Truva Linux Destek Forumu

GNU/Linux ve Açık Kaynak => Linux Genel => Konuyu başlatan: fortran - 12 Nisan 2014, 03:28:00 ös

Başlık: Mate’de Yerler Menüsüne Kısayol Atama
Gönderen: fortran - 12 Nisan 2014, 03:28:00 ös
Mate masaüstü ortamı, GNOME 2 masaüstü ortamını zevkle kullanan pek çok kullanıcıya ilaç gibi geldi. Sadeliği ve işlevselliğiyle revaçta Mate. Ne var, kimi deneyimlerimizi paylaşmamız, kimi zaman da çeşitli ayrıntılara birlikte kafa yormamız gerekebiliyor tabii. Yakın zamanlarda bizim forumların birinde bir dostum sordu da o vakit aklıma geldi, bu konuyu da bir şekilde işlemek gerekli diye düşündüm. Dostum için anlattıklarımı kısaca buraya aktaracağım. Mate masaüstü ortamında yerler menüsüne kısayol atamanın aslında ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Yapılması gereken ilk şey, Caja dosya yöneticisinin açılması tabii. Üstte “yer imleri” sekmesi olduğunu göreceksiniz, ona tıklayın. “Yer imleri” sekmesinin iki seçeneği vardır: “Yer imi ekle” ve “yer imlerini düzenle”. Öncelikle “yer imi ekle”ye tıklamak gerekiyor. Böylelikle oluşturulacak bir yer imi sağlanmış oluyor.

(http://getgnu.org/images/stories/mate.yer.menu1.png)

Bu, genellikle kullanıcı adıyla oluşur. Yani kullanıcı adı “ibo” ise, yer iminin adı da “ibo” oluyor. Şimdi oluşturmak istediğiniz kısayolu buraya aktarmanız gerekiyor. Sözgelimi aynı örnekten devamla kullanıcı adı “ibo” ise, ve Belgeler dizininin kısayolunu yapmak istiyorsak; /home/ibo/Belgeler dizininin, “yer imlerini düzenle” sekmesinde “ibo” seçiliyken konum kısmına yazılması gerekiyor.

(http://getgnu.org/images/stories/mate.yer.menu2.png)

O zaman otomatik olarak üst kısımdaki “isim” kısmında da “Belgeler” yazdığını göreceksiniz. Bu, çok hoş bir özellik. İşte hepsi bu. Girilmek istenen kısayollar bu biçimde giriliyor ve aşağıdakine benzer bir görüntü sağlanıyor.

(http://www.getgnu.org/images/stories/mate.yer.menu3.png)

getgnu.org (http://getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/matede-yerler-menusune-kisayol-atama.html)