Gönderen Konu: A. Hamdi Özcan: Linux VPS servis sağlayıcısı DigitalOcean  (Okunma sayısı 3230 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Yıllardır Linode müşterisiyim, fakat iki ay önce rekabetçi bir  firma olan DigitalOcean dan haberdar oldum. 20GB SSD, 512MB RAM VPS ler aylık 5$’dan başlıyor. Ücretlendirmenin saatlik yapıldığını, snapshot alıp sildiğiniz makinelerin ücretlendirilmediğini de eklemekte fayda var.

LKD eposta listelerinde tavsiye istendiğinde LINODE muhakkak öneriliyor. Bundan böyle LINODE ile birlikte taviye edilebilecek bir firma daha var, DIGITAL OCEAN.



Linode bir süredir hizmet vermekte, teknoloji düşkünleri arasında güvenilir ve sevilen bir hizmet sağlayıcı. Digital Ocean yeni bir firma, popülerliği bu yıl katlanarak arttı. Henüz bir yılı geçmiş bir firma için oldukça dikkat çekici rakamlar veriliyor. Web sayfalarının bu yükselişteki etkisinden emin değilim fakat sayfalarına ilk girdiğimde servisleri harika göründü, kullanmaya başladıktan sonra popülerliğinin neden bu denli hızlı arttığını anladım, kullanışlı ve sade.

1999 yılından bu yana çok fazla sayıda hosting, VPS ve fiziksek sunucu firması ile çalıştım. Bunların bir kısmı çok ucuz bir kısmı göreceli güçlü servislerdi. Bu vizyonla baktığımda bu yeni servisle ilgili oldukça olumlu düşüncelerim oluştu.

Uzun yıllar Linode kullandım ve son iki aydır DigitalOcean kullanıyorum.  Yönettiğim birkaç web sitesi ve online hizmet için DigitalOcean‘a 10$ ödeyerek bir VPS kurdum. Fiyatı Linode’ye kıyasla çekici geldi, özellikle trafik miktarı için. Servislerini test etmek ve Linoda’ye alternatif bir seçenek olup olmadıklarını görmek istedim. Linode müşterisi olduğum sürece hiçbir sorun yaşamadım fakat yeni servisleri test etmenin ve araştırmanın faydası oluyor.

Netcraft‘ın yayınladığı rapora göre DigitalOcean çılgın oranlarla büyüyor. Haberdeki ölçümlere göre, Aralık 2012′den Haziran 2013′e kadar geçen kısa sürede, Internet’e bakan bilgisayar sayısı, 100′den 7000′e çıkmış.

Yükselişin DigitalOcean için iyi olduğu açık, peki müşteriler için de böyle mi? Müşteri memnuniyetini bu hızlı yükselişte görmek gayet kolay. Fısıltı yoluyla yapılan reklam bu tip bir yükselişte oldukça önemli ve ben dahi aslında şuanda bunu yapıyorum. Bunu bana yaptırabilmiş olmaları aslında herşeyi doğru ve iyi yapmalarıyla ilgili. Bu büyümeyle birlikte mutsuz insanların da sayısı artsaydı bu hızlıca duyulurdu, grafiklere yansırdı. Tabi bu yazıyı yazmamda, verdiğim bağlantılardaki referans kodunun da etkisi yok değil.

Aramalarımda bulduğum hız testlerinde, DO’nun sistemi daha ucuz olmasına karşın ortalama performansının daha iyi olduğunu gördüm. SSD kullanmalarının bu durumdaki payı büyük, çünkü CPU odaklı testlerde düşük sonuçlar almış.

Şimdilik benden bu kadar. İki firma arasında bir seçim yaptıysanız, fiyat ve özelliklere baktıysanız ve bir karar verdiyseniz, hata yapmış olma ihtimaliniz yok. Fakat ben olsam küçük projelerimde DigitalOcean seçip SSD nin performansından faydalanır, büyük projelerimde Linode’u seçip gelişmiş özellikleri kullanırdım. (Linode’un kontrol panelinde daha fazla özellik bulunuyor. Longview adında yeni bir istatistik toplama ve grafikleme servisi başlattılar. Sunucunuzun üzerine yükleyerek sisteminizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olan bir servis.)

ozcan.com