Son İletiler

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
Haberler / KDE Applications 15.12.1 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 13 Ocak 2016, 12:29:53 öö »

KDE Applications 15.12 için ilk kararlılık güncelleştirmesi olan 15.12.1 duyuruldu. Yalnızca hata düzeltmeleri ve çeviri güncellemelerini içeren yeni sürüm, kullanıcılar için güvenli ve keyifli bir güncelleme sağlıyor. KDE Applications’ın 15.12.1 sürümünü duyurmaktan gurur duyduklarını söyleyen geliştirici ekip; her zaman olduğu gibi masaüstüne en iyi kaliteyi getirmek için çaba harcadıklarını ifade ediyor. 30’dan fazla hata düzeltmesiyle gelen yeni sürüm, kdelibs için, kdepim, kdenlive, mermer, konsole, spectable, Akonadi, ark, Umbrello ve diğerleri için çeşitli düzeltmeleri ve geliştirmeler içeriyor. Sürümün KDE Development Platform 4.14.16 LTS’yi de içerdiği belirtilirken, değişikliklerin tam listesinin burada bulunabileceği söyleniyor. KDE Applications 15.12.1 hakkında daha fazla bilgi edinmek için kde.org’un resmi duyurusu incelenebilir.

KDE Applications 15.12.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

32
Diğer Dağıtımlar / Linux Lite 2.8 Beta Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 12 Ocak 2016, 08:41:51 ös »

Kullanıcı dostu Ubuntu tabanlı, düşük kaynak tüketimi ile gelen, hafif bir GNU/Linux dağıtımı olan Linux Lite‘ın 2.8 sürümünün beta versiyonu, Jerry Bezencon tarafından duyuruldu. Bu sürümün geliştirilmesi sürecinde, açık kaynak yazılım topluluğunun öncü bir vizyonerini kaybettiği belirtilen sürüm duyurusunda, Linux Lite’ın bu sürümü Debian’ın kurucusu Ian Murdock onuruna ve anısına ithaf ettiği ifade edildi. 2. serinin son sürümü olan bu sürümün beta versiyonunun test için kullanıma sunulduğunun unutulmaması istenirken, test eden kullanıcıların edindikleri izlenimleri rapor etmeleri rica edildi. 3.19 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin Firefox 43.0.4, Thunderbird 38.4.0, LibreOffice 5.0.4.2 gibi güncel yazılımları içerdiği belirtiliyor. Linux Lite 2.8 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.



Linux Lite 2.8 Beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

    İndirme sayfası (MD5)

getgnu.org

33
Linux Genel / GNU Linux-libre 4.4 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 05:04:09 ös »
Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi de kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. gNewSense’in öncülük ettiği GNU Linux-libre projesinin en son 4.4 sürümü duyuruldu. Sürüm duyurusunu Alexandre Oliva yaptı. Aslında biz; Debian, Ubuntu ve tüm türevleri ile Linux Mint sürümleri için güncel Linux çekirdeğine nasıl yükseltme yapılacağını irdeleyen bir yazı yazmış olduğumuz için bu tür özel yazılar yazmamıza gerek olmamasına karşın, kullanıcılardan gelen beklentiler nedeniyle hâlâ böyle yazılar yazıyoruz. Kuşkusuz bu yazının konusu GNU Linux-libre olduğu için özel bir önem taşıyor. Yükleme işlemini jxself tarafından korunan depoları kullanarak yapacağız. Yükleme için temel olarak Ubuntu ve Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS, Deepin ile Peppermint, LXLE, Linux Lite, Voyager gibi diğer Ubuntu türevlerini temel aldığımızı hatırlatmak isteriz.


Şimdi kuruluma geçebiliriz. Öncelikle sources.list dosyasına ilgili depoyu eklemekle başlayalım. Bunun için terminale aşağıdaki komutu giriyoruz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository "deb http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/ freesh main"
Şimdi deposu anahtarını ekleyelim. Önce indiriyoruz:

Kod: [Seç]
wget http://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/archive-key.asc
Şimdi ekleyelim:

Kod: [Seç]
sudo apt-key add archive-key.asc
Depoları güncellememiz gerekiyor.

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
apt-get (ya da aptitude) kullanarak depolardaki yeni Linux-Libre Kernel’i yüklemek için aşağıdaki komutu veriyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install linux-libre64 linux-libre64-headers
Bu komut şu an için GNU Linux-libre 4.1.6’yı yüklüyor, durum, daha sonra değişecektir. Kurulum bitiyor. Son olarak Grub’u güncellemek iyi olacaktır.

Kod: [Seç]
sudo update-grub
Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo reboot
Ve sonuç:



getgnu.org

34
Haberler / GNU Linux-libre 4.4 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 04:28:29 ös »

Bilindiği gibi, Linus Torvalds tarafından geliştirilen, Torvalds ve diğerleri tarafından dağıtılan Linux çekirdeği, özgür olmayan yazılımlar içeriyor. Kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duymayan ve özgür olmayan yazılımları teşvik eden bu çekirdek yerine, 100% özgür dağıtımları korumak amacıyla bir proje yürütülüyor. Başta ilk özgür GNU/Linux dağıtımı olan UTUTO ve diğer 100% özgür dağıtımlar gNewSense ve BLAG, projeye destek veriyorlar. Free Software Foundation Latin Amerika (FSFLA) şubesi de kullanıcıların temel özgürlüklerine saygı duyan ve özgür yazılımlar içeren bu projenin içinde bulunuyor. 10 Ocak 2016‘da duyurulan 4.4 kararlı Linux çekirdeğinin ardından, gNewSense’in öncülük ettiği projenin ürettiği GNU Linux-libre 4.4 çekirdeği Alexandre Oliva tarafından duyuruldu.Bu sürümde kayda değer bir değişikliğin olmadığını söyleyen Oliva; qed, fdp, nfcmrvl, rtl8xxxu ve rohm_bu21023 gibi sürücüleri içereö değişikliklerin söz konusu olduğunu belirtti. Oliva; haberler için #linux-libre of irc.gnu.org (Freenode),  identi.ca ya da Twister üzerinden kendisinin (@lxoliva) izlenebileceğini söyledi. GNU Linux-libre 4.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

GNU Linux-libre 4.4 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    linux-libre-4.4-gnu.tar.bz2 (98,1 MB)

getgnu.org

35
Haberler / GNU Health 3.0 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 12:14:02 ös »

Çoklu platform olarak tasarlanan ve böylece farklı işletim sistemleri üzerinde ve farklı veritabanlarında çalıştırılabilen GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile lisanslı özgür bir sağlık yazılımı olan GNU Health‘in 3.0 sürümü duyuruldu. Tryton 3.8 uyumluluğu ve duyarlı bir web istemcisiyle gelen yeni sürüm, reçeteye ilaç tarihinin otomatik olarak eklenmesine olanak sağlıyor. Kişinin biyolojik cinsiyet ve cinsiyet özelliklerinin eklendiği sistem, kişinin sağlık durumuna ilişkin tüm değerlendirmelerin kontrol edilebilmesini sağlıyor. CAGE (Alkolizm durum değerlendirmesi) görünümü optimize edilen sistemin, kripto eklenti ve modülleri geliştirilmiş bulunuyor. Ana çeviri portalı GNU Pootle sunucusuna taşınan yazılım, şu an için 16 dile destek sunabiliyor. Bu sürüme katkıda bulunan herkese teşekkür edildiği ifade ediliyor. GNU Health; kırsal alanlarda sağlığın teşviki ve hastalıkların önlenmesine yönelik bir proje olarak Luis Falcón tarafından 2008 yılında başlatılmıştır. Sağlık merkezi kaynaklarını yönetmek için tasarlanan GNU Health, sağlık merkezi ihtiyaçlarını karşılamak için Health, Pediatrics, Gynecology, Lifestyle, Genetics, Lab, Socioeconomics, Inpatient, Surgery, Services, Calendar, Inpatient_calendar, QR_codes, History, MDG6, Reporting ve Nursing gibi çeşitli modüller içeriyor. GNU Health 3.0 hakkında geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

GNU Health 3.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    GNU Health 3.0

getgnu.org

36
Diğer Dağıtımlar / Debian Installer Stretch Alpha 5 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 11:25:55 öö »

Alpha 4 sürümü 26 Ekim 2015‘te duyurulan Debian GNU/Linux’un 8.0 Jessie sürümünün duyurulmasıyla test sürümü makamını ondan devralan Debian versiyonu Stretch’in beşinci alfa sürümü, Cyril Brulebois tarafından duyuruldu. Debian Installer ekibinin, Debian 9 Stretch için beşinci alfa sürümü duyurmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Brulebois; öncelikli olarak bir dizi paketin güncellendiğini belirtti. Sisteme, şifre alanına yazılan karakterleri gösterme/gizleme seçeneği desteğinin eklendiğini belirten Brulebois; yazı tipi boyutunu ayarlamak için +/- kısayollarının kullanılabileceğini ifade etti. Linux çekirdeğinin 4.2.0-1’den 4.3.0-1 sürümüne güncellendiğini belirten Brulebois; NVMe cihazları için destek eklendiğini söyledi. Çeşitli fontlar eklenen sistemin, 75 dile destek verdiğini söyleyen Brulebois; bunlardan 11’inin tam çevirisinin yapıldığını belirtti. Brulebois; hataları bulmak ve Installer’i geliştirmek için kullanıcının yardımına ihtiyaçları olduğunu, Installer’in denenmesini ve izlenimlerin rapor edilmesini beklediklerini hatırlattı. Debian Installer Stretch Alpha 5 hakkında geniş bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Debian Installer Stretch Alpha 5 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    debian-stretch-DI-alpha5-amd64-DVD-1.iso (3,7 GB)

getgnu.org

37
Linux Genel / Kernel 4.4 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 10:25:58 öö »

Aslında Debian, Ubuntu ve tüm türevleri ile Linux Mint sürümleri için güncel Linux çekirdeğine nasıl yükseltme yapılacağını irdeleyen bir yazı yazmış olduğumuz için bu tür özel yazılar yazmamıza gerek olmamasına karşın, kullanıcılardan gelen beklentiler nedeniyle hâlâ böyle yazılar yazıyoruz. En son gelişmiş kararlı çekirdek 4.4; 10 Ocak 2016 tarihi itibariyle duyuruldu. 4.4 Linux çekirdeğinin duyurusu, Linus Torvalds tarafından yapıldı. Kullanıcıların yeni sürüme yükseltme yapmalarının gerektiği belirten Torvalds; herhangi bir sorunla karşılaşan kullanıcıların, geri bildirimde bulunmalarını rica etti. Serinin ilk halkası olan 4.0 Linux çekirdeğinin, normal kullanıcılar için önemli olmasa da, sunucular için önem taşıyan güncellemede yeniden başlatma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını hatırlatalım. Bu yazıda, 4.4 Linux çekirdeğinin nasıl yüklendiğini ele alacağız. Bunun için, Canonical’ın kernel.ubuntu.com deposu aracılığıyla kullanıma sunduğu .deb paketlerini kullanacağız. Söz konusu işlemleri yaparken; temel olarak Ubuntu ile Linux Mint, Elementary OS, Pinguy OS, Deepin, Peppermint, LXLE, Linux Lite, Voyager gibi Ubuntu türevlerini hesaba kattığımızı hatırlatalım.

32 bit sistemler için:

4.4 Linux çekirdeği 32 bit sistemlere aşağıdaki gibi yüklenir. İlkin gerekli paketleri indiriyoruz:

Kod: [Seç]
cd /tmp
Kod: [Seç]
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-headers-4.4.0-040400_4.4.0-040400.201601101930_all.deb
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-headers-4.4.0-040400-generic_4.4.0-040400.201601101930_i386.deb
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-image-4.4.0-040400-generic_4.4.0-040400.201601101930_i386.deb

Şimdi 4.4 Linux çekirdeğini yükleyelim:

Kod: [Seç]
sudo dpkg -i linux-headers-4.4*.deb linux-image-4.4*.deb
64 bit sistemler için:

4.4 Linux çekirdeği 64 bit sistemlere aşağıdaki gibi yüklenir. İlkin gerekli paketleri indiriyoruz:

Kod: [Seç]
cd /tmp
Kod: [Seç]
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-headers-4.4.0-040400_4.4.0-040400.201601101930_all.deb
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-headers-4.4.0-040400-generic_4.4.0-040400.201601101930_amd64.deb
wget \
kernel.ubuntu.com/%7Ekernel-ppa/mainline/v4.4-wily/linux-image-4.4.0-040400-generic_4.4.0-040400.201601101930_amd64.deb

Şimdi 4.4 Linux çekirdeğini yükleyelim:

Kod: [Seç]
sudo dpkg -i linux-headers-4.4*.deb linux-image-4.4*.deb
Eğer gerek duyarsanız daha sonra çekirdeği kaldırmak için bu sayfadan yararlanabilir ya da aşağıdaki komutu verebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove linux-headers-4.4* linux-image-4.4*


getgnu.org

38
Ofis Yazılımları / Aybüke Özdemir: LibreOffice Çalışmalarım 2
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 09:44:33 öö »
14 kişilik bir ekiple LibreOffice ile ilgilendiğimizden ve neler yaptığımdan burada bahsetmiştim. Zaman ilerledikçe üzerine birşeyler ekleyebiliyor olmak mutluluk veriyor.

 O yazımdan sonra LibreOffice için eklediğim iki iyileştirmeyi paylaşayım istiyorum.

İlki açılan bir bileşende "CollectUsageInformation" özelliğinin çıktısının kayıt işleminden sonra bir dosyada tutulmasıydı. 

 CollectUsageInformation özelliği bir bileşendeki yapılan tüm uno kullanımlarının bilgisini tutuyor. Bu özelliği aktif etmek için de soffice'i çalıştırıp Tools->Options->Advenced kısmından Expert Configuration bölümündeki "CollectUsageInformation" seçeneği true yapılmalı. Ayrıca "Enable experimental features" kısmı aktif edilmeli. Daha sonra bir bileşende işlemler yapılıp kaydedildikten sonra konsol çıktısı şöyle oluyordu:

Kod: [Seç]
Usage information:
StartModule;.uno:OptionsTreeDialog;1
TextDocument;.uno:Bold(KeyModifier);3
TextDocument;.uno:CenterPara(KeyModifier);2
TextDocument;.uno:Italic(KeyModifier);2
TextDocument;.uno:LeftPara(KeyModifier);1
TextDocument;.uno:RightPara(KeyModifier);1
TextDocument;.uno:Save(KeyModifier);1
TextDocument;.uno:SelectAll;1
TextDocument;.uno:Underline(KeyModifier);2
Usage information end

 İstenen, bu işin bir dosya oluşturulup çıktının bu dosyada tutulmasıydı. 5.2.0'da artık "~/.config/libreofficedev/4/user/" dizini altında usage.txt dosyasında bu bilgileriniz tutuluyor olacak. Yolladığım yama da burada.

İkincisi de Calc bileşeni üzerindeki “Tools->Options->Application Colors” kısmındaki varsayılan renklerin kullanıcı tarafından daha net farkedilmesi işiydi. "Grid lines" ve "Automatic pages breaks"  renklerini istenilen şekilde değiştirdim. Yama da burada.

Önce:


  Sonra:


 Daha güzel haberler vermek dileğiyle.

aybukeozdemir.com

39
Truva Sohbet / Aybüke Özdemir: Balıkesir Özgür Yazılım Özgür Toplum Semineri
« Son İleti Gönderen: fortran 11 Ocak 2016, 09:33:00 öö »


2 hafta önce +Necdet Yücel , +yeliz taneroğlu  ve +Gülşah Köse  ile birlikte Baubit'in (Balıkesir Üniversitesi Bilişim Topluluğu) misafiri olduk.

Seminer 2 kısımdı. İlk kısımda Necdet hoca, özgür yazılımın ne olduğunu, özgür olmayan yazılımları kullanarak hangi yolu tercih ettiğimizi, neden  özgür yazılımın kullanılması gerektiği anlattı. Defalarca dinlememe rağmen yine ilk kez dinlediğim zamanki gibi keyifle dinledim bu sunumu.

 İkinci kısımda da Yeliz ve Gülşah ile birlikte, bu yıl 14 kişilik çalıştığımız ekiple Libreoffice üzerine neler yaptığımızı anlattık. Okul haricinde özgür yazılım üzerine çalışmanın, iş hayatına atıldığında mezun öğrenciye nasıl yararları olacağından bahsettik.

Yeni arkadaşlar edindiğim, keyif aldığım bir seminer oldu. Bizi misafir eden Baubit ekibine teşekkür ederim. Görüşmek üzere..

aybukeozdemir.com

40
Haberler / KDE Frameworks 5.18.0 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 10 Ocak 2016, 11:21:34 ös »

KDE topluluğu, Qt eklenti kütüphanelerinin en yeni sürümü olan KDE Frameworks 5.18.0’ı duyurdu. Geliştirme ekibinin KDE Frameworks 5.18.0’ı duyurmaktan çok mutlu olduğu belirtilirken, Dost lisans şartları ile kütüphanelerin test edildiği belirtilirken, KDE Frameworks’un Qt için 60 eklenti kütüphanesi içerdiği ifade edildi. Konuya hakim olmak üzere, öncelikle Frameworks 5.0 sürüm duyurusunun incelenmesi öneriliyor. Hızlı ve öngörülebilir bir şekilde geliştiriciler için iyileştirmeleri kullanılabilir hale getirmenin planlananın bir parçası olduğu ifade edilirken, yazılıma pek çok simgenin eklendiği ya da varolanın iyileştirildiği belirtildi. Çeşitli hataları giderilen KDE Frameworks 5.18.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Çeşitli dağıtımlar için paketlerin yüklenmesine yönelik yönergeleri burada bulabilirsiniz. KDE Frameworks 5.18.0 edinmek için bilgi sayfasına başvurabilirsiniz. Ayrıca buradan yararlanabilirsiniz.

getgnu.org

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10