Gönderen Konu: Diğer Diskler Parçalanırken Linux Diski Parçalanmaz  (Okunma sayısı 2909 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Diğer Diskler Parçalanırken Linux Diski Parçalanmaz
« : 20 Mayıs 2014, 08:26:50 ös »

Windows işletim sistemli bilgisayarlarda disk parçalanma sorunu yaşarken Linux bu sorunu neden yaşamaz? Bu haberimizde Linux diskini merceğe aldık. Gündelik sorunlarımızdan biri olan genellikle hala mekanik disk kullananları etkileyen disk parçalanması büyük sorunlarla karşılaşmamıza neden oluyor.

Disk parçalanması nedir aslında ilk olarak onu öğrenelim. Akıllara diskin parçalara ayrılması gelebilir fakat disk parçalanma sorunu değil. Disk üzerinde bulunan dosyaların bölünerek sabit diskin okunabilme hızını düşürmesi bilgisayarınızı yavaşlamasına sebeb olmaktadır. Özellikle mekanik disklerde sorun haline geliyor. Çünkü mekanik disklerde diğer disklere göre okuma ve yazma işinden sorumlu bir yer olduğundan sürekli hareket halinde olup diskin veriyi yazdığı yere erişmeye çabalayıp duruyor. Bu nedenle SSD olarak bildiğimiz diskler katı sürücülerde ise diskin her yerine erişmek amacıyla geçen zaman düşük üstelik eşit olduğundan bu sürücüler üzerinde parçalanmanın herhangi bir etkisi bulunmuyor.

Kapalı kaynak kodlu işletim sistemli bilgisayarlar sistem dosyalarını ilk bulduğu yere yazmasıyla ün sahibi olup bu şöhretin bedelini ise kullanıcılara büyük bekleme süreleriyle geri dönüyor.

Linux'ta bu sorunlar ile karşılaşmıyorsunuz. Daha az kullanıcıya sahip olan Linux masaüstü kullanıcıları bu tür sorunlar sorunları hiç yaşatmaması ile dikkat çekiyor. GNU/Linux ekosisteminde kullanılan algoritmalar sayesinde disk yönetim işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlamaktadır.

Windows algoritmasında olmayan fakat Linux'ta olan özellikler dikkat çekiyor. Linux dosyaları ilk bulduğu yere değilde daha uygun yere yazma işlemini gerçekleştiriyor. Uygun gördüğünden kastımız boyutuna göre diskin daha sakin bir yerine koyuyor. Dosya her ne kadar büyüse de kendine ait alanda diğer dosyaların bulunduğu yere gelmeden büyümeye devam etmektedir.

veteknoloji.com