Gönderen Konu: GNU Linux-libre 4.1.6 Nasıl Yüklenir?  (Okunma sayısı 2691 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
GNU Linux-libre 4.1.6 Nasıl Yüklenir?
« : 31 Ağustos 2015, 07:02:14 ös »

Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi de kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği GNU Linux-libre projesinin en son 4.2 sürümü duyuruldu. Aslında biz; Debian, Ubuntu ve tüm türevleri ile Linux Mint sürümleri için güncel Linux çekirdeğine nasıl yükseltme yapılacağını irdeleyen bir yazı yazmış olduğumuz için bu tür özel yazılar yazmamıza gerek olmamasına karşın, kullanıcılardan gelen beklentiler nedeniyle hâlâ böyle yazılar yazıyoruz. Kuşkusuz bu yazının konusu GNU Linux-libre olduğu için özel bir önem taşıyor. Yükleme işlemini jxself tarafından korunan depoları kullanarak yapacağız. Yükleme için temel olarak Ubuntu ve Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS, Deepin ile Peppermint, LXLE, Linux Lite, Voyager gibi diğer Ubuntu türevlerini temel aldığımızı hatırlatmak isteriz.


Şimdi kuruluma geçebiliriz. Öncelikle sources.list dosyasına ilgili depoyu eklemekle başlayalım. Bunun için terminale aşağıdaki komutu giriyoruz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository "deb http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/ freesh main"
Şimdi deposu anahtarını ekleyelim. Önce indiriyoruz:

Kod: [Seç]
wget http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/archive-key.asc
Şimdi ekleyelim:

Kod: [Seç]
sudo apt-key add archive-key.asc
Depoları güncellememiz gerekiyor.

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
apt-get (ya da aptitude) kullanarak depolardaki yeni Linux-Libre Kernel’i yüklemek için aşağıdaki komutu veriyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install linux-libre64 linux-libre64-headers
Bu komut şu an için GNU Linux-libre 4.1.6’yı yüklüyor, durum, daha sonra değişecektir. Kurulum bitiyor. Son olarak Grub’u güncellemek iyi olacaktır.

Kod: [Seç]
sudo update-grub
Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo reboot
Vee sonuç:



getgnu.org

« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2015, 10:42:12 ös Gönderen: fortran »