Pidgin 2.10.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

62
Linux Genel / Evde GNU/Linux Sunucu Nasıl Kurulur?
« Son İleti Gönderen: fortran 31 Aralık 2015, 06:19:44 ös »

Müzik, resim, film gibi medya arşivinizi evinizde birden çok televizyon, bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazdan ve birden fazla akışla aynı anda izlemek istiyor ama bunun için de arşivinizin birden çok kopyasını değişik yerlerde tutmak ve her seferinde bunları eşitlemek zorunda mı kalıyorsunuz? Medya oynatıcılarınız farklı ve birbiriyle uyumsuz formatlar mı kullanıyor. Her birinden bir içerik oynatmak için her seferinde ayar yapmaktan bıktınız mı? Yedek almak, yedekleri koyacak yer bulmak, düzenli yedek almak ve kolayca yedekten yükleme yapmak gibi işler sizin için sorun mu teşkil ediyor? O zaman gelin bu sitede anlatılanlara bir göz atın. Sizin de işinize yarayacak kırıntılar bulabilirsiniz.” biçiminde açıklanıyor anasayfada durum. @caylakpenguen haber verdi, inceledim, gerçekten son derece yararlı bilgiler var. Bu bilgilerden mahrum kalmanızı istemediğim için @caylakpenguen‘in tavsiyesiyle konuyu buraya aktarıyorum.

Lütfen bu sayfaları dikkatlice inceleyiniz. Eminim işinize yarar bir şeyler bulacaksınız. Hazırlayan dostlara selam ve sevgiler.

getgnu.org

63
Haberler / Ynt: Ian Murdock hayatını kaybetti
« Son İleti Gönderen: fortran 31 Aralık 2015, 05:21:34 ös »
Mesaja eklemeler yaptım, yeniden okumanızda yarar var.
64
Haberler / Debian projesi, Ian Murdock’un ölümüyle yasta
« Son İleti Gönderen: fortran 31 Aralık 2015, 07:28:48 öö »

28 Nisan 1973 yılında Almanya’nın Konstanz kentinde doğan Ian Murdock, 28 Aralık 2015’te, 42 yaşında hayatını kaybetti. Debian projesi, Ian Murdock’un ölümüyle yasta. “Debian” adını verdiği açık kaynak kodlu özgür yazılım projesinin kurucusu ve baş geliştiricisi olan Ian Murdock; Debian Manifestosunu 1993 yılında Purdue Universitesi’nde bir öğrenciyken yazmıştı. Yine aynı üniversitede 1996 yılında bilgisayar bilimleri konusunda lisans derecesi kazanmıştı. GNU/Linux ve özgür yazılıma gönül veren Ian Murdock’un teknoloji topluluğuna büyük katkıları oldu. Linux Vakfı’nın CTO’su, Sun Microsystems’in üst düzey lideri ve en son ExactTarget’de Platformlar Başkan Yardımcısı olarak büyük hizmetler veren Murdock için Debian topluluğu buraya bir anmalık gönderdi.

Ubuntu dahil pek çok GNU/Linux dağıtımının temeli ve en önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Debian projesinin kurucusu Ian Murdock’un hayatını kaybetmesine ilişkin ayrıntılar, şu an için tam olarak bilinmiyor. Ancak, Ian’ın önceki gün attığı tweetler incelendiğinde kimi sonuçlara ulaşılabileceği ve fakat Ian’ın ailesinin gizliliğe saygı istediği söyleniyor. Başta Debian projesi olmak üzere tüm özgür yazılım topluluklarına başsağlığı diliyoruz. Konuya ilişkin ayrıntıları bu blogdan okuyabilirsiniz.

Ian Murdock’un kendi boguna uzun zamandır yazmadığı, ancak 28 Aralık pazartesi günü gönderdiği son tweetlerinde 27 Aralık’ta, bir polis memuruna saldırmakla suçlandığından ve bir tutuklanma girişiminde bulunulduğundan söz ediyor. Daha sonra blokta polisle bir arbede yaşandığı ve polisin kendisini cezaevinde bir hücreye koyduğu söyleniyor. Murdock, o gün 25.000 $ ödenerek kurtarılmış ama ertesi gün ölmüş. Onun Twitter hesabı da akabinde devre dışı bırakıldı. Ailesi bu zor dönemde mahremiyetlerine saygı gösterilmesini istiyor. Ian Murdock’un son tweetlerini aşağıdaki resimde ya da burada görebilirsiniz. Buradan ve şuradan da .txt olarak edinebilirsiniz.



İlginç bir ayrıntı da şu: Ian Murdock’un hayatını kaybettiği gün Linus Torvalds‘ın doğum günüydü.

Ve 1 Ocak 2016’da debian.org, “Mourning Ian Murdock” başlıklı yazıyı yayımladı. Yazıda Ian Murdock’un yalnızca Debian’ın kurucusu değil, aynı zamanda pek çok kişinin dostu ya da akıl hocası olduğu; bu nedenle onu, içtenlikle özleyecekleri ifade ediliyor. Debian Projesinin bu üzücü haberle, bu konudaki yayınları ertelediği, ancak yakında debian-e-posta listesi ve web sitesinde yayımlanacak özel bir duyuru hazırlandığı belirtiliyor.

getgnu.org

65
Haberler / Ian Murdock hayatını kaybetti
« Son İleti Gönderen: fortran 30 Aralık 2015, 11:42:50 ös »
Benim de gündelik yaşamımda önemli yer sahibi, Ubuntu dahil birçok GNU/Linux dağıtımının temeli ve en önemli özgür yazılım projelerinden biri olan Debian projesinin kurucusu Ian Murdock hayatını kaybetti.

Olayın detayları şu an için tam olarak bilinmiyor fakat Ian'ın dün attığı tweetlere bakıldığında, polis zorbalığına maruz kaldığı anlaşılıyor.

Başta Debian olmak üzere tüm özgür yazılım topluluklarına başsağlığı diliyorum.

onur.im

66
Linux Genel / Battle for Wesnoth 1.12.5 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 30 Aralık 2015, 11:19:15 ös »

Battle for Wesnoth; GNU/Linux üzerinde çalışan, sıra ile oynanan, fantezi-kurgu temalı, açık kaynak kodlu bir strateji oyunudur. Basit kurallarıyla eğlenceli bir strateji oyunu olan Battle For Wesnoth, 2003 senesinde başlayarak, günümüze kadar gelişerek geldi. Acemi, deneyimli, uzman olarak üç zorluk kategorisinde sıralanan hikayeler; kendi içlerinde de üç zorluk derecesinde oynanabiliyorlar. Çok Oyunculu seçeneğinde, Wesnoth forumlarında bir hesabınız varsa, buradaki kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak, Wesnoth resmi sunucularına giriş yapabilir, belirlediğiniz oyuncu adınızla diğer oyunculara karşı oyun oynayabilirsiniz. Normal olarak 49 ayrı dile destek sunan oyun, dilediğiniz bir dille oynayabilmenizi sağlıyor. Oyunun ana kısmını “Seferberlik” bölümü oluşturuyor. Burada, Wesnoth tarihi ile ilgili senaryolardan herhangi birisini seçip oynayabilirsiniz. The Battle for Wesnoth, 1.12.x serisinden 1.12.5 sürümüne güncellenmiştir. Hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri içeren sürümde, senaryolardaki hatalar düzeltilmiş; İngiliz İngilizcesi, Fransızca, Macarca, Japonca, Letonca, Lehçe, Portekizce, İskoç Galcesi ve İspanyolca dilleri için çeviri güncellemeleri yapılmıştır. Battle for Wesnoth 1.12.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.


Bu yazıda, Battle for Wesnoth 1.12.5’in Ubuntu 16.04 Xenial Xerus, Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.x, Elementary OS 0.3 Freya, Pinguy OS 14.04, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2.0 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl kurulduğunu ele alacağız. Yükleme işlemi için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:vincent-c/wesnoth

sudo apt-get update

sudo apt-get install wesnoth-1.12

Daha sonra gerek duyarsanız oyunu kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove wesnoth-1.12


getgnu.org

67
Linux Genel / Selene 2.6.1 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 30 Aralık 2015, 07:40:23 ös »

Selene; video dosyalarınızı dönüştürmek için pratik bir araçtır. OGG, OGV, MKV, MP4, WEBM, OPUS, AAC, FLAC, MP3, WAV dosya biçimlerini destekleyen ve bir GUI ile kullanıma sunulan güzel bir uygulama olan Selene’yi Ubuntu ve Linux Mint altında kullanabilirsiniz. Mevcut en son sürümü yakın zamanda çeşitli değişikliklerle gelen 2.6.1’dir. Bu yazıda, Selene 2.6.1’in Ubuntu 16.04 Xenial Xerus, Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.x, Elementary OS 0.3 Freya, Pinguy OS 14.04, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2.0 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl kurulduğunu ele alacağız. Yazılımı yüklemek için bir PPA depodan yararlanıyoruz, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.


O halde kuruluma geçebiliriz. İlgili PPA depoyu eklemek ve yükleme komutlarını vermek için aşağıdaki sırayı takip edin:

Kod: [Seç]
sudo apt-add-repository ppa:teejee2008/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install selene

Daha sonra gerek duyarsanız Selene’yi kaldırmak için aşağıdaki komutu verebilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove selene
getgnu.org

68
Linux Genel / Enlightenment 0.20.2 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 30 Aralık 2015, 12:10:16 öö »

Enlightenment masaüstü ortamı; masaüstü bileşenleri, masaüstü simgeleri ve parçacıklar ile Enlightenment Foundation kütüphanelerine dayalı nefes kesen bir pencere yöneticisi sağlar. Hâlâ eski donanımlarda veya gömülü cihazlarda yetenek gösteren Enlightenment’in tema yeteneği görülmemiş bir düzeye sahiptir. GNU/Linux, X11 ve diğerleri için hafif bir pencere yöneticisi olan Enlightenment, telefonlar gibi küçük mobil aygıtlarda da kullanılıyor. Enlightenment; X11 ve GNU/Linux için yalın, hızlı, modüler ve genişletilebilir bir masaüstü yöneticisi sağlıyor. Kullanıcının masaüstünde veya dizüstünde gereksinim duyacağı şeyleri sağlayan bir “masaüstü kabuğu” olarak sınıflandırılmıştır ama bir bütün uygulamalar dizisi değildir. Enlightenment’in en son sürümü, sadece düzeltmeler içeren bir hata düzeltme sürümü olan 0.20.2’dir, sürüm, 28 Aralık 2015‘te duyurulmuştur. Enlightenment 0.20.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, Ubuntu 15.10 Wily Werewolf ile Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ve türevi sistemlere, Enlightenment 0.20.2’nin nasıl kurulduğunu ele yüklendiğini ele alacağız. Yükleme işlemini bir PPA depodan yapacağımız için işimiz kolaydır. Yapılması gereken, ilgili PPA deponun sisteme eklenmesi ve yükleme komutunun verilmesidir.



O halde kuruluma geçebiliriz. Öncelikle PPA depoyu ekliyoruz:
Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:niko2040/e19

sudo apt-get update

sudo apt-get install enlightenment

Daha sonra gerek duyarsanız, gerçekleşen değişiklikleri geri almak için şu komutları kullanabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install ppa-purge

sudo ppa-purge ppa:niko2040/e19

getgnu.org

69
Diğer Dağıtımlar / Debian GNU/Linux 9.0 Stretch SPARC64 Netinstall Kalıbı Yayınlandı
« Son İleti Gönderen: fortran 29 Aralık 2015, 09:16:53 öö »

Debian geliştiricisi John Paul Adrian Glaubitz, SPARC64 donanım mimarisi için ilk ağdan kurulum kalıbını duyurdu. Bunu duyurmaktan büyük bir zevk aldığını söyleyen Glaubitz; kalıba ilişkin geribildirim beklediklerini belirtti. HAL Computer Systems tarafından geliştirilen ve Fujitsu tarafından imal edilen SPARC64 mikroişlemci içeren donanım üzerinde, John Paul Adrian Glaubitz sayesinde, artık Debian GNU/Linux 9.0 Stretch kurulumu yapılabilecek. Glaubitz; kalıpların henüz yeterince test edilmediği konusunda uyarıyor. Kendisinin bir kurulum gerçekleştirdiğini söyleyen Glaubitz; henüz üretilen kalıpların denenmesi sonucunda elde edilecek izlenimleri geribildirim olarak beklediğini belirtiyor. Konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için John Paul Adrian Glaubitz’in duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Debian GNU/Linux 9.0 Stretch SPARC64 Netinstall kalıbı edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası



getgnu.org

70
Haberler / Enlightenment 0.20.2 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 29 Aralık 2015, 08:33:16 öö »

GNU/Linux, X11 ve diğerleri için hafif bir pencere yöneticisi olan Enlightenment, 0.20.2 sürümüne güncellendi. Bir hata düzeltme sürümü olan yeni versiyonun bir takım konularda yaşanan problemleri giderdiği belirtiliyor. Belge yazımı, hataları raporlama ya da IRC üzerinden geri bildirim sağlayarak emek veren herkese teşekkür edildiği bildiriliyor. Enlightenment, telefonlar gibi küçük mobil aygıtlarda da kullanılıyor. Enlightenment; X11 ve GNU/Linux için yalın, hızlı, modüler ve genişletilebilir bir masaüstü yöneticisi. Kullanıcının masaüstünde veya dizüstünde gereksinim duyacağı şeyleri sağlayan bir “masaüstü kabuğu” olarak sınıflandırılmış ama bir bütün uygulamalar dizisi değil. Enlightenment ve EFL kimi platformları destekliyor: GNU/Linux temel platform olmak üzere; FreeBSD ile BSD’ler, Solaris, MacOS X, Windows (XP, Vista, 7 vb.) ve daha fazlası. Enlightenment 0.20.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Enlightenment 0.20.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10