Gönderen Konu: Ebru Akagündüz: Latex ile Belge Hazırlama  (Okunma sayısı 7359 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Ebru Akagündüz: Latex ile Belge Hazırlama
« : 06 Mayıs 2014, 06:13:34 ös »
Latex, işaretleme dili kullanılarak belge ya da sunum hazırlamak için kullanılan bir araç. Latex ile yazdığımız belgeleri pdf ve birkaç değişik biçime çevirebiliriz.

Latex'i ilk 2. sınıftayken Necdet hocanın önerisi üzerine kullanmıştım. Latex ile belge hazırlarken matematiksel ifadeleri, şekilleri çok rahat sağlayabiliriz. .tex dosyalarını terminalden parametreler vererek istediğimiz biçime çevirebileceğimiz gibi, Latex için yazılmış arayüzleri, hazır şablonları da kullanabiliriz.

Bugünlerde cv hazırlamak için Latex kullanmam gerekti. Libre Office writer ya da Google Doc'da belge hazırlarken içeriğin yerleşimi zor oluyor ve uğraştırıyor. En ufak bir satır eklediğimizde içeriğin kalan kısmının yerleşimini bozuyor, aslında bunlarla uğraşmamak için Latex kullandım.

Latex'in birçok etiketinin ne olduğunu şimdilerde pek hatırlamıyorum. 2. sınıftan sonra unutmuşum haliyle. Bu yüzden hazırladığım belgenin hepsini elle yazmadım, hazır şablonlardan birini seçip, beğenmediğim yerleri değiştirdim.

Latex'i ilk kullandığım zamanlarda konsoldan çalıştırıyordum. Ancak bu ara pek vaktim olmadığından, bir de çıktıyı hızlı bir şekilde görebilmek için texworks editörünü kullandım. Texworks çok güzel ve kullanımı rahat bir araç. Dosyada yaptığımız değişiklikleri yanda hemen görebiliyoruz.



 Latex için hazır şablonlara buradan ulaşabilirsiniz.

ebruakagunduz.com