Truva Linux 3.0 - Kurulum ve Kullanım Rehberi

Truva Linux Wiki sitesinden
Atla: kullan, ara

Hazırlayanlar:

Onur ÖZDEMiR         - atlantis [a] truvalinux.org.tr
Burak ENDER          - burak.ender [a] gmail.com
Mehmet Kadir Akbulut - mehmetkadir [a] akbulut.biz
Abdullah ÜLKER       -

Son Güncelleme: 08 Haziran 2009 - 14:45


Konu başlıkları

Giriş

Bu doküman yerli üretim olan Truva Linux'un kurulumu ve kullanımı ile ilgili bilgiler içermektedir.


GNU/Linux ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

GNU Nedir?

GNU Projesi 1984 yılında tam anlamıyla UNIX benzeri özgür bir işletim sistemini, GNU sistemini, geliştirmek için başlatıldı.

GNU'nun kendi çekirdeği henüz bitmemiş olduğundan GNU, Linux çekirdeği ile kullanılmaktadır. Bugün milyonlar tarafından kullanılan, GNU ve Linux'un birlikteliği GNU/Linux işletim sistemidir.

Bazen bu birliktelik hatalı olarak Linux olarak anılmaktadır. GNU/Linux'un çok çeşitleri ya da “dağıtımları” vardır.

Alıntı :
http://www.gnu.org/home.tr.html


Özgür Yazılım Nedir?

Özgür yazılım para ile ilgili bir sorun değildir, bir özgürlük sorunudur. Bu kavramı anlamak için “düşünce özgürlüğü”nü düşünmeniz gerekir, “nerede beleş oraya yerleş” gibi değil.

Özgür yazılım, kullanıcıların yazılımları çalıştırma, kopyalama, dağıtma, öğrenme, değiştirme ve iyileştirme özgürlükleriyle ilgili bir sorundur. Daha kesin olarak, yazılım kullanıcıları için, dört çeşit özgürlüğe atıfta bulunur:

  • Hangi amaç için olursa olsun, programı çalıştırma özgürlüğü (0. özgürlük).
  • Kendi ihtiyaçlarınıza uyarlamak için programın nasıl çalıştığını öğrenme özgürlüğü (1. özgürlük). Kaynak koduna erişim bunun için bir önkoşuldur.
  • İhtiyacı olanlara yardım edebilmeniz için programın kopyalarını dağıtma özgürlüğü (2. özgürlük).
  • Bütün toplumun faydalanabilmesi için programı iyileştirme ve yaptıklarınızı halka açma özgürlüğü (3. özgürlük). Kaynak koduna erişim bunun için bir önkoşuldur.

Alıntı:
http://www.gnu.org/home.tr.html


Linux Nedir?

Linux, serbestçe dağıtılabilen, çokgörevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, Internet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

UNIX 70'li yılların ortalarında büyük bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman içerisinde yayılmış ve birçok türevi ortaya çıkmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olduğundan dolayı birçok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemleri için değişik isimler kullanagelmişlerdir. Örnek olarak

  • Hewlett-Packard HP-UX
  • IBM AIX
  • Sun Microsystems SunOS

kullanmaktadırlar. Bugün kişisel bilgisayarlardan süper bilgisayarlara kadar biçok bilgisayar için yazılmış bulunan UNIX türevleri mevcuttur. Ne var ki bu türevlerin çoğu gelişimi belirli bir noktada durmuş ve yüksek fiyatla satılan ticari yazılımlardır.

Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrenci olan Linus Torvalds'ın ve Internet üzerinde meraklı bir çok yazılımcının katkıları ile geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak Internet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux'un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tesbit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir.

Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sistemine dayanmaktadır. Linus Torvalds boş zamanlarında Minix'ten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini oluşturdu. 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümü Linux ilk defa tanıtıldı. Linus, comp.os.minix haber grubuna gönderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazmıştı. İşletim sisteminin çekirdeği için verilen numaralar kısa sürede bir standart kazandı. a.x.y seklinde belirtilen çekirdek türevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını göstermektedir. Tek sayılı x'ler geliştirme aşamalarını çift sayılı x' ler ise güvenilir Linux çekirdeklerini göstermektedirler. a ise değişik Linux sürümlerini belirtir.

Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş, çesitli ülkelerden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği günden güne artmıştır. Değişik kuruluşlar Linux sistemi ve uygulama yazılımlarını biraraya getirerek dağıtımlar oluşturmuşlar ve kullanımını yaygınlaştırmışlardır.


Alıntıdır.
http://www.belgeler.org/lis/archive-tlkg-lis-1g.html

Truva Linux Projesi

Hakkımızda

Truva Linux Projesi, 2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux kullanıcısının Türk Linux Kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun, hızlı, güvenilir, kurulması ve kullanılması kolay bir işletim sistemi geliştirilmesi amacı ile başlatılmış olan projedir.

Truva Linux Projesi'nin amacı, mevcut Linux çekirdeği ve açık kaynak kodlu yazılımlarla masaüstü kullanıcılarını hedefleyen bir Linux dağıtımı geliştirmektir. Truva Linux, %100 Türkçe desteği parolası ile yola çıkıp, ileride tüm dünyaya açılmayı hedeflemektedir. Kurulumu kolay, kullanıcı dostu, geniş aygıt sürücüleri desteği ile sorunsuz bir masaüstü sistemi oluşturulması planlanmaktadır.

Proje ilk olarak LinuxNet dergisi forumlarında ortaya atılmış, zamanla gelişerek kendi imkanlarına kavuşmuştur. Halen gönüllü kullanıcıların desteği ile devam etmektedir.


Hedefler

  • Açık Kaynak Felsefesi'nin gücünden yararlanarak sade, hızlı, güvenilir ve sağlam bir Linux dağıtımı oluşturmak.
  • Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre tasarlanan, teknolojik gelişmeleri takip eden bir dağıtım oluşturmak.
  •  %100 Türkçe hedefi ile kullanıcıların yaşayacaği sorunları en aza indirgemek.
  • Türkiye'de Açık Kaynak Felsefesi'nin gelişimine katkıda bulunmak.
  • Linux dağıtımı oluşturmanın yanısıra eğiitim ve öğretim faaliyetleri yürütmek.


Destekleyenler

  • Linux Kullanıcı Derneği ve Dernek Başkanı Doç.Dr. Mustafa AKGÜL

Derneğimiz, Ftp sunucusu ve org.tr alan adı konusunda halen destek vermektedir.

  • Seyhan YILDIZ

Hosting konusunda destek vermektedir.

  • İzbul.net

Eski hosting sponsorumuzdur.

Truva Linux Sürümleri

Truva Linux'un hazırlanan iki sürümü mevcuttur. Kurulan ve Çalışan sürüm. Kurulan sürüm de iki ayrı türde hazırlanmaktadır. Cd Sürümü ve Dvd sürümü olarak.

Bu sürümlere ait açıklamalar aşağıda verilmiştir.


Kurulan Sürüm

Dvd Sürümü

Truva Linux'un sabit diske kurulabilen sürümüdür. Standart olarak Kde masaüstü ortamı kullanmaktadır. Kurulan dvd sürümü, masaüstü kullanıcılarının ihtiyaç duyacağı multimedya, internet ve sistem araçlarını içermektedir.


Sistem Gereksinimleri (Minimum) :

  • Pentium 4 ve üzeri işlemci
  • 512 Mb ram
  • 5 Gb boş disk alanı (minimum)


Cd Sürümü

Truva Linux'un sabit diske kurulabilen sürümüdür. Standart olarak LXDE masaüstü ortamı kullanmaktadır. Kurulan cd sürümü, masaüstü kullanıcılarının ihtiyaç duyacağı multimedya, internet ve sistem araçlarını içermektedir.


Sistem Gereksinimleri (Minimum) :

  • Pentium 4 ve üzeri işlemci
  • 256 Mb ram
  • 3 Gb boş disk alanı (minimum)


Çalışan Sürüm

Truva Linux'un cd'den çalışan sürümüdür. Diske kurulum gerektirmez. Kde veya Gnome Masaüstü Ortamı ile dağıtılmaktadır.


Sistem Gereksinimleri (Minimum) :

  • Pentium III ve üzeri işlemci
  • 256 Mb ram


Sistem Gereksinimleri (Önerilen) :

  • Pentium IV ve üzeri işlemci
  • 512 Mb ram


Geliştirilen Sürüm

Truva Linux'un sabit diske kurulabilen ve halen geliştirilmekte olan sürümüdür. Standart olarak Kde Masaüstü Ortamı kullanmaktadır. Geliştirilen sürüm günlük, haftalık veya aylık olarak yayınlanabilir. Deneme sürüm olduğu için kurulumda ve kullanımda dikkatli olmakta fayda vardır.

Sistem gereksinimleri Kurulan Sürüm ile aynıdır.

Sürüm Tarihçesi

Kurulan Sürüm

  • Truva Linux 2.0.1 - 7 Mart 2009 (Son Kararlı sürüm)
  • Truva Linux 2.0 - 5 Mart 2009
  • Truva Linux 2.0 RC1 - 24 Mart 2008
  • Truva Linux 2.0 Beta 6 - 21 Ocak 2008
  • Truva Linux 1.0 - 7 Kasım 2006
  • Truva Linux 1.0 RC2 - 21 Mayıs 2006
  • Truva Linux 1.0 RC1 - 11 Ocak 2006
  • Truva Linux Beta - 2 Kasım 2005


Çalışan Sürüm

  • Truva Linux Gnome Çalışan Cd 1.0 - 15 Ocak 2007



Kurulum İşlemleri

Truva Linux'u nereden bulabilirim?

Truva Linux'un deneme sürümleri için portalımızın Download sayfasına girerek ya da direk asağıda linki verilmiş olan resmi ftp adresimizden indirebilirsiniz.


Kurulan İso :
ftp://ftp.linux.org.tr/pub/truva/Surumler/Kurulan/

Çalışan İso :
ftp://ftp.linux.org.tr/pub/truva/Surumler/Calisan/

Geliştirilen İso :
ftp://ftp.linux.org.tr/pub/truva/Surumler/Gelistirilen/iso


Yansı adresı açmak isteyenler atlantis [a] truvalinux.org.tr adresine başvurabilirler.

Truva Linux iso'sunu cd'ye yazdırmak

Truva Linux, iso dosyası olarak dağıtılmaktadır. iso dosyasını kullandığınız işletim sistemine göre nasıl cd ye yazdırabileceğinizi aşagıdaki makalelerde bulabilirsiniz.


Linux altında iso yazdırmak

Linux altında iso dosyasını yazdırmak için K3b adlı yazılımı kullanabilirsiniz. iso dosyasını yazdırmadan önce md5 kontrolü yaptırmanız güvenlik açısından yararlı olacaktır. Bunun için konsoldan iso dosyası ve md5 dosyasının bulundugu dizine girip asağıdaki komutu veriniz.


    md5sum -c truva-3.0-i486.iso


Aşağıdakine benzer bir çıktı alırsanız isonuz güvenlidir.


    truva-3.0-i486.iso: Tamam


Daha sonra K3b yazılımını başlatıp, Araçlar menüsünden Cd Görüntüsü Yazdır seçeneğini tıklayın. İso'nun yerini gösterin. Yazdırma hızı olarak 10X ya da 12X gibi düşük hızları seçmeniz uygun olur. Son olarakta cd yakma işlemini başlatın.


Windows altında iso yazdırmak

Windows altında cd yazdırmak için Nero adlı yazılım kullanılabilir. Nero'da Diski kalıba yazdır ya da Disk image or saved project seçeneği ile isoyu seçip yazdırabilirsiniz. İso bütünlüğünü kontrol etmek için Md5sum veya Sha1sum adlı programları kullanabilirsiniz.


Truva Linux'un Kurulumu

Iso dosyasını düzgün bir şekilde cd'ye yazdıktan sonra Truva Linux 3.0 cd'sini sürücünüze yerleştirin. Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın. Truva Linux 3.0 kurulumu karşınıza gelecektir. Eğer bu işlemde sorun yaşıyorsanız lütfen BİOS ayarlarınızı kontrol edip, ilk açılış sürücüsünü cdrom/dvd olacak şekilde yeniden düzenleyin.

Boot işlemini başarıyla gerçekleştirdikten sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek. Buradan ilk seçeneği yani Truva Linux – Anatolya Kurulum Sistemini seçip kurulum işlemine devam ediyoruz.


1.jpg


Ekranda bir çok yazı belirecek. Bu her şeyin normal ilerlediğinin göstergesidir. Daha sonra karşınıza bir kurulum ekranı gelecektir.


2.jpg


Bu alanda Açıklamalar seçeneğine tıklayarak Anatolya Kurulum Sistemi hakkında açıklamaları okuyabilirsiniz. Kurulum seçeneğine geçmeden önce diski bölümlememiz gereklidir. Menüden Disk Bölümleme seçeneğini seçtiğimizde karşımıza Gparted programı gelecektir.

Gparted programı ntfs dosya sistemini diskin son tarafından bölüp yeniden formatlama özelliğine sahiptir ancak siz yine de yedek almayı ihmal etmeyin. Ayrıca windows alanını bölmeden önce disk birleştirici ile verileri diskin baş tarafına aldırmayı da unutmayın.

Truva Linux, kurulum sonrasında yaklaşık 3 gb yer kaplar ama siz Truva Linux'un kurulumu için diskinizde yaklaşık 4 gb temel bölüm ve 500-600 mb civarı da swap (takas) alanı için yer ayırın. Eğer sonradan ek yazılımlarda kuracağı derseniz 7-8 gb kadar yer ayırmaniz uygun olur.


3.jpg


Disk alanını ayarladıktan sonra Gparted programını kapatıp Kurulum seçeneğine geçebilirsiniz. Kurulumda disk bölümleri incelenir ve daha sonra size hangi Linux bölümüne kurulum yapacağınızı sorar. Kurulum yapacağınız disk bölümünü seçin ve devam edin. Kurulum için seçtiğiniz bölüm tekrar formatlanmadığı için boş bi bölüme kurmanız gerekir. Aksi durumda daha önceden kurulu olan Linux dağıtımınızın üzerine kurar.


4.jpg


Bir süre diskiniz analiz edilir ve ardından paketlerin kurulumuna geçilir. Paketlerin kurulumu sisteminize bağlı olarak 10-30 dakikanızı alacaktır. Sanal makine üzerinde ise sistem kaynakların bağlı olarak belirtilen süreden daha uzun sürebilir.


5.jpg


Paket kurulumu bittikten sonra bazı sistem ayarları otomatik olarak yapılır ve açılış yöneticisini yazdırmak isteyip istemediğinizi sorar. Onaylarsanız kurulum sona erer ve sistem yeniden başlatılır.

Sistem ilk açıldığında öncelikle Yönetici yani root şifrenizi belirleyin. Sonra da ses kartı, ekran kartı, yeni kullanıcı ekleme, ağ ayarları gibi ayarları yapın.

Artık Truva'nızı neşeyle kullanmaya başlayabilirsiniz.

Truva Linux Sistem Yönetimi

Paket Yönetim işlemleri

Truva Linux, .tay paket sistemini kullanmaktadır. Bunun yanı sıra Slackware'in .tgz ve txz paket sistemi ile de uyumludur.

Tgz paketleri bildiğiniz tar.gz formatındadır. Farkı derlenmiş dosyaların Linux dizinlere göre ayrılması ve paket kurulumu bittiğinde doinst.sh adlı yapılandırma dosyasının çalıştırılmasıdır. Bu işlemi de installpkg gibi Slackware'e özgü komutlar halletmektedir.

Tay ve Txz paketleri ise Lzma sıkıştırma formatına göre hazırlanmış olup tgz paketlerinden tek farkı budur.

Truva Linux rpm, deb, pisi tarzı paket sistemlerini desteklememektedir. Bu nedenle harici paket kullanmanız önerilmez.

Aşağıda Truva Linux paket serilerini, paketlerin kurulumu, kaldırılması ve güncellenmesi gibi başlıklari bulabilirsiniz.


Paket Serileri ve Açıklamaları

Temel Seriler

  • a serisi

Sistemin açılması için gereken paketleri içeren seridir.

  • ap serisi

Genellikle konsol bazlı sistem uygulamalarını içeren seridir.

  • d serisi

Derleme ve yazılım geliştirme işlemleri için gereken paketleri içeren seridir.

  • kde serisi

Kde masaüstü ortamı, Kde yardımcı araçlarını ve tema paketlerini içeren seridir.

  • l serisi

Kütüphane paketlerinin yer aldığı seridir.

  • m serisi

Cd sürümü için gereken masaüstü ortamı paketlerinin yer aldığı serdir.

  • n serisi

Ağ ve ağ yönetimi ile ilgili paketlerin yer aldığı serdir.

  • t serisi

Tetex ve yardımcı paketlerinin bulunduğu seridir.

  • tcl serisi

Tcl ve yardımcı paketlerinin bulunduğu seridir.

  • x serisi

X pencere sistemi temel paketlerini içeren seridir.

  • xap serisi

Grafiksel ortamda kullanılan program paketlerini içeren seridir.

Yardımcı Seriler

  • araclar serisi

Grafiksel yardımcı araçları içeren seridir.

  • cokluortam serisi

Çokluortam uygulamalarını içeren seridir.

  • dokuman serisi

Çeşitli konularda dokümanları içeren seridir.

  • extra serisi

Ek yazılımların yer aldığı seridir. Bu seride yer alan paketlerin kategorilere ayrılması işlemi tamamlanınca extra kategorisi kaldırılacaktır.

  • gelistirme serisi

Geliştiriciler için araçları içeren seridir.

  • gnome serisi

Gnome uygulamalarını içeren seridir. Truva Linux direk olarak Gnome masaüstü ortamını desteklememektedir. Yalnızca Gnome tabanlı uygulamaların çalışması için gerekli altyapı oluşturulmaktadır.

  • grafik serisi

Grafik araçlarını içeren seridir.

  • guvenlik serisi

Güvenlik araçlarını içeren seridir.

  • internet serisi

İnternet araçlarını içeren seridir.

  • kernel serisi

Kernel kaynak kodlarını içeren seridir.

  • konsol serisi

Konsol uygulamalarını içeren seridir.

  • kutuphane serisi

Kütüphane paketlerini içeren seridir.

  • lang serisi

Dil paketlerini içeren seridir.

  • masaustu serisi

Masaüstü uygulamalarını içeren seridir.

  • ofis serisi

Ofis yazılımlarını ve yardımcı araçları içeren seridir.

  • oyunlar serisi

Oyun paketlerini içeren seridir.

  • sistem serisi

Sistem yönetim araçlarını içeren seridir.

  • sunucu serisi

Sunucu paketlerini içeren seridir.

  • suruculer serisi

Donanım sürücüleri paketlerini içeren seridir.

  • uygulama serisi

Uygulama yazılımları paketlerini içeren seridir.

  • veritabani serisi

Veritabanı uygumalarını içeren seridir.

  • xorg-extra serisi

X pencere sistemi için ekstra uygulamaları içeren seridir.


Slackware Tarzı Paket Yönetimi

Paket kurmak

Truva Linux paketlerini kurmak için installpkg komutu kullanılmaktadir.

Kullanım Şekli

Program paketinin bulunduğu dizinde iken;

installpkg paket_adi.tgz

ya da

installpkg paket_adi.txz

komutu ile paket kurulabilir.


Birden fazla paket aynı anda kurulmak isteniyorsa ;

installpkg *.tgz

ya da

installpkg *.txz


Tek tek istenen paketler kurulmak isteniyorsa;

installpkg paket_adi.tgz paket_adi.tgz

ya da

installpkg paket_adi.txz paket_adi.txz

komutunu kullanabilirsiniz.


Paket kaldırmak

Truva Linux paketlerini kaldırmak için removepkg komutu kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli
removepkg paket_adı.tgz

ya da

removepkg paket_adı.txz 

Daha kısa olarak;

removepkg paket_adı


Birden fazla paketi aynı anda silmek için ise;

removepkg paket_1 paket_2 paket_3 ......

komutlarını kullanabilirsiniz.


Paket güncellemek

Truva Linux paketlerini güncellemek için upgradepkg komutu kullanılmaktadir.

Kullanım Şekli
upgradepkg paket_adi.tgz 

ya da

upgradepkg paket_adi.txz 

Daha kısa olarak;

upgradepkg paket_adi


Birden fazla paketi ayni anda güncellemek icin ise;

upgradepkg *

komutlarını kullanabilirsiniz.


Slapt-get Kullanımı

Slapt-get, Apt-get sisteminin Slackware Linux altında kullanılan benzeridir. Konsol bazlı çalışır. Tgz veya txz paketleri bu program yardımı ile sunucudan indirilir ve kurulur.

Slapt-get, paket bağımlılığını tam olarak kontrol etmeyip gereken paketleri paket içerisindeki slack-required dosyasından okur ve kullanıcıyı uyarır. Eğer bağımlılıkların zaten kurulu olduğunu biliyorsanız Slapt-get'in parametrelerini kullanarak bağımlılık kontrolünü devre dışı bırakabilirsiniz.

Kullanıma başlamadan önce Slapt-get ayar dosyasında belirtilen yansı adreslerinnden güncel paket listesi indirilmelidir. Güncel depo adresleri için forum sayfamızdaki duyurular kısmına gözatınız.


Komut Yapısı

slapt-get [seçenek(ler)] [paket_adı]


Parametreleri

    * --update
        Paket listesini sunucudan indirip, günceller. Slapt-get'i kullanmaya başlamadan önce bu komut yardımı ile       
        depodan paket bilgilerini almanız gerekmektedir.

    * --upgrade 
        Kurulu paketleri günceller.

    * --dist-upgrade
        Sürüm yükseltmesi yapar. Bu işlem sistem kararlılığını etkileyebilir. O nedenle kullanımında dikkatli   
        olunmalıdır.

    * --search
        Belirtilen paketi arar.

    * --install
        Belirtilen paketi kurar.

    * --install-set  [disk set(ler)i] 
        İstenen program kategorilerinini komple kurar. Program kategorileri ile ilgili açıklamaları '''Paket 
        Serileri ve Açıklamaları''' başlığında bulabilirsiniz.

    * --list
        Paketleri listeler.

    * --installed
        Kurulu paketleri listeler.

    * --remove
        Belirtilen paketi kaldırır.

    * --available
        Uygun paketleri listeler.

    * --show
        Paket bilgilerini görüntüler.

    * --clean
        İndirilen paketleri siler.

    * --autoclean
        Paket indirilip, kurulduktan sonra otomatik olarak siler.

    * --version
        Programın versiyonunu görüntüler.


Seçenekleri

     * --download-only|-d
         Kur/yükselt için olan paketleri sadece indir.

     * --simulate|-s       
         Kur/yükselt için olan paketleri göster.

     * --no-prompt|-y      
         Kur/yükselt işlemi sırasında talimat bekleme

     * --prompt|-p         
         Kur/yükselt sırasında herzaman talimat bekle

     * --reinstall         
         Paketi yeniden-kur

     * --ignore-excludes   
         Dışlananları kur/yükselt

     * --no-md5  
         Md5 sağlama denetimi yapma

     * --no-dep
         Bağımlılık denetimini atla

     * --ignore-dep
         Bağımlılık arızalarını görmezden gel.

     * --print-uris
         Adresi sadece yazdır,-yükleme

     * --show-stats|-S 
         İndirme istatistiklerini göster

     * --config|-c []
         Bir başka slapt-getrc konumu tanımlayın

     * --remove-obsolete
         Terkedilmiş paketleri kaldır

     * --retry [] 
         Yeniden indirme deneme sayısı

     * --no-upgrade 
         Paket kur,-yükseltmeye kalkışma


Kullanım Örnekleri

slapt-get --update
slapt-get --install xmms

Gslapt Kullanımı

Gslapt yazılımı Slapt-get yazılımının Gtk arayüzüdür. Bu arayüz ile paket listesini güncelleyebilir ve istediğiniz paketleri rahatlıkla kurabilirsiniz.


Gslapt.jpg


Program ilk açıldığında paket listesini güncellemelisiniz. "Güncelle" butonuna tıklarsanız paket listeleri sunucudan indirilir ve bu şekilde çevrimdışı paket araması yapabilirsiniz.

Kurmak istediğiniz paketleri seçtikten sonra "Uygula" butonuna tıklarsanız paketler indirilir ve sırayla kurulur. Size menüden veya konsoldan gidip uygulamayı çalıştırmak kalır.

Paketlerin durumunu paket isimlerinin yanındaki kutucukların renklerine göre takip edebilirsiniz. Aşağıdaki resimde paket durumları ve onları temsil eden renkler görülmektedir.


Gslapt 1.jpg


Donanım Yönetimi

Ses Kartı Ayarları

Konsoldan root yetkisi ile

     alsaconf 

komutu çalıştırılır.


Seskarti1.jpg


Seskarti2.jpg


Sistemdeki ses kartları aranır.


Seskarti3.jpg


Seçilen ses kartı yapılandırılır.


Seskarti4.jpg


Ayarları onaylamanız istenir.


Seskarti5.jpg


Yapılandırma sona erer.


Seskarti6.jpg


Ses kartı ayarından sonra

     alsamixer 

komutu ile ses seviyeleri ayarlanabilir.


Alsamixerkomutu.jpg


Bu ayarların saklanması için de

     alsactl store

komutu verilir.

Klavye Ayarları

icerik henüz hazirlanmamistir.


Mouse Ayarları

icerik henüz hazirlanmamistir.


Yazıcı Ayarları

icerik henüz hazirlanmamistir.


Ağ kartı Ayarları

içerik hazırlanmamıştır.

Modem Ayarları

icerik henüz hazirlanmamistir.


Ekran Kartı Ayarları

icerik henüz hazirlanmamistir.


Kullanıcı Yönetimi

Konsoldan Kullanıcı Yönetimi

Yeni Kullanıcı Eklemek

Konsoldan adduser komutunu veriyoruz.

~#adduser 
Login name for new user []: caylak


Adduser00.JPG


Kullanıcı Adını girdik devam ediyoruz. Her kullanıcının 100'den başlayan kullanığı id numarası olur. Bunu

~#id root

veya

~#id caylak

yazarak öğrenebilirsiniz.


Id.JPG


Devam ediyoruz. Her kullanıcı, ön tanımlı olarak users grubu içine yerleştirilir. Siz, yeni kullanıcıyı farklı bir grublarada yerleştirmek isteyebilirsiniz ama ne yaptığınızı bilmediğiniz sürece yeni kullanıcıyı farklı bir gruba yerleştirmeniz tavsiye edilmez.


Adduser01.JPG


Ev dizinleri ön tanımlı olarak /home dizininin altında tutulur.

bash, Genelde Linux için ön tanımlı kabuk programıdır ve çoğu kullanıcı için en uygun kabuk bash tır. Enter ile devam edin.

Expiry date (YYYY-MM-DD) []: 

Kullanıcı hesabının sona erme süresini belirleyebiliriz. Öntanımlı olarak enter la devam ediniz. Süresiz hesap açık kalacaktır.


Adduser02.JPG

Adduser03.JPG


Şifremizi iki sefer giriyoruz.

Adduser04.JPG


İşte bu kadar...

Eğer hesabı iptal etmek isterseniz Control+c tuşlarına basabilirsiniz. Hesabı oluşturmak isterseniz Enter a basabilirsiniz. Şimdi yeni hesabınız ile ilgili tüm bilgileri gördünüz ve bu noktada her şeyi iptal etme şansınız var. Hesap bilgilerinde yanlışlık var ise Control+c tuşlarına basıp baştan başlayabilirsiniz. Eğer bilgiler doğru ise Enter'a basıp hesabı oluşturabilirsiniz.


Bu bilgiler isteğe bağlıdır ve isterseniz bunların hiç birini doldurmayıp boş bırakabilirsiniz. Dilediğiniz zaman chfn komutu ile bilgilerinizi düzenleyebilirsniz.

~#chfn caylak

Chfn.JPG

Kullanıcıyı Silmek

içerik henüz hazirlanmamıştır.


Grup Yönetimi

icerik henüz hazırlanmamıştır.


Kuser ile Kullanıcı Yönetimi

Kuser programı Kde maaüstü ortamı ile birlikte gelen ve grafiksel ortamda kullanıcı yönetimini sağlayan faydalı bir araçtır. Programı çalıştırmak için Kmenu'den Sistem kategorine girip Kuser'a tıklayın. Yönetici şifrenizi girin. Program açıldığında üst menüde yer alan 'Add' butonuna tıklayın.

Kuser 1.jpg


Sizden bir kullanıcı adı girmenizi bekler.

Kuser 2.jpg


Yeni açılan pencerede bilgileri giriyoruz. Kabuk olarak "/bin/bash" seçiyoruz.

Kuser 3.jpg


Parola girmek için "Parola Tanımla" butonuna basıyoruz ve parolamızı giriyoruz ve onaylıyoruz.

Kuser 4.jpg


Kullanıcı gruplarını değiştirmek isterseniz "Gruplar" sekmesine geçip kullanıcının dahil olduğu grupları değiştirebilirsiniz. Kullanıcınızı özellikle audio, video, plugdev, floopy, cdrom gruplarına ekleyiniz.

Tamam butonuna bastıktan sonra kullanıcı eklenir. Artık oturumu kapatıp yeni kullanıcınızla sisteme girebilirsiniz.

Ağ Ayarları Yönetimi

Konsoldan root yetkisi ile

netconfig

komutunu veriyoruz.


Netconfig1.jpg


Host adı giriş ekranı açılır.


Netconfig2.jpg


Host adını giriyoruz. Siz istediğiniz host adını girebilirsiniz.


Netconfig3.jpg


Domain adı giriş ekranı gelir.


Netconfig4.jpg


Domain adını giriyoruz.


Netconfig5.jpg


Setup Ip adress kısmında otomatik ip almak için DHCP yi seçiyoruz.


Netconfig6.jpg


DHCP Hostname kısmını boş geçebilirsiniz.


Netconfig7.jpg


Ayarlar sona eriyor.


Netconfig9.jpg


Artık konsolda root yetkisine sahipken

sh /etc/rc.d/rc.inet1 

komutu ile ip alıp internete girebilirsiniz.

Açılış Yöneticisi Yönetimi

Truva Linux, öntanımlı açılış yöneticisi olarak grub kullanmaktadır. Grub herhangi bir nedenle silinir ya da bozulursa grubconfig komutu ile grubu konsol ortamında yeniden ayarlayabilirsiniz. İkinci bir yöntem ise grub-install komutudur. Kullanımı; grub-install 'hd0' şeklindedir.

Açılış Servisleri Yönetimi

Konsoldan root yani yönetici şifrenizi girip kdesu serviceconfig komutunu verin. Aşağıdaki pencere açılır.


Servisler1.jpg


Sistem açılışında başlamasını istediğiniz servisleri seçip ayarlayabilirsiniz. Sistem yeniden başladıktan sonra seçtiğiniz servisler otomatik olarak başlayacaktır.


Servisler2.jpg


Servisleri elle çalıştırmak isterseniz yine yönetici yetkisi ile aşağıdaki gibi başlatabilir, durdurabilir veya yeniden başlatabilirsiniz.


Servisi başlatır.

 sh /etc/rc.d/rc.samba start

Servisi yeniden başlatır.

 sh /etc/rc.d/rc.samba restart

Servisi durdurur.

 sh /etc/rc.d/rc.samba stop







Hata veya eksikleri bildirmek için atlantis [a] truvalinux.org.tr adresine mail atabilirsiniz...