Son İletiler

Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10
81
Haberler / phpMyAdmin 4.5.3 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 24 Aralık 2015, 09:17:14 öö »

phpMyAdmin’in 4.5.3 sürümü duyuruldu. Bir güvenlik güncelleştirmesi olduğu söylenen ve çeşitli hata düzeltmeleri gerçekleştirilen yeni sürümün paketleri yansılarda yerini aldı. Sürüme ilişkin ayrıntıları sürüm notlarında bulabilirsiniz. Başlıca kullanım amacı internet üzerinden MySQL veritabanı yönetimi olan, bununla birlikte veritabanı oluşturma ve silme; tablo ekleme, değiştirme, silme; alan ekleme, değiştirme, silme; SQL sorguları çalıştırma; kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi pek çok işlevi yerine getiren açık kaynak kodlu ve özgür yazılım phpMyAdmin; halen 72 farklı dili destekliyor. 1998 yılında, Peter Kuppelwieser’in yazmış olduğu MySQL-Webadmin’den esinlenerek PHP tabanlı bir MySQL arayüzü geliştirmeye başlayan Tobias Ratschiller’in zaman darlığı gerekçesiyle 2000 yılında bu projeyi ve özgün yazarı olduğu diğer projeyi (phpAdsNew) yarıda bırakmasının ardından büyük bir kullanıcı ve geliştirici kitlesinin ilgisini kazanan phpMyAdmin, popüler bir PHP uygulaması olmuştu.

Pek çok GNU/Linux dağıtımında kullanılan ürüne destek için Marc Delisle, Loïc Chapeaux ve Olivier Müller’den oluşan bir grup geliştirici 2001 yılında SourceForge‘de phpMyAdmin Projesini oluşturup, geliştirme işini üstlendiler. phpMyAdmin projesi; Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař ve Garvin Hicking tarafından yürütülmektedir. phpMyAdmin 4.5.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

getgnu.org

82
Haberler / Mozilla Thunderbird 38.5.0 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 23 Aralık 2015, 06:47:55 ös »

Açık kaynak kodlu ve son derece gelişmiş özelliklere sahip güvenli bir e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird, 38.5.0 sürümüne güncellendi. Önemli bir güvenlik güncellemesi içeren sürümle ilgili olarak, kullanıcıların sürümü test edip geri bildirimde bulunmalarını beklediklerini söyleyen geliştirici ekip, nasıl bir sistem istendiğinin buradan ve tespit edilen hataların Bugzilla üzerinden bildirilebileceğini hatırlattı. Türkçe dahil 49 dili destekleyen Mozilla Thunderbird, Mozilla ailesinin diğer popüler üyesi Firefox gibi pek çok eklenti kullanma ve e-postaları farklı sekmelerde açma özelliklerine sahip. Bir e-postaya çift tıklandığında, iletinin yeni bir sekmede açılmasına imkan sağlayan yazılım, arşivleme ve arama altyapısı da içeriyor. Thunderbird, bu altyapıya entegre edilmiş “Akıllı Klasörler” özelliğiyle farklı e-posta hesaplarında saklanan mesajlarda ve arşivlerde daha hızlı ve kapsamlı arama yapılmasına olanak sağlıyor. Gelişmiş özelliklerden birini de Gmail entegrasyonu oluşturuyor. Thunderbird çevrim içi güvenlik alanında başat olmaya devam ederken, sizi çevrim içi tertiplerden korumak için etkin olarak çalışıyor. Thunderbird, en karmaşık idari ihtiyaçlarınızı karşılarken aradığınızı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Mozilla Thunderbird 38.5.0 hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Mozilla Thunderbird 38.5.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası

İndirme sayfasına eklendikten sonra:

    İndirme sayfası

getgnu.org

83
Haberler / Mozilla Firefox 43.0.2 Sürümüne Güncellendi
« Son İleti Gönderen: fortran 22 Aralık 2015, 06:46:46 ös »

Hızlı, işlevsel ve açık kaynak kodlu internet tarayıcısı Mozilla Firefox, 43.0.1 sürümüne güncellendi. Bugün yayınlanan Mozilla Firefox 43.0.2’nin resmi duyurusu henüz yapılmadı. Bu nedenle sürüm notlarına ulaşmak mümkün olmadığı gibi, yeni sürümü şimdilik Mozilla Firefox’un indirme sayfasından edinmek de söz konusu değil. Sürüm hakkında bilgi edinebilmek için sürüm notlarının yayımlanmasını bekleyeceğiz. Güvenlik, kararlılık, hız ve daha fazlası” ilkesi ile yoluna devam eden tarayıcı; casus yazılımlara, virüslere ve istenmeden açılan pencerelere karşı geliştirilen koruma kalkanına, yemleme korumasına sahip ve getirdiği binlerce yararlı eklentiyle istenilen biçimde kişiselleştirilebiliyor. Çeşitli güvenlik düzeltmeleri ve kimi sorunların çözümünü içeren yeni sürümde, hızlı JavaScript performansı sağlanmış bulunuyor. Çoğu eklenti Firefox ile öntanımlı biçimde uyumlu kullanılabiliyor. HTML5, XHR, MathML, SMIL için destek standartları geliştirilen; kimi kararlılık sorunları da giderilen Mozilla Firefox, web ve eklenti geliştiricileri için donanımsal hızlandırılmış grafikler ve HTML5 teknolojileri gibi yetenekleriyle ve önemli ölçüde iyileştirilen JavaScript performansı ile geliyor. Firefox; dünyanın çeşitli yerlerindeki Mozilla topluluk üyelerinin katkılarıyla 80′den fazla dilde kullanılabiliyor.

Mozilla Firefox 43.0.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Resmi duyurusu yapılıncaya kadar:

    Mozilla FTP sayfası

Resmi duyurusu yapıldıktan sonra:

    İndirme sayfası

getgnu.org

84
Haberler / KDE Plasma 5.5.2 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 22 Aralık 2015, 06:07:11 ös »

Bugün KDE Plasma 5 serisinin yeni bir hata güncelleme versiyonu, 5.5.2 duyuruldu. Yalnızca iki hafta önce duyurulan 5.5 sürümü, modüller masaüstü deneyimini tamamlamak için pek çok yeni özellik ve iyileştirme ile kullanıma sunulmuştu. Hata güncelleme versiyonlarının sayısını azaltmak için yeni bir sürüm takvimi üzerinde çalışıldığı bildirildi. Bu sürümün yeni çeviri ve düzeltmeler içerdiği söyleniyor. Qt 5.6 ile yapılandırılan yazılımla ilgili yenilikleri değişiklikler sayfasında görebilirsiniz. KDE Plasma 5.5.2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.


KDE Plasma 5.5.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası
    İndirme sayfası

getgnu.org

85
Linux Genel / GScan2PDF 1.3.6 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 22 Aralık 2015, 08:48:34 öö »

Bir ya da daha fazla dosyayı tarayıp, ayrı ayrı ya da tek bir PDF dosyası olarak kaydedebileceğiniz GScan2PDF; çeşitli komut satırı seçeneklerini de içeriyor. GScan2PDF; GOCR, Tesseract, OCRopus, Cuneiform gibi pek çok optik karakter tanıma motorunu destekliyor. Tarayıcıları tanıma becerisi gösteren GScan2PDF ile doğrudan tarayıcıdan görüntü alabilirsiniz. jpg, png, pnm, gif, tif, tiff, pdf, djvu, ps uzantılarını destekleyen yazılımda; tarama işlemi, SANE üzerinden scanimage kullanılarak, PDF çevrimi perl-PDF-API2 modülü sayesinde, TIFF aktarımıysa (daha hızlı olması ve çok sayfalı dosyalar için daha küçük hafıza izleri sağlamasından ötürü) libtiff üzerinden yapılıyor. GScan2PDF’nin mevcut en son sürümü yeni çıkan 1.3.6’dır. Fransızca, İbranice ve Danimarka dilinde çeviri güncellemeleri yapılan yeni sürümde; yazar, başlık, konu, anahtar kelime verileri tamamlanarak ekleniyor. GScan2PDF 1.3.6 ile ilgili değişikliklere buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda; Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Ubuntu 12.04 Precise Pangolin, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana, Linux Mint 13 Maya, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Elementary OS 0.2 Luna, Deepin 2014, Peppermint 6, Peppermint 5, LXLE 14.04, Linux Lite 2 ve diğer Ubuntu türevlerine GScan2PDF 1.3.6’nın nasıl yüklendiğini ele alacağız.


Ubuntu ve Ubuntu türevi dağıtımlara yükleme işlemi PPA depo üzerinden yapıldığı için, kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:jeffreyratcliffe/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install gscan2pdf

Daha sonra gerek duyarsanız, GScan2PDF’yi kaldırmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove gscan2pdf
getgnu.org

86
Linux Genel / .deb ve .rpm paketleri birbirine nasıl dönüştürülür?
« Son İleti Gönderen: fortran 21 Aralık 2015, 09:43:09 ös »

Bilindiği gibi, GNU/Linux sistemlerde yaygın olarak kullanılan iki paket formatı var: .deb ve .rpm. Debian ve Debian tabanlı dağıtımlar Ubuntu, Linux Mint, Elementary vb. sistemler .deb paket formatını; Red Hat, Fedora, openSUSE, Mageia ve CentOS gibi dağıtımlar ise .rpm paket formatını kullanıyorlar. Kullanıcılar, aradıkları bir paketin .deb veya .rpm olanıyla karşılaşıp, bunu kendi kullandığı versiyona dönüştürme ihtiyacı duyabilirler. Yani .deb dosyası yerine .rpm olanı ya da .rpm dosyası yerine .deb olanı gerekli olabilir. İşte böyle durumlarda, paketlerin formatı arasında kolaylıkla dönüştürme yapabileceğiniz bir araca ihtiyaç vardır. Bu aracın adı; “alien”dir. Ubuntu ve Linux Mint benzeri sistemlerde, bu araca ulaşmak son derece kolaydır. Terminalde aşağıdaki komutu vermek suretiyle aracı kolaylıkla yükleyebilirsiniz.



Kod: [Seç]
sudo apt-get install alien
Debian kullanıcıları ise root olduktan sonra aşağıdaki komutu verebilirler:

Kod: [Seç]
apt-get install alien
Fedora, CentOS gibi bir sisteme sahip olan kullanıcılar uygulamayı aşağıdaki komutla kurabilirler:

Kod: [Seç]
yum install alien
Bundan sonra yapılması gereken basittir. .deb paket formatını kullananlar bir .rpm paketini, .rpm paket formatını kullanlar ise bir .deb paketini kolaylıkla diğer versiyona dönüştürebilirler. Sözgelimi ben .deb kullandığım için bir .rpm paketini bana gerekli olan formata, yani .deb paketine dönüştüreceğim. Bunun için Sevgili dostum Tarakbumba‘nın Mageia Paket Deposundan yararlanacağım. Oradan compiz08-0.8.8-1.mga3.src.rpm adlı paketi indiriyorum. Sonra terminali açıyorum ve aşağıdaki komutu veriyorum:

Kod: [Seç]
sudo alien compiz08-0.8.8-1.mga3.src.rpm
Ben sudo kullandığım için sudo ile root oluyorum. sudo kullanmayanların da root olmaları gerektiğini hatırlatalım. Bu komut ile çabucak compiz08_0.8.8-2_amd64.deb paketinin oluştuğunu görebilirsiniz.



getgnu.org

87
Linux Genel / FFmpeg 2.8.4 Nasıl Yüklenir?
« Son İleti Gönderen: fortran 21 Aralık 2015, 08:00:47 ös »

Popüler bir multimedya kapsamı olan FFmpeg; kolaylıkla mux, demux, stream, filtre, ses ve video içeriğini oynatmanıza, kodlamanıza olanak sağlar. FFmpeg, multimedya dosyalarını dönüştürmek için araçlar sunar. FFmpeg kütüphaneleri çeşitli işlevselliklerle gelirler: Ses ve video codecleri için kodlayıcılar ve kod çözücüleri içeren bir kütüphane olan libavcodec, multimedya konteyner formatları için demuxer ve muxer içeren kütüphane libavformat, medya filtreleri içeren bir kütüphane olan libavfilter, görüntü ölçeklemesi yapan bir kütüphane libswscale, optimize edilmiş ses örnekleme, rematrixing ve örnek format dönüştürme işlemleri gerçekleştiren bir kütüphane libswresample bunlardan bazılarıdır. Bilindiği gibi, 20 Aralık 2015‘te FFmpeg’in “Feynman” kod adlı 2.8.4 sürümü duyuruldu. 2.8 sürümünden 5 Eylül 2015 tarihine kadar gerçekleştirilen değişiklikleri içeren sürüm, yenilenmiş kütüphane sürümleriyle geliyor. FFmpeg 2.8.4 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz. Herhangi bir sorusu olanın sorusunu #ffmpeg IRC kanalından (irc.freenode.net üzerinden) ya da e-posta listeleri aracılığıyla sorabileceği belirtildi. Bu yazıda; Ubuntu 15.10 Wily Werewolf, Ubuntu 15.04 Vivid Vervet, Ubuntu 14.04 Trusty Tahr, Linux Mint 17.3 Rosa, Linux Mint 17.2 Rafaela, Linux Mint 17.1 Rebecca, Pinguy OS 14.04, Elementary OS 0.3 Freya, Deepin 2014, Peppermint Five, LXLE 14.04, Linux Lite 2 ve diğer Ubuntu türevlerine FFmpeg 2.8.4’ün nasıl yüklendiğini ele alacağız.


Yükleme işlemi PPA depo üzerinden yapıldığı için, kolaydır. Yapmanız gereken tek şey ilgili PPA depoyu sisteminize eklemek ve yükleme komutlarını vermektir. O halde kuruluma geçebiliriz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:djcj/hybrid

sudo apt-get update

sudo apt-get install ffmpeg

Daha sonra gerek duyarsanız, FFmpeg’i kaldırmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Kod: [Seç]
sudo apt-get remove ffmpeg
getgnu.org

88
Truva Sohbet / İlk web sitesi 25 yaşında
« Son İleti Gönderen: fortran 21 Aralık 2015, 05:47:54 ös »

Tim Berners-Lee

İlk web sitesi, yani Tim Berners-Lee'nin World Wide Web'i, 25 yıl önce bugün açılmıştı. Sör Tim Berners-Lee 1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür.

Popüler sayfa, CERN'de 20 Aralık 1990'da yayınlanmaya başlandı ancak gerçek anlamda halka açılması, Ağustos 1991'de gerçekleşti. Sayfa, hypertext tabanlı WWW projesinin nasıl çalıştığını anlatmaktan fazlasını yapmıyordu; ancak Berners-Lee'nin sayfasının bugünkü internetin altyapısını oluşturduğunu rahatça söyleyebiliriz. Bugün bile web'in internetle aynı şey olduğunu düşünen birçok kişiye rastlamanız mümkün.


İlk internet sunucusu...

Peki web'in mucidi bugün ne yapıyor? Berners-Lee web ile halen yakından ilgili ve kurulmasına yardımcı olduğu World Wide Web Consortium'u yönetiyor. Berners-Lee'nin web'i devletlerin sansür girişimlerinden korumaya ve iletişim firmalarının ağ eşitliğini bozma girişimlerini engellemeye yönelik önemli çalışmaları bulunuyor. Bununla birlikte CERN'in web'deki rolü bugün biraz değişti. Ağ araştırmalarına devam etse de CERN bugün daha çok parçacıkları çarpıştırmakla ilgileniyor.

Web, bilgi paylaşımı aracı olmayı bugün de sürdürüyor ve muhtemelen bu, yakın bir gelecekte değişmeyecek.

(Chip)

sabah.com.tr

89
Haberler / GnuCash 2.6.10 Duyuruldu
« Son İleti Gönderen: fortran 21 Aralık 2015, 10:45:40 öö »
Özgür bir muhasebe programı olan GnuCash‘in 2.6.10 sürümü duyuruldu. Artık Javascript jqplot kullanan GnuCash; tüm grafik raporlara daha profesyonel bir görünüm veriyor. GNU Projesi’nin bir parçası ve bir kişisel finans yönetim aracı olan GnuCash; küçük işletmeler tarafından muhasebe işleri için kullanılabilecek özgür ve ücretsiz bir gelir-gider takip programıdır. Geliştirilmesine 1997 yılında başlanan GnuCash; GNU/Linux, OpenBSD, FreeBSD, Solaris ve diğer Unix benzeri platformlarda çaılşmakla beraber, Windows, Mac OS X ve Android gibi pek çok işletim sistemini desteklemektedir. İlk kararlı sürümü 1998 yılında yayınlanan GnuCash’in Mac yükleyicisi 2004 yılında kullanılabilir hale geldi ve Windows portu 2007 yılında piyasaya sürüldü. Mayıs 2012’de de Android versiyonu duyuruldu. Öncelikle C ile yazılan GnuCash’in Android uygulaması, Java ile yazılmıştır. GnuCash 2.6.10 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.



GnuCash 2.6.10 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

    İndirme sayfası



getgnu.org

90
LibreOffice, Android platformu için de uygulama geliştiriyor. Gapps'den kurulup kullanılabilir elbette. Ben kaynak kodundan kurup adımlarını görmek istedim. Atla deve değilmiş.
 
Masaüstü kurulumu için uygulanan adımlara benzer adımlar uygulanıyor. Masaüstü için bu kurulum nasıl oluyor diye daha önce yazmıştım. Bazı kısımları farklı.
 
* Öncelikle Android SDK ve NDK paketlerine ihtiyacımız var.
 
* Daha sonra LibreOffice kaynak kodunu yerelimize çekmeliyiz ve dizinin içine geçmeliyiz:
 
Kod: [Seç]
$ git clone git://anongit.freedesktop.org/libreoffice/core libreoffice
$ cd libreoffice

 * İnen SDK paketini "android-sdk-linux" adıyla kaynak kodunu clone'ladığımız libreoffice dizini içindeki "external" dizini altına çıkartmalıyız ve "SDK Readme.txt" dosyasında dediği gibi aşağıdaki komutla güncelleme ve çalıştırma işini yapmalıyız:
 
Kod: [Seç]
$ tools/android update sdk --no-ui
 * İndirdiğimiz android-ndk.bin dosyasına çalışma izni verip ardından çalıştırmalıyız.
 
Kod: [Seç]
$ chmod a+x android-ndk.bin
$ ./android-ndk.bin

 Bu çalışma bitiğinde "android-ndk" adında bir dizin oluşmuş olmalı. Bu dizini de yine libreoffice/external/ altına taşımalıyız.
 
* Daha sonra "autogen.input" diye bir dosya oluşturup (libreoffice dizininde) içine aşağıdaki satırı eklemeliyiz. Nedeni ise autogen.sh betiğinin bazı yapılandırma paramerelerini kontrol etmesi. Bunun için 3 tip dosya kullanıyor. Bunlar: autogen.input(ro), autogen.lastrun(rw) ve autogen.lastrun.bak(rw). Derleme sırasında izlenecek varsayılan yolu bu parametre ile değiştirmiş oluyoruz.
   
Kod: [Seç]
--with-distro=LibreOfficeAndroid
 * Ardından "autogen.sh" dosyasını çalıştırmalıyız. ($ ./autogen.sh) Bitiminde eksik sdk paketleri varsa uyarı alacağız, çıkan uyarıda denildiği gibi bu paketleri de kurmalıyız. autogen.sh çıktısı sorunsuz ise derleme işlemini başlatabiliriz. ($ make)
 
Bu işlem bir miktar sürüyor. Derleme başarıyla tamamlandığında ise "android/source" dizinine geçeceğiz.
 
Bilgisayara android cihazımızı bağladıktan sonra android/source dizininde:
 
$ make install demeliyiz. Bu komut sonunda "LibreOffice Viewer" cihazımızda çalışıyor olmalı.
 
Not: Android cihazda (Developer options -> Android debugging ayarı açık olmalı) (Bu ayar kapalıyken "adb devices" çıktısında cihazımızı göremeyiz.)
 
Görüşmek üzere.

aybukeozdemir.com

Sayfa: 1 ... 7 8 [9] 10