Son İletiler

Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Haberler / Mozilla Firefox 43.0.3 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 29 Aralık 2015, 12:22:35 öö »

Yalnızca bir hafta önce 43.0.2 sürümüne güncellenen hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 43.0.3 sürümüne güncellendi. Mozilla Firefox 43.0.3 için katkıda bulunan herkese özel olarak teşekkür ettiklerini belirten geliştirici ekip; çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürüme yükeltme yapılmasının uygun olacağını açıkladı. Nvidia Network Access Manager kullanılırken meydana gelen ağ sorununun düzeltilmiş bulunduğu yeni sürüm hakkında daha fazla bilgi edinmek için sürüm notları incelenebilir. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çeşitli güvenlik düzeltmeleri ve kimi sorunların çözümünü içeren yeni sürümde, hızlı JavaScript performansı sağlanmış bulunuyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde uyumlu kullanılabiliyor. HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 teknolojileri gibi yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 80′den fazla dilde kullanılabiliyor.

Mozilla Firefox 43.0.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    Mozilla FTP sayfası

getgnu.org

72
Kitap,Dergi,Doküman / OPENVPN Ipv4 & Ipv6 Tunnel Broker
« Son İleti Gönderen: fortran 28 Aralık 2015, 08:22:38 ös »

Celal Bayar Üniversitesi‘nden Yavuz ALNIAK ile Okan ÇÖLLÜ‘nün yazdığı “OPENVPN Ipv4 & Ipv6 Tunnel Broker”, OpenVPN’nin ne olduğundan başlıyor işe, OpenVPN ile neler yapabiliriz, neler yapabiliriz, anahtarlı ve anahtarsız VPN örnekleri gibi pek çok konuya değiniyorlar. Yazarlar durumu; “üniversite Sistem Yöneticileri dışında Akademik, İdari personel ve öğrenciler de kendi aralarında friendly vpn kurarak (HAMACHI gibi) anlık işlerini kolayca görebilir. Örneğin dosyalarını paylaşabilir (samba), yazıcılarını kullanabilir, birbirlerine uzak masaüstü yapabilir, oyun oynayabilirler…” diye açıklıyorlar.

Yavuz ALNIAK ile Okan ÇÖLLÜ’nün yazdığı “OPENVPN Ipv4 & Ipv6 Tunnel Broker” adlı sunumu edinmek için tıklayınız.

getgnu.org

73
Diğer Dağıtımlar / Apricity OS 12.2015 Beta Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 28 Aralık 2015, 09:45:09 öö »

Arch Linux tabanlı, modern bir tasarıma sahip, esnek ve güçlü bir yazılım koleksiyonuna dayanan Apricity OS GNU/Linux’un 12.2015 Beta sürümü, Apricity OS ekibi tarafından duyuruldu. Çalışmalarını kullanımı kolay, kolayca erişilebilir ve iyi tasarlanmış bir sistem üzerine yürüttüklerini belirten Apricity OS ekibi; Apricity OS 12.2015 Beta’yı duyurmaktan çok mutlu olduklarını; bu sürümde, paket yönetimiyle ilgili çeşitli hataların düzeltildiğini ve sisteme Vim’in dahil edildiğini belirtti. Ayrıca, Calamares yükleyicisinin en son kararlı sürümü 2.0 Beta2 de sisteme kazandırılmış bulunuyor. Sistemin, genel olarak bir önceki beta sürümden bu yana kullanıcılar tarafından rapor edilen uyarılar ışığında, çoğu varsayılan paket yöneticisi ile ilgili olan hataları düzeltmek, önceden yapılandırılmış Vim kurulumu, Calamares’in 2.0 Beta2 sürümüne güncellenmesi için geliştirildiği belirtilirken; her ne kadar daha önce bir KDE sürümü vaat edilmişse de, buna şu an için hazır olunmadığı, sürümün belki de Ocak 2016’ya ancak yetişebileceği ifade edildi. KDE sürümünden önce bir XFCE sürümü görmek isteyenlerin ya da herhangi başka bir önerisi olanların yorumlarını yazılı olarak bildirmeleri istendi. Apricity OS 12.2015 Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


Apricity OS 12.2015 Beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    apricity_os-12.2015-beta.iso (1,7 GB, torrent)

getgnu.org

74
Linux Genel / SMPlayer 15.11.0 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 27 Aralık 2015, 11:59:10 ös »

Kurulu codecleriyle tüm ses ve video türlerini oynatabilen özgür bir medya oynatıcısı olan SMPlayer‘in kullandığı ödül almış MPlayer motoru, dünyadaki en iyi oynatıcılardan biri olma özelliği taşıyor. Ekstra hiçbir codec ihtiyacı olmayan SMPlayer’ı kurarak herhangi bir medya dosyasını başka bir codec paketi aramaya gerek duymaksızın oynatabilirsiniz. SMPlayer, oynattığı tüm dosyalardaki ayarları hatırlayabilmektedir. Sözgelimi herhangi bir videoyu izlemeyi yarıda bıraktınız, endişelenmeyin, videoyu tekrar açtığınız zaman kaldığınız yerden izlemeye devam edebilirsiniz. Ayarlarınız da (ses parçası, altyazı, ses vb.) yerli yerinde durur. SMPlayer’ın birçok ses ve video türünü başarıyla oynatabilecek kapasiteye sahip, ödül kazanmış bir kullanıcı arayüzü (GUI) vardır: MPlayer. Bunun dışında, SMPlayer’a Youtube videolarını oynatma ve altyazı indirme gibi pek çok ilginç özellik de eklenmiştir. SMPlayer‘in en son sürümü 15.11.0’dır. YouTube’da yaşanan bir sorunun düzeltilmiş bulunduğu yeni sürümde, GUI değişikliği sıraında meydana gelen parçalanma da giderilmiş. Artık çalma listesine dosyalar eklenirken, ilk öğe listedeki doğru yere taşınıyor. Bu arada, MPV kullanırken extrastereo ve karaoke filtrelerini devre dışı bırakmak gerekiyor. SMPlayer 15.11.0’ı yükleme işlemini bir PPA depodan yapacağımız için işimiz kolaydır. Yapılması gereken, ilgili PPA deponun sisteme eklenmesi ve yükleme komutunun verilmesidir.


O halde yükleme işlemine başlayabiliriz. Ancak yükleme işlemi için Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr ile diğer Ubuntu türevleri Linux Mint 17.3 Rosa, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Peppermint 6, Peppermint 5, LXLE 14.04 ve Linux Lite 2’nin esas alındığı unutulmamalıdır. Öncelikle PPA depoyu ekliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
Depoları güncelliyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get update
Yükleme işlemini gerçekleştiriyoruz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get install smplayer
Daha sonra gerek duyarsanız, SMPlayer’i aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove smplayer
Bu arada, dileyenler, SMPlayer ile birlikte kurulmayan ama tarayıcıyı kullanmadan Youtube’u kullanma şansı veren Smtube adlı eklentiyi kurabilirler. Eklenti, SMPlayer menüsünde mavi balon içinde siyah kare simgesiyle görülmektedir. Bu ayrıntıyı bana ileten forum.debian.org.tr üyesi Sevgili Vedat Kılıç‘a teşekkür ederim. Smtube kurulumu için aşağıdaki komutları verebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer

sudo apt-get update

sudo apt-get install smtube



getgnu.org



75
Haberler / Qubes OS önyüklü dizüstü bilgisayarlar
« Son İleti Gönderen: fortran 27 Aralık 2015, 06:05:12 ös »

Dizüstü bilgisayar üreticisi Purism; yeni bilgisayarlarını, Fedora tabanlı, güvenliğe odaklanmış GNU/Linux dağıtımı Qubes OS önyüklü olarak kullanıma sunacak. Librem 13 ve Librem 15 adıyla kullanıma sunulacak olan ürünler, ön siparişe sunulmuş bulunuyor. Xen kullanan Qubes OS; Xen sürümünü 4.1’den 4.4’e yükseltmiş bulunuyor. Resmi olarak Debian şablonlarını destekleyen dağıtım, en son, 1 Ekim 2015‘te 3.0 sürümüne güncellenmişti. Qubes OS; Fedora, Debian GNU/Linux VMs ve Windows 7 VMs’e destek veriyor. Qubes OS’un yenilikçi güvenlik özelliklerinden tam olarak yararlanmak için sanallaştırma teknolojisini destekleyen, artı bir BIOS ile Intel VT-x (veya AMD-v) ve Intel VT-d (veya IOMMU) gibi iyi bir işlemci gerektiği unutulmamalıdır.


Purism; şirketin, kullanıcılara özgür bir dizüstü bilgisayar sunmak gibi bir vizyonu olduğunu ifade ediyor. Purism’in amacının, kullanıcılarının özgürlüğüne saygısıyla Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından verilen RYF sertifikasını almak olduğu söyleniyor. Ancak bunun için BIOS’ta sıkı bir işlem yapması gerektiği belirtiliyor. Qubes geliştiricisi Joanna Rutkowska, Intel yönetim motorunun güvenlik riskini azaltmak için bir çözüm üzerinde çalışıyor. 4 GB RAM, 500 GB sata disk (1 TB’a kadar artırılabilir), isteğe bağlı olarak 250, 500, 512 GB SSD gibi özelliklerle kullanıcıya sunulan bilgisayarlardan Librem 13 1624 $ ve Librem 15 1949 $ fiyatla satışa sunulmuş bulunuyor.


Bilgisayarlar hakkında daha iyi bir fikir edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

https://vimeo.com/127910340

getgnu.org

76
Bir yazılım projesine verilebilecek en önemli desteklerden biri de hata raporlamak. Geliştiriciler her ne kadar yazılımı testlerden geçirseler de bunu ancak sınırlı sayıda donanımla ve sistemle yapabiliyorlar. Hata raporlamak için bir programlama bilgisine sahip olmak gerekmemesi onu tüm kullanıcılar tarafından yapılabilir bir şey haline getiriyor. Raporlanacak şey bir yazılımı kullanırken karşılaşılan bir hata olabileceği gibi, yazılımın bir parçasının davranışında beklenen bir değişiklik veya yazılımla ilgili bir yenilik önerisi de olabilir.

Bu yıl Çanakkalede bir grubun LibreOffice geliştiricisi olmak için çalıştığını daha önce yazmıştım. Bu ekip 29 Aralık saat 13:00'da LibreOffice Android Görüntüleyici sürümü için bir hata avcılığı etkinliği düzenleyecek. LibreOffice Windows, MacOS ve GNU/Linux üzerinde belge oluşturmak için kullanılabilirken Android üzerinde sadece belge görüntüleyici olarak çalışıyor. Bu ürünün mümkün olduğunca az hatayla ve çok özellikle çalışabilmesi için hata kaydı girilmesinin önemi çok büyük.

Eğer siz de Android kullanıyorsanız ve LibreOffice için bir şeyler yaptım demek isterseniz sizi de bekleriz. Elbette hata kaydı girebilmek bu gün ve saatle kısıtlı değil ama birlikte iş yapmanın keyfi de başka. Bu tarihten önce Nasıl Hata Kaydı Açılır belgesini okumanız emeklerinizin boşa gitmemesini sağlayacağı gibi çalışmanızın verimini de arttıracaktır. LibreOffice için Android uygulamasını marketten indirmek yerine bizim son halinden oluşturduğumuz geliştirme sürümünü kullanmanızı öneriyoruz.

Bu tarihte protonları çarpıştırmayacaksanız siz de katılın.

nyucel.com

77
Linux Genel / GIMP 2.9.3 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 26 Aralık 2015, 01:12:28 ös »

Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak kodlu resim işleme yazılımlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunan GIMP (GNU Image Manipulation Program) ya da Türkçesiyle GNU Resim İşleme Programının 2.9.2 sürümü, 27 Kasım 2015’te duyurulmuştu. Geliştiriciler, şu an yazılımın 2.9.3 kararsız geliştirme sürümü üzerinde çalışıyorlar. GIMP 2.9.3 şu an kullanılabilir durumda. Çeşitli gelişmiş özelliklerle kullanıma sunulan GIMP; 22 Kasım 2015’te 20. yaşına ulaşmıştı. Renk işlemlerinin GEGL aracılığıyla yapıldığı bir uygulama olarak güçlü araçlar, filtreler ve eklentilerle kullanıcıya ulaşan GIMP; büyüklük ve opaklık yanında, fırçaya özgü dinamik özellikler; hız, basınç ve rastgele gibi çeşitli fırça parametreleri arasından uygun olanının seçimine olanak sağlanıyor. Hızlı boyama özelliğini zaten destekleyen mürekkep aracı, daha iyi resim çizimini mümkün kılıyor. GIMP’in çok yüksek çözünürlükleri destekleyen ve hareketli görüntülere efekt uygulaması yapan CinePaint adlı bir türevi de bulunuyor. GNU/Linux dağıtımlarının vazgeçilmezi olan Gimp, Windows ve Mac OS X için çıkarılan sürümleriyle bu sistemlerde de yaygın olarak kullanılıyor. Bu yazıda; Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.x serisi, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Elementary OS 0.2 Luna gibi Ubuntu türevlerine Otto’nun PPA deposu aracılığıyla GIMP 2.9.3’ün nasıl yüklendiğini ele alacağız.


Ubuntu ve Ubuntu türevi dağıtımlara yükleme işlemi PPA depo üzerinden yapıldığı için, kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge

sudo apt-get update

sudo apt-get install gimp

Daha sonra gerek duyarsanız, GIMP’i kaldırmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove gimp
getgnu.org

78
Linux Genel / Wine 1.8 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 25 Aralık 2015, 05:36:40 ös »

Bilindiği gibi, Wine’in 1.8 kararlı sürümü, 19 Aralık 2015‘te Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Winelib yazılım kütüphanesi aracılığıyla kullanıcıların kendi sistemlerinde Windows yazılımlarını çalıştırabilmesini sağlayan yazılımın son kararlı sürümü, 17 aylık bir geliştirme sürecinin sonunda ve yaklaşık 13.000 değişiklikle ortaya çıktı. Son sürümle birlikte daha kolay bir kurulum için Wine’in kararlı PPA deposu da eklendi. Wine’in 1.8 kararlı sürümü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Half-Life 2′den Counter-Strike ve WoW’a pek çok ilgi çekici oyunun GNU/Linux sistemde oynanabilmesini olanaklı kılan yazılımın ismi aslında bir emülatör olduğunu vurgulayacak biçimde Wine (yani WINdows Emulator) idi, daha sonra bir emülatör olmadığını ifade etmek üzere Wine (Wine is not an emulator) biçiminde değiştirilmişti. Bu yazıda; Wine’in 1.8 kararlı sürümünün Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.3 Rosa, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Deepin 2014, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2 ve diğer Ubuntu türevlerine nasıl yüklendiğini ele alacağız. Yükleme için söz konusu kararlı PPA depodan yararlanacağız, bu nedenle yükleme kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir.


Öncelikle sırasıyla şu komutları vermeniz gerekiyor:
Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install wine1.8 winetricks

Daha sonra gerek duyarsanız Wine ve winetricks’i aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install wine1.8 winetricks
getgnu.org

79
Libreoffice'in Android cihazlarda belge görüntüleme uygulaması olan Viewer için, 29.12.2015 salı günü saat 13:00'da Libreoffice Çanakkale Ekibi olarak bir hata avcılığı oturumu düzenliyoruz.

(+Necdet Yücel  +Gülşah Köse, +Berk Güreken, +yeliz taneroğlu, +Ayşe Melike Yurtoğlu, +İrem Şendur, +Kerem Hallaç, +Feyza Yavuz, +Sedat Ak, +Kader Tarlan, +Burçin Akalın, +Faruk Uzun, +Özcan Esen ve +Mert Tümer)


 LibreOffice hata takip sistemi olarak Bugzilla'yı kullanıyor. Hata avlama oturumunda gönüllüler tarafından, uygulamanın çalışırken beklenenden başka şekilde davranıp davranmadığı test ediliyor. Test sonucu beklenenden farklıysa hata raporlanıyor.

Bunun haricinde hata raporlama; uygulama için önerileri, iyileştirmeleri de içeriyor. Örneğin LibreOffice masaüstü uygulamasında olan bir özellik Viewer için yapılmamışsa bu da Bugzilla'ya öneri olarak eklenebilir.

Bug raporlama nasıl oluyor diye bu kaynağın okunması iyi olur. LibreOffice Viewer apk'sına da buradan ulaşabilirsiniz.

Hata avı süresince, IRC "#libreoffice-qa" kanalında geliştiriciler ile birlikte Çanakkale ekibi olarak aktif olacağız.

Herkesi bekleriz.

aybukeozdemir.com

80
Diğer Dağıtımlar / Linux Mint 17.3 Rosa KDE ve Xfce Beta
« Son İleti Gönderen: fortran 24 Aralık 2015, 05:19:48 ös »

Hatırlanacağı gibi, geçen ayın sonunda Linux Mint sunucuları çökmüş, bu nedenle Linux Mint 17.3 Rosa’nın MATE ve Cinnamon versiyonlarının duyurusu da 4 Aralık   tarihine kalmıştı. Aralık ayının sonunda çıkarılması planlanmış olsa da Ocak 2016’da yayınlanacağı belirtilen Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS tabanlı “Rosa” kod adlı Linux Mint 17.3’ün KDE ve Xfce versiyonlarının geliştirme süreci beta aşamaya geldi. Bilindiği gibi, geliştirici  ekip, bir sonraki sürümü Linux Mint 18 olarak belirlediği için, Rosa’nın 17.X serisinin son sürümü olduğu anlaşılmış bulunuyor. Kolay WM seçimi, yazılım kaynakları aracı ile yansı belirleme ile ilgili iyileştirmeler, güncelleme yöneticisinin artık daha fazla kontrol yapabilmesi, öncesine göre daha güçlü sürücü yöneticisi, Mesa sürücüler ve çekirdek güncellemeleri, çoklu GPU desteği için güncellenen “inxi” paketi, “Orca” ekran okuyucusunun varsayılan olarak kurulu gelmesi, şifrelenmiş ev dizinleri için takas alanı desteği, varsayılan olarak kurulu gelen OpenVPN gibi pek çok geliştirme ve iyileştirme içeren Linux Mint 17.3 Rosa’nın KDE ve Xfce sürümlerinin betası ile ilgili resmi duyuru henüz yapılmadı. Ancak, kalıplar yansılarda yerini aldı. Linux Mint 17.3 Rosa KDE ve Xfce Beta hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için resmi duyurusu yayımlandıktan sonra sürüm duyurusunu inceleyebileceksiniz.

Linux Mint 17.3 Rosa KDE ve Xfce Beta edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası (SHA256, MD5)

getgnu.org

Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9 10