Truva Linux Destek Forumu

Açık Kaynaklı Yazılımlar => Genelağ Tarayıcıları => Konuyu başlatan: fortran - 14 Şubat 2014, 09:41:57 ös

Başlık: Efe Çiftci: Mozilla Firefox Reklam Göstermeye mi Başlayacak?
Gönderen: fortran - 14 Şubat 2014, 09:41:57 ös
2004 yılından beri çok severek kullandığımız web tarayıcımız Firefox’un geliştirici ekibi tarafından bu hafta başında bir blog yazısı (https://blog.mozilla.org/advancingcontent/2014/02/11/publisher-transformation-with-users-at-the-center/) yayınlandı. Bu yazıya göre, Firefox web tarayıcısı yakın bir gelecekte kullanıcılara reklam göstermeye başlayabilir.

Yazı içersinde Firefox kullanmaya yeni başlayan bir kullanıcının tarayıcıyı ilk açtığı zaman aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaştığı belirtiliyor. Bu ekran, Firefox kullanıldıkça en sık ziyaret edilen web siteleri ile dolduruluyor ancak başlangıçta boş kaldığı için Firefox kullanıcılarına bir içerik sağlamadığı belirtiliyor.

(http://blog.efeciftci.com/wp-content/uploads/2014/02/firefox_newtab-300x233.png) (http://blog.efeciftci.com/wp-content/uploads/2014/02/firefox_newtab.png)

Bu duruma çözüm olarak Directory Tiles adındaki yeni bir kavram üretilmiş; Directory Tiles sayesinde yeni kullanıcıların bu boş ekranda kullanıcının ilgisini çekebilecek reklamlar veya bizzat Mozilla tarafından seçilen sponsorlu reklamların gözükmeye başlayacağı belirtiliyor.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra duruma netlik kazandırmak için ikinci bir yazı yayınlanıyor. Bu yazıda yer alan Soru-Cevap kısmı aşağıdaki gibi:

    Tile Nedir?

    Bir kullanıcı Firefox’ta her yeni bir sekme açışında dokuz adet kutuyla veya Tile ile karşılaşıyor. Sıklıkla Firefox kullanan kullanıcılar kendi Tile’larında en sık ziyaret ettikleri siteleri görüyorlar.

    Şu an için Tile’larda görüntülenen içerik bir frecency (=frequency+recency) algoritmasıyla bağlantılı. En yakın zamanda ziyaret ettiğiniz ve en sık ziyaret ettiğiniz siteler kullanıcıların Tile’larında görünür.

    Directory Tile Nedir?

    Directory Tile Mozilla’nın kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için geliştirdiği yeni bir projedir. Yeni bir Firefox kullanıcısının ziyaret geçmişi henüz bulunmadığı için yeni bir sekme açtıklarında tile’larında herhangi bir içerik görmezler. Directory Tile ile düşüncemiz, bu kullanıcıların Tile’larını onların faydalı veya ilginç bulacakları önceden üretilmiş içerikle doldurmak.

    Kullanıcılar hangi Tile’ların sponsorlu olduğunu bilecekler mi?

    Evet, sponsorlu Tile’lar görülebilir şekilde ifade edilecek.

    Tile zaman haritası ne şekilde?

    Directory Tile’ların kullanım sırasında nasıl bir etki yaratacağına ve bizim doğru yöntemi nasıl seçeceğimize dair hala cevaplanacak bir çok soru var. Doğru detayları belirlediğimizde Directory Tile kullanıma sunulacak.

    Firefox kullanıcılarına hangi Tile’ı göstereceğine nasıl karar verecek?

    Başlangıçta Firefox her kullanıcı için Directory Tile’lardaki içeriği değiştirerek sonuçları test ediyor olacak.

    Kullanıcılar Firefox kullanmaya başladıktan sonra ne kadar daha Directory Tile görmeye devam edecek?

    Bizim frecency algoritmamız Tile’ların güncellenmesi için yaklaşık 30 günlük normal tarayıcı kullanımına ihtiyaç duyuyor. Bu noktada kullanıcılar kendi sık ve yakın zamanda ziyaret ettikleri sitelerin içerikleri ile karşılaşmaya başlayacaklar.

    Directory Tile, içerik sunmak için kullanıcıların profilini üretecek mi?

    Tile içeriklerinin kullanıcıların bulundukları konum ile alakalı olması ve kullanılacak dili belirlemek için GeoIP kullanacağız ama başka bir bilgi toplanmayacak ve toplanması düşünülmüyor.

    Mozilla sponsorlu içerik ortaklarına Directory Tile’lardan hangi bilgileri sunacak?

    Mozilla pazarlamacılar ve içerik yayıncılarına sadece temel ölçütleri sunacak. Şu an için bir Tile’ın ne kadar görüntülendiği ve kaç kere tıklandığı bilgilerini sunmayı planlıyoruz.

    Bir yayıncı bir Tile içersinde belli bir içeriği tavsiye edebilecek mi?

    Directory Tile içeriği için farklı yaklaşımları göz önünde bulundurup test edeceğiz, fakat ne gibi sistemlerin geliştirileceği Mozilla’nın misyon, değerleri ve gizlilik sözleşmesi doğrultusunda olacak.

Açıkçası kişisel fikrim Firefox’un günümüzde geldiği noktada bulunmasının başlıca sebepleri arasında kullanıcılarına yeterli özgürlük tanıyor olması yer alıyor; gelecekte de Firefox’un bu tutumunu sürdürmesi kullanıcılarının devamlılığı açısından önemli. Eğer Firefox’ta bu tarz bir yeni özelliğin sunulması planlanıyorsa tabii ki sunulabilir, ancak bu özelliği istemeyen kullanıcılara da bu özelliği tamamen devre dışı bırakabilmeleri özgürlüğü sağlanmalı.

blog.efeciftci.com (http://blog.efeciftci.com/2014/02/mozilla-firefox-reklam-gostermeye-mi-baslayacak/)