Truva Linux Destek Forumu

Truva Linux => Dokümanlar & İpuçları => Konuyu başlatan: fortran - 26 Nisan 2014, 06:52:09 ös

Başlık: GNU Nedir?
Gönderen: fortran - 26 Nisan 2014, 06:52:09 ös
(http://www.gnu.org/graphics/t-desktop-4-small.jpg) (http://www.gnu.org/distros/screenshot.html)
GNU, sizin özgürlüğünüze saygı gösteren özgür bir yazılım ve Unix’e benzeyen bir işletim sistemidir. Tamamen özgür yazılım olan GNU’nun (daha doğrusu, GNU/Linux sistemlerinin) sürümlerini yükleyebilirsiniz.GNU Projesi, GNU sistemini geliştirmek üzere 1984 yılında başlatıldı. “GNU” ismi yinelemeli bir kısaltmadır. “GNU’s Not Unix!” (GNU Unix değildir)’in kısaltması. “GNU” belirgin olarak g’noo diye, grew der gibi ama r ile n yer değiştirmiş biçimde telaffuz edilir. Unix-benzeri bir işletim sistemi; uygulama yazılımlarının koleksiyonu, kütüphaneler ve geliştirici araçları, artı kaynaklara pay ayırmak ve donanımı konuşmak için bir program, malüm kernel demektir. GNU’nun özgün çekirdeği Hurd, günlük kullanım için hazır olmanın bir yoludur. GNU, günümüzde genel anlamda Linux adında bir kernel ile kullanılmaktadır. Bu kombinasyon GNU/Linux işletim sistemidir. Pek çok kişi yanlış biçimde “Linux” diyor ama GNU/Linux milyonlarca insan tarafından kullanılan sistemin doğru adıdır.

Özgür Yazılım Nedir?

“Özgür yazılım” fiyat değil, özgürlük meselesidir. Kavramı anlamak için, “free” (özgür) sözcüğünü “free speech” (özgür konuşma) olarak düşünmek gerekir; “free beer” (bedava bira) gibi değil. Özgür yazılım; koşmak, kopyalamak, dağıtmak, incelemek, değiştirmek ve yazılım geliştirmek için kullanıcıların özgürlüğü meselesidir. O, kullanıcılar için dört çeşit özgürlüğü öngörür:

    özgürlük 0 – Herhangi bir amaç için bir programı çalıştırma özgürlüğü.
    özgürlük 1 – Programın nasıl çalıştığını inceleme ve kendi ihtiyaçlarına uyarlama özgürlüğü. (Kaynak koduna erişim bunun için bir ön koşuldur.)
    özgürlük 2 – Kopyaları dağıtma özgürlüğü.
    özgürlük 3 – Programın kullanıcı tarafından değiştirilmiş biçiminin kopyalarını çıkarma ve dağıtma özgürlüğü. (Kaynak koduna erişim bunun için bir ön koşuldur.)

getgnu.org (http://getgnu.org/gnulinux/gnulinux-ipuclari/gnu-nedir.html)