Gönderen Konu: Eyüp Belediyesi Milli İşletim Sistemi PARDUS’a Geçiyor  (Okunma sayısı 2667 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Eyüp Belediyesi Milli İşletim Sistemi PARDUS’a Geçiyor
« : 14 Haziran 2015, 10:43:53 öö »

TÜRKİYEDE BİR İLK

Eyüp Belediyesi, TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ Ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen, ücretsiz ve tamamen Türkçe olan Milli İşletim Sistemi PARDUS’a geçiyor. PARDUS işletim sistemine geçiş öncesi Eyüp Belediyesi personeline eğitim veriliyor. Bilgi İşlem Müdürlüğü personeli ile belediyenin diğer müdürlüklerinden birer personel PARDUS eğitimine katılıyor.

Eyüp Belediyesi PARDUS’a geçiş hazırlıkları kapsamında personele eğitim verilmeye başlandı. Eğitim öncelikli olarak Eyüp Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü personeline veriliyor. Belediyenin diğer müdürlüklerinden de birer personel PARDUS eğitimine katılıyor. Eğitimde Linux tabanlı işletim sistemi PARDUS’un kullanımı öğretiliyor.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Desteklenmesi" çalışmaları kapsamında, Eyüp Belediyesi’nde de milli işletim sistemi PARDUS'un kullanılmaya başlanacağını belirtti.

TEKNOLOJİK OLARAK DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK, HİZMET MALİYETLERİ DÜŞECEK

PARDUS'un 2023'e kadar bir milyon 800 bin bilgisayarda kullanılması bekleniyor. Böylece teknolojik olarak dışa bağımlılığın azalması, işletim sistemi ve diğer yazılım lisanslarından yıllık 2,2 milyar dolar kar edilmesi hedefleniyor.

Bunun yanı sıra, yeni otomasyon sisteminde database olarak, yine açık kaynak kodlu ücretsiz postgrsql kullanılmaya başlandığı açıklandı. Böylece yabancı şirketlere gidecek yaklaşık 2 milyon dolarlık bütçe Eyüp Belediyesi’nin kasasında kalmış olacak.

PARDUS'u halen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlükleri, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ve TÜBİTAK'ın da aralarında bulunduğu 20'den fazla bakanlık ve kurum kullanıyor.

PARDUS NEDİR?

Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluşan PARDUS kamu kurumları ve KOBİ’lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaları bulunan, sürekli güncel ve güvenli, düşük maliyetli, işlevsel bir işletim sistemi. Açık kaynaklı olarak geliştirilen PARDUS'un esnek ve güvenli olmasının yanısıra işletim sistemi içeriğinde kurumsal olarak ihtiyaç duyulan uygulama ve yönetsel işlevlerin eksiksiz olarak bulunuyor. Ayrıca sistem çökme sorununa karşı da kararlı bir işletim sistemi.

eyup.bel.tr