Gönderen Konu: Linux ile Windows arasındaki 7 temel fark  (Okunma sayısı 3926 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 2kral

  • Üye
  • **
  • İleti: 76
Linux ile Windows arasındaki 7 temel fark
« : 17 Aralık 2012, 03:12:37 ös »
Windows ve Linux arasındaki bu 7 büyük farkı öğrenmeden, hangisini kullanacağınıza karar vermeyin!

Linux, son senelerde daha kullanıcı dostu olmak anlamında önemli adımlar attı. Bir zamanlar ortalama bir kullanıcıyı korkutan Linux, artık çok daha kullanılabilir bir alternatif sunuyor. Bu arada, Windows'dan Linux'a geçmeyi düşünenlerdenseniz, bazı farklılıkları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İşte bilmeniz gereken 7 temel fark:

Dosya yapısı

Linux'un temel yapısı, farklı geliştiriciler tarafından bir kod tabanıyla geliştirildiğinden Windows'unkinden tamamen farklıdır. Ubuntu veya Fedora'da Belgelerim, C: sürücüsü gibi öğeler bulamayacaksınız. Bunun yerine tek bir dosya ağacı ve bu ağaca bağlı olan sürücüler göreceksiniz. Home dizininiz ve desktop dizininiz bu tek ağacın bir parçası olacaktır. Teknik olarak yeni bir dosya sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerecek, ancak bu zor bir iş değil.

Kayıt defteri yok

Windows'da uygulama ayarlarını, donanım bilgilerini ve çok daha fazlasını tutan kayıt defteri (registry), Linux'da bulunmyor. Linux'da uygulamalar kendi ayarlarını kullanıcılar altında ayrı ayrı tutuyorlar. Dolayısıyla Linux'da temizlik gerektiren bir veritabanı bulunmuyor.



Paket yöneticisi

Windows'da bir programı kurabilmek için genellikle onun yükleme paketini internetten bulup indirmeniz gerekiyor. Birçok Linux sisteminde bunla uğraşmanız şart değil. Paket yöneticisi, size uygulamalar arasında dolaşabileceğiniz, onları yükleyebileceğiniz ve kaldırabileceğiniz bir merkezi denetim alanı sunuyor.

Değiştirilebilir arayüzler

Windows arayüzü uzun zamandır çok büyük bir değişim göstermedi. Linux'da ise arayüz, çekirdek sistemden tamamen ayrı ve arayüz ortamınızı baştan yüklemelerle uğraşmadan değiştirebiliyorsunuz.

Komut terminali

Linux'daki Windows Komut Satırı'nın karşılığı olan komut terminalini sıkça kullanacağınız için, komut yapılarını öğrenmeniz yerinde olacaktır.

Sürücü ayarları

Windows'lu PC'ler çok yaygın olduğundan, sürücü geliştiricileri daha çok Windows'a odaklanıyorlar. Linux'da sadece kelime işlemci, web tarayıcısı, e-posta uygulaması gibi uygulamaları kullanacaksanız sorun yok; ancak oyun oynamak istiyorsanız tekrar düşünmelisiniz.

Kendin yap anlayışı

Linux'dan en çok faydalanacak kullanıcılar, gezinmeye, öğrenmeye ve denemeye açık olan kullanıcı türleridir. Linux ortamı, böyle bir anlayışa sahip olmanızı gerektiriyor.


kaynak :http://www.chip.com.tr