Son İletiler

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Haberler / LibreOffice 5.0.5 RC1 Çıktı
« Son İleti Gönderen: fortran 20 Ocak 2016, 08:38:00 ös »

Önemli hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler içeren LibreOffice’in yeni sürümü 5.0.5’in ilk sürüm adayı sürüm takvimine uygun biçimde çıktı. The Document Foundation (TDF) henüz resmi duyuruyu yapmadı ama paketler test edilmek üzere yansılardaki yerini aldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 5.0.5 RC1’i var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 5.0.5 RC1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yayımlandıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

LibreOffice 5.0.5 RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

    İndirme sayfası

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası



getgnu.org

22
Truva Sohbet / CentOS Grubu
« Son İleti Gönderen: fortran 20 Ocak 2016, 07:09:13 ös »

CentOS işletim sistemi ile ilgili herkesin interaktif bir ortamda bilgi paylaşmasını sağlamak amacıyla Zafer Çelenk tarafından oluşturulan Google grubu açılmış bulunuyor. Kullanıcıların eldeki veriler üzerinde değerlendirmeler yapabilmesini ve sorular sorulabilmesini amaçlayan CentOS grubu, hiçbir ticari kaygı gütmeksizin katılmak isteyen herkese açıktır. Katılmak isteler için, grubun adresi.
23
Haberler / Enlightenment 0.20.3 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 19 Ocak 2016, 10:32:03 öö »

GNU/Linux, X11 ve diğerleri için hafif bir pencere yöneticisi olan Enlightenment, 0.20.3 sürümüne güncellendi. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen sürümün, bir takım konularda yaşanan problemleri giderdiği belirtiliyor. Belge yazımı, hataları raporlama ya da IRC üzerinden geri bildirim sağlayarak emek veren herkese teşekkür edildiği bildiriliyor. Enlightenment, telefonlar gibi küçük mobil aygıtlarda da kullanılıyor. Enlightenment; X11 ve GNU/Linux için yalın, hızlı, modüler ve genişletilebilir bir masaüstü yöneticisi. Kullanıcının masaüstünde veya dizüstünde gereksinim duyacağı şeyleri sağlayan bir “masaüstü kabuğu” olarak sınıflandırılmış ama bir bütün uygulamalar dizisi değil. Enlightenment ve EFL kimi platformları destekliyor: GNU/Linux temel platform olmak üzere; FreeBSD ile BSD’ler, Solaris, MacOS X, Windows (XP, Vista, 7 vb.) ve daha fazlası. Enlightenment 0.20.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Enlightenment 0.20.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

24
Haberler / LibreOffice Hint Topluluğunun 2016’daki ilk toplantısı
« Son İleti Gönderen: fortran 18 Ocak 2016, 07:39:08 ös »

Italo Vignoli’nin 17 Ocak 2016‘da duyurduğu üzre, LibreOffice Hint Topluluğu, 2016’daki etkinlikleri görüşmek üzere Hindistan’ın başkenti Delhi’de buluştu. Başarılı bir biçimde gerçekleşen toplantıda, bir yıl boyunca yapılacak etkinlikler görüşüldü. Herhangi bir özgür yazılım topluluğu için özellikle Hindistan gibi çok sayıda dile sahip toplumlarda, yerelleştirme, en önemli konulardan biridir. 1.2 milyar nüfusu ile nüfus bakımından dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Hindistan Cumhuriyeti’nde LibreOffice Hint topluluğunun gelişimi çok önemlidir. Burada birliğin resmi dili Hintçe’nin yanı sıra; Assam, Bengalce, Bodo, Dogri, Gujarati, Kannada, Keşmir, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Odia, Pencap, Sanskritçe, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu ve Urduca gibi resmi olarak tanınmış 21 bölgesel dil vardır.

Bu duyuruyu yapmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Vignoli; ekibin, 2016 yılı etkinliklerini tartıştığını belirtti. Bu arada, yerelleştirmenin öncelikli konulardan biri olduğu ifade edildi. The Document Foundation (TDF) açısından, LibreOffice ofis paketinin geliştirme süreci için Hint Topluluğu son derece önemlidir. Bilindiği gibi, The Document Foundation, Şubat 2016 ‘da ikinci sürüm adayı 13 Ocak 2016‘da çıkarılan bir sonraki büyük sürüm olan LibreOffice’i 5.1’i yayınlayacak.

getgnu.org

25
Linux Genel / Calibre 2.49 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 16 Ocak 2016, 11:07:58 öö »

Ücretsiz, açık kaynak kodlu bir e-kitap yönetim yazılımı olan Calibre; epub, cbz, mobi, fb2 gibi en popüler kitap formatlarını destekler ve GNU/Linux, Windows ve Mac OS X gibi değişik platformlarda çalışabilir. Tüm kitapları bir kütüphanede saklayan ve internet üzerinden otomatik olarak kitap bilgilerini ve kitap kapaklarını indirebilen Calibre; kendi içinde tüm e-kitap biçimlerini açabilen bir okuyucu içerdiği için kitabın nasıl göründüğünü cihaza göndermeden görmek mümkündür. Aynı zamanda, takip edilmek istenen blog ya da haber sitelerinin RSS beslemelerini otomatik olarak indirir ve cihazda okumaya uygun bir biçime dönüştürür. Bu sayede ücretsiz olarak gazete ya da blog okuma olanağı sağlanmış olur. Üstelik, Calibre, tüm e-kitap biçimlerini birbirine çevirebilir. PDF ve EPUB biçimindeki kitapları, Kindle’ın açabileceği MOBI biçimine çevirmek mümkündür. Ya da tam tersi, MOBI biçimindeki kitapları Nook’ta açmak için EPUB biçimine çevirebilirsiniz. Bir başka seçenek de dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapabilmenizdir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan ve hiç zorlanmadan kullanılabilen Calibre, buradan edinilebilir. Calibre’nin en son sürümü 2.49’dur. Yeni sürümde, yalnızca bir kitabı görüntüleyebilmek için bir seçenek eklenen yazılıma, yeni 3.19.5761 firmware ve Qt 5.5.1 ile paketlenmiş GNU/Linux sürümü sağlanmış bulunuyor. Lehçe çeşitli dil eklentileri güncellenen yazılım, pek çok hata düzeltmesi ve yenilik içeriyor. Calibre 2.49 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için neler yeni sayfasını inceleyebilirsiniz.

Calibre 2.49’u PPA depo üzerinden Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ile diğer Ubuntu türevleri Linux Mint 17.3 Rosa, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Peppermint 6, Peppermint 5, LXLE 14.04 ve Linux Lite 2’ye yüklemek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz. Önce PPA depoyu ekleyelim:

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/programs-ppa
Depoları güncelleyelim:

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
Yazılımı yükleyelim:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install calibre
Daha sonra gerek duyarsanız, Calibre’yi aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove calibre

Dönüştürme ekranında, Page Setup kısmından Output Profile olarak Kindle gibi seçimler yapılabilir.

Calibre 2.49’u Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Mageia, OpenMandriva, Robolinux, SparkyLinux, Ubuntu ve türevi dağıtımlar Linux Mint, Pinguy OS, Elementary OS, Deepin, Peppermint, Peppermint, LXLE ve Linux Lite üzerine yüklemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo -v && wget --no-check-certificate -nv -O- https://raw.githubusercontent.com/kovidgoyal/calibre/master/setup/linux-installer.py | sudo python -c "import sys; main=lambda:sys.stderr.write('Download failed\n'); exec(sys.stdin.read()); main()"
Arch Linux, Manjaro, ArchBang, Antergos ve diğer Arch Linux türevi dağıtımlara Calibre 2.49’u AUR üzerinden aşağıdaki komutlarla yükleyebilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo pacman -Sy yaourt

sudo yaourt calibre

Dilenirse, daha sonra Calibre’yi kaldırmak için aşağıdaki komut verilebilir:

Kod: [Seç]
sudo yaourt -Rsn calibre
getgnu.org

26
Linux Genel / Cutegram 2.7.1 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 15 Ocak 2016, 11:00:35 ös »

Tüm dünyada arkadaşlarınızla sohbet etmek için kullanılabileceğiniz popüler özgür bir anında mesajlaşma uygulaması olan Telegram’ı bilirsiniz. Whatsapp’ın aksine, hiçbir reklam ve abonelik ücreti içermeyen, sonsuza kadar açık kaynak kodlu özgür bir yazılım olan Telegram;  GNU/Linux, Android, Windows, OS X ve OpenBSD dahil olmak üzere pek çok farklı platformda kullanılabilir. Telegram ile gönderilen mesajlar şifrelenir. Güvenli bir ortamda sürdürülen sohbetlerin ve bu arada medyanın boyutuna sınırlama getirilmez. İşte Cutegram; GNU/Linux’a kullanıcı dostu bir yaklaşımla odaklanan, GNU/Linux masaüstü ortamları ile uyumlu, kullanımı kolay, özgür ve açık kaynak kodlu bir Telegram istemcisidir. Cutegram; Qt5, QML, libqtelegram, libappindication, AsemanQtTools teknolojileri ve Faenza simgeleri ile Twitter emojies grafik setleri kullanılarak üretilmiştir. GPLv3 lisansı altında özgür bir yazılımdır. Cutegram’ın mevcut en son sürümü, birkaç gün önce çeşitli değişikliklerle gelen 2.7.1’dir. libqtelegram-ae ve TelegramQML kütüphaneleri geliştirilen yazılımın, sesi kapatıp açmayla ilgili sorunu düzeltilmiş bulunuyor. Pek çok iyileştirme ve düzeltmeyle gelen sürümün ardından, bu sürümün 2.x serisinin son sürümü olduğunu söyleyen geliştirme ekibi; Cutegram 3.x serisi üzerinde çalışmaya başladı. Cutegram 2.7.1 hakkında daha geniş bilgi edinmek için değişiklikler listesini inceleyebilirsiniz.  Bu yazıda, Cutegram 2.7.1’in Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Mageia, OpenMandriva, Arch Linux, SparkyLinux, Manjaro, Antergos, ArchBang, Ubuntu, Linux Mint, Pinguy OS, Elementary OS, Deepin, Peppermint, LXLE, Linux Lite, Robolinux gibi pek çok dağıtıma nasıl yüklendiğini ele alacağız.


Kurulum için 32 bit bir sisteme sahip olan kullanıcılar aşağıdaki komutları vermelidirler. Kurulum dosyasını indirmek için:

Kod: [Seç]
wget http://aseman.co/downloads/cutegram/2/cutegram-2.7.1-linux-installer.run
Kurulum dosyasına çalıştırma izni vermek için:

Kod: [Seç]
sudo chmod +x cutegram-2.7.1-linux-installer.run
Ve kurulumu başlatmak için:

Kod: [Seç]
./cutegram-2.7.1-linux-installer.run

Kurulumu başlattığınızda, karşınıza yukarıdaki gibi bir pencere gelecektir.

Kurulum için 64 bit bir sisteme sahip olan kullanıcılar aşağıdaki komutları vermelidirler. Kurulum dosyasını indirmek için:

Kod: [Seç]
wget http://aseman.co/downloads/cutegram/2/cutegram-2.7.1-linux-x64-installer.run
Kurulum dosyasına çalıştırma izni vermek için:

Kod: [Seç]
sudo chmod +x cutegram-2.7.1-linux-x64-installer.run
Ve kurulumu başlatmak için:

Kod: [Seç]
./cutegram-2.7.1-linux-x64-installer.run


getgnu.org

27
Haberler / Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet) Ömrünün Sonuna Geldi
« Son İleti Gönderen: fortran 14 Ocak 2016, 10:56:26 öö »

23 Nisan 2015 tarihinde duyurulan Ubuntu 15.04’ün (Vivid Vervet) vadesi, 4 Şubat 2016’da doluyor. Bir LTS (uzun süreli destek) sürümü olmayan Ubuntu 15.04, 9 aylık aylık destek döngüsüne sahipti ve bu süre 4 Şubat 2016 Perşembe günü bitiyor. Bu tarihten itibaren sürüm, paket güncellemesi alamayacak. Hatırlanacağı gibi Unity 7.3 ile kullanıma sunulan sürümde, başlıca değişimlerden birisi de, önyükleme zamanında Systemd init sistemine geçilmiş olmasıydı. 3.19.3 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış olan sistem, pek çok güncel uygulama ile gelmişti. Kullanıcıların sistemlerini Ubuntu 15.10’a yükseltmeleri öneriliyor. Ubuntu 15.04’ten Ubuntu 15.10’a nasıl yükseltme yapılacağına ilişkin buradan yararlanabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak Adam Conrad’ın duyurusunu ya da ubuntu-news.org’da yayımlanan yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ekim 2004 lansmanından bu yana milyonlarca Ubuntu kullanıcısı tarafından evlerde, okullarda, işyerlerinde ve kamu kurumlarında kullanılarak dünyanın en çok kabul gören GNU/Linux dağıtımlarından biri haline gelen Ubuntu’nun, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için istenildiği gibi özelleştirilebileceği belirtiliyor.

getgnu.org

28
Haberler / LibreOffice 5.1.0 RC2 Çıktı
« Son İleti Gönderen: fortran 13 Ocak 2016, 08:10:49 ös »

İlk sürüm adayı 16 Aralık 2015‘te çıkan, LibreOffice 5.1.0’ın ikinci sürüm adayı,, The Document Foundation (TDF) tarafından sürüm takvimine uygun biçimde çıkarıldı. Bunun, yalnızca test etmek amacıyla kullanıma sunulan bir sürüm olduğunun unutulmaması gerektiği hatırlatılıyor. LibreOffice 5.1.0 RC2’yi var olan LibreOffice kurulumuna paralel kurabilirsiniz. Farklı dağıtımlar için ayrıntılı kurulum yönergelerini incelemeniz önerilir. Sürüme ilişkin hataları Bugzilla üzerinden bildirebilirsiniz. LibreOffice 5.1.0 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için resmi duyurusu yapıldıktan sonra sürüm notlarını inceleyebileceksiniz.

LibreOffice 5.1.0 RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyuru yapılana kadar:

    İndirme sayfası

Resmi duyuru yapıldıktan sonra:

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası



getgnu.org

29
Linux Genel / Necdet Yücel: Nasıl daha iyi hata raporu hazırlayabilirsiniz?
« Son İleti Gönderen: fortran 13 Ocak 2016, 05:19:39 ös »
Bir özgür yazılımı kullanıyorsunuz, geliştiricisi onu size özgürce kullanma, dağıtma, değiştirip dağıtma haklarını vermiş ama yolunda gitmeyen bir şeyler var. Yazılım böyle bir şey zaten; mutlaka daha iyisi, daha az hatalısı yazılabilir. Belki bir hatayla karşılaşmadınız da yazılımda şu da olsa dediğiniz bir şey var. Bu durumda başka bir yazılımı kullanmayı deneyebileceğiniz gibi kullandığınız yazılımın hatasının giderilmesine veya ihtiyacınız olan özelliğin eklenmesine yardımcı olabilirsiniz. Özgür yazılım projelerinin çoğunun birer hata takip sistemi oluyor, olmayanların geliştirici listeleri var, o da yoksa geliştiricisine doğrudan yazabilirsiniz. Bunlardan birine bir hata kaydı göndermek sizin çok az zamanınızı alacak ama karşılığında istediğinize daha yakın bir programı kullanabileceksiniz.

Geliştiriciler de sizin gibi insanlar olduklarından ne kadar iyi hata raporlarsanız hatanın düzeltilme süresini o kadar kısaltırsınız. Öncelikle hata raporlamanın geliştiriciler tarafından memnuniyetle karşılanacağını aklımızda tutalım. Hata raporunu alan geliştirici yazdığı yazılımın birileri tarafından kullanıldığını ve geliştirilmesi için istekte bulunulduğunu görmekten memnun olacaktır. Şimdi birlikte hata raporunu nasıl daha iyi hale getirebileceğimize bakalım.

Gerçekten bir hata var mı?
İlk bakışta size hata gibi görünen şey bir özellik olabilir ;) ya da belki siz ilk denemenizde istediğiniz şeyi yaptıramadınız programa. Kullandığınız program ne kadar çok iş yapıyorsa o kadar çok menüsü, ayar dosyası olacaktır, onların arasında istediğiniz şeyi bir bakışta görememiş olabilirsiniz. Kullandığınız programın varsa wiki sayfasına, kullanıcı listesi yazışmalarına, yardım dosyalarına bakmak bazen yapamadığınız/yaptıramadığınız şeyin kolay bir yolunu bulmanıza yardımcı olabilir. 'Şu işlem nasıl yapılıyor' şeklindeki ifadeler bir hata kaydı olarak kabul edilmeyecek ve istediğiniz sonuca ulaşamayacaksınız.


Sisteminiz güncel mi?
Yazılımlar çoğunlukla yaşayan birer varlık gibi gelişim halindedirler. Sizin kullandığınız sürümde sorunlu olan bir durum yazılımın son sürümünde güncellenmiş olabilir. Veya sorun yazılımdan değil de işletim sisteminden kaynaklanıyor olabilir. Bu güncellemeleri yaptıktan sonra sorun hala devam ediyorsa bir defa da yazılımın web adresine bakarak oradaki son sürümün size işletim sisteminiz tarafından sağlanan sürüm olup olmadığını kontrol etmek iyi olabilir. Uzun dönem desteği  (LTS) sunan dağıtımların yazılımların sürümlerinde radikal değişiklikleri dağıtma dahil ettiğini bilerek kullanıyor olduğunuzdan karşılaştığınız hatayı yazılımın geliştiricilerin değil de dağıtıma raporlamanız gerekebilir.

Her durumda yazılımlarınızı güncel tutmak iyi bir fikir olacaktır.

Hata kullandığınız yazılımdan mı kaynaklanıyor?
Örneğin ayağa kaldırmaya çalıştığınız sunucu servisine dışarıdan bağlanmaya çalışanlara engel olan olan bir güvenlik duvarı kuralınız olabilir. Kullanıcı izinleriniz o programı çalıştırmanıza yetmiyor olabilir. Bir programı kullanarak yazıcıdan çıktı alamıyorsanız denemeniz gereken şeyler şunlar olabilir: a) Bilgisayarınızdaki başka bir programla o yazıcıdan çıktı alabiliyor musunuz? b) (eğer varsa) başka bir yazıcıyla da aynı sorunu yaşıyor musunuz? c) (eğer varsa) aynı yazılımın başka bir işletim sistemindeki sürümüyle aynı sorunu yaşıyor musunuz? Bütün bu sorulara yanıtınız evetse (ya da deneyemiyorsanız) onu raporlamalısınız.

Hata raporlarken neler dikkat etmek gerekir?

Unutmayın hatanın düzeltilmesini isteyen sizsiniz. Ne kadar iyi bir hata raporu gönderirseniz onun düzeltilmesi olasılığı o kadar yüksek olur. Şimdi basit ama faydalı birkaç noktaya değinelim.

    Hatayı doğru kanaldan bildirin

Önce hatasını bildirmek istediğiniz projenin bir hata takip sistemi var mı diye kontrol etmek en doğrusu olacaktır. Eğer projenin bir bugzilla, redmine veya benzeri bir hata takip sistemi varsa burasını kullanın. Bazı projeler bu işlem için e-posta listesi kullanıyor olabilir. Bu projenin web sayfasında belirtilmişse elbette buraya yazmalısınız. Eğer projenin böyle bir kanalı yoksa geliştiricisine eposta gönderebilirsiniz. Uzun zamandır, yıllardır, yeni sürüm çıkarmamış bir projeye bir hata raporlandığında (hatta bir çeviri dosyası gönderildiğinde bile) projenin canlandığını görmek mutluluk verici bir şey olacaktır.

    Önceden girilmiş hataları tekrarlamayın

İster bir hata takip sistemine, isterse eposta listesine yazacak olun öncesinde bir arama yapmak çok yerinde bir hareket olacaktır. Eğer karşılaştığınız hata daha önce raporlanmışsa duruma göre kendinizi hatayı takip edenler listesine ekleyebilirsiniz. Hata raporu yazılımın eski bir sürümüne aitse ve siz yeni sürümde de karşılaşıyorsanız hatayı tekrarlayabildiğinizi yorum olarak girmek de faydalı olacaktır. Kesinlikle mevcut bir hata raporunu tekrarlayan yeni bir kayıt açmayın.

    Hata bildirim kurallarına uyun

Eğer bir hata takip sistemi varsa yazılımın uygun bileşenine gönderin hata raporunuzu. Geliştiriciler hatalar arasından seçsin diye beklemeyin. Hatanın düzeltilmesini isteyenin siz olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Örneğin; kullandığınız yazılımın Türkçeye özgü karakterlerle ilgili bir sorunu varsa geliştiricisi muhtemelen bundan hiç haberdar olmadan ömrünü geçirebilir. Siz hata raporunu doğru yapabilirseniz işinizi görecek bir yazılımı kullanabiliyor olursunuz.

    Gerektiği kadar ayrıntı verin

Bir hatayı raporlarken en öncelikli hedefiniz geliştiricilere nasıl bir hatayla karşılaştığınızı göstermek olmalıdır. Bunun için programı çalıştırdıktan sonra karşılaştığınız hatanın nasıl tekrarlanacağını adım adım yazmalısınız. Burada olayı hikaye etmeyin. Basit ve kısa adımlarla tarif edin. Bir işin birden çok yapılma yöntemi olacağını düşünerek siz nasıl yapıp hatayla karşılaşmışsanız onu yazın. Örneğin "servisi başlattıktan sonra" demek yerine "servisi /etc/init.d/bestserviceever start diyerek başlattıktan sonra" diye yazın. Programın bir kısayolunu kullanarak dosya açıyorsanız bunu belirtin. "Yeni dosyayı CTRL+O ile açmaya çalışırken" diye yazmak geliştiriciyi hatayı bulmaya zorlamaktan iyi olacaktır.

Kullandığınız işletim sisteminin adını ve sürüm numarasını, en son ne zaman güncellediğinizi mutlaka hata raporunda belirtin. Yazılımın sürüm numarası ve paket yöneticisinden mi kaynak koddan mı kurduğunuz bilgisi de çok önemlidir.

    Gerekmeyen ayrıntıları hata raporuna yazmayın

Bu hatanın sizin için ne kadar önemli olduğunu, onu düzeltmezlerse başka bir yazılımı kullanmak zorunda kalacağınızı filan yazmayın hata raporuna. Hata raporu sadece gerektiği kadar ayrıntı içermeli ama gereken bütün ayrıntıları da içermelidir.

    Her hata raporunda tek bir hatayı bildirin

Projelerin farklı bileşenlerinin farklı kişiler, hatta ekipler, tarafından geliştirilebildiğini düşünerek karşılaştığınız her hata için ayrı hata kaydı açın. Size çok yakın, ilişkili gibi görünen hataları bile bir raporda sakın birleştirmeyin.

    Ne bekliyordunuz, ne oluyor?

Hata raporunuzda (eğer imkanı varsa elbette) bir ekran görüntüsü koymak çoğu zaman işleri çok hızlandıracaktır. Bu görüntü yazılımdan ne bekliyordunuz, neyle karşılaşıyorsunuz sorusuna cevap verecek nitelikte olmalıdır. Ekran görüntüsü alırken lütfen ilgisiz veya mahremiyetinizi tehlikeye atacak şeyleri göndermemeye çok dikkat edin. Tarayıcıda açık bulunan diğer sekmeler veya masaüstünüzde bulunan ve kimseye göstermediğiniz dosyaların ekran görüntüsü gibi şeyleri kamuya açık yerlere göndermeyin.

    Hata raporuna eklediğiniz dosyaları temizleyin

Hatanın anlaşılması ve çözülmesi için eklemeniz gereken dosyalar varsa onları temizleyerek göndermek de dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. 50 sayfalık bir yapılandırma dosyasının tamamını göndermek yerine varsayılan halinden neyi değiştirmişseniz sadece o kısmı göndermek hatanın tekrarlanabilmesine imkan sağlayacaktır. Hatasını raporlayacağınız program sadece bazı dosyaları açarken, kayderderken (veya başka bir biçimde) hataya neden oluyorsa bu tipte bir dosya göndermek elbette iyi olur ama çok sayfalı bir belge diye doktora tezinizi veya yüksek çözünürlüklü bir imaj dosyası diye halka açık olmasını istemeyeceğiniz bir fotografı hata raporuna eklemeyin. İlla çok sayfalı bir metin gerekiyorsa elinizdeki dosyadaki bütün karakterleri x (veya uğurlu harfiniz varsa onunla) ile değiştirip farklı kaydedip onu göndermelisiniz.

Ek olarak göndereceğiniz dosyalardaki başlık bilgilerinin, varsa sürüm değişikliği bilgilerinin de temizlenmesi gerektiğini unutmayın. Bu bilgiler hata raporunuza eklendiğinde artık herkes tarafından kullanılabilir durumda olacaktır. Bir hatayı raporlayacağım derken kendinizi mağdur etmemeye büyük dikkat gösterin.

Açtığınız hata kaydını takip edin
Oluşturduğunuz hata kaydına geliştiriciler bir yorum yazıp sizden bilgi isteyebilirler. Bunlara mutlaka geri dönüş yapmalısınız.

Karşılaştığınız bir hatayı geliştiricilerine raporlayıp düzeltilmesine katkı verdiğiniz için kendinizle gurur duyabilirsiniz artık!

nyucel.com

30
Linux Genel / SMPlayer 16.1.0 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 13 Ocak 2016, 04:25:12 ös »

Kurulu codecleriyle tüm ses ve video türlerini oynatabilen özgür bir medya oynatıcısı olan SMPlayer‘in kullandığı ödül almış MPlayer motoru, dünyadaki en iyi oynatıcılardan biri olma özelliği taşıyor. Ekstra hiçbir codec ihtiyacı olmayan SMPlayer’ı kurarak herhangi bir medya dosyasını başka bir codec paketi aramaya gerek duymaksızın oynatabilirsiniz. SMPlayer, oynattığı tüm dosyalardaki ayarları hatırlayabilmektedir. Sözgelimi herhangi bir videoyu izlemeyi yarıda bıraktınız, endişelenmeyin, videoyu tekrar açtığınız zaman kaldığınız yerden izlemeye devam edebilirsiniz. Ayarlarınız da (ses parçası, altyazı, ses vb.) yerli yerinde durur. SMPlayer’ın birçok ses ve video türünü başarıyla oynatabilecek kapasiteye sahip, ödül kazanmış bir kullanıcı arayüzü (GUI) vardır: MPlayer. Bunun dışında, SMPlayer’a Youtube videolarını oynatma ve altyazı indirme gibi pek çok ilginç özellik de eklenmiştir. YouTube’da yaşanan bir sorunun düzeltilmiş bulunduğu yeni sürümde, GUI değişikliği sıraında meydana gelen parçalanma da giderilmiş. Artık çalma listesine dosyalar eklenirken, ilk öğe listedeki doğru yere taşınıyor. Bu arada, MPV kullanırken extrastereo ve karaoke filtrelerini devre dışı bırakmak gerekiyor. SMPlayer’in mevcut en son sürümü 16.1.0‘dır. SMPlayer 16.1.0’ı yükleme işlemini bir PPA depodan yapacağımız için işimiz kolaydır. Yapılması gereken, ilgili PPA deponun sisteme eklenmesi ve yükleme komutunun verilmesidir.


O halde yükleme işlemine başlayabiliriz. Ancak yükleme işlemi için Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ile diğer Ubuntu türevleri Linux Mint 17.3 Rosa, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Peppermint 6, Peppermint 5, LXLE 14.04 ve Linux Lite 2’nin esas alındığı unutulmamalıdır. Öncelikle PPA depoyu ekliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
Depoları güncelliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
Yükleme işlemini gerçekleştiriyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install smplayer
Daha sonra gerek duyarsanız, SMPlayer’i aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove smplayer
Bu arada, dileyenler, SMPlayer ile birlikte kurulmayan ama tarayıcıyı kullanmadan Youtube’u kullanma şansı veren Smtube adlı eklentiyi kurabilirler. Eklenti, SMPlayer menüsünde mavi balon içinde siyah kare simgesiyle görülmektedir. Bu ayrıntıyı bana ileten forum.debian.org.tr üyesi Sevgili Vedat Kılıç‘a teşekkür ederim. Smtube kurulumu için aşağıdaki komutları verebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
Kod: [Seç]
sudo apt-get update
Kod: [Seç]
sudo apt-get install smtube


getgnu.org

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 10