Gönderen Konu: Devrim Gündüz: 2015'de kurumsal pazarda PostgreSQL'in yeri  (Okunma sayısı 2704 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Devrim Gündüz: 2015'de kurumsal pazarda PostgreSQL'in yeri
« : 22 Aralık 2014, 12:21:10 ös »

2014'ü kapatırken, 2015 planlarımızı ve hedeflerimizi tabii ki bir süredir düşünüyor ve not ediyoruz.

Bu yazıda 2014'ün çok kısa bir özetinin yanı sıra 2015'de Türkiye'de PostgreSQL konusunda neler beklediğimizi bulabilirsiniz
2014 yılıı birçok açıdan başarılı bir yıl oldu. Gerek kamuda, gerekse özel sektörde hareketli geçti. AB'nin desteği ile olan kamu projeleri, Türksat'ın kazandırdığı ivme, EnterpriseDB'nin kurumsal çözümleri derken dolu dolu geçti 1 yıl. Benim bir ayağım yurtdışında idi. Oradaki deneyimlerimi ayrı bir günlük yazısında yazacağım.

Türkiye'de PostgreSQL kullanımı aslında bilinenden / sanılandan çok daha yüksek. Bunun iki ayağı var:

- Kurumlar PostgreSQL kullandıklarını bilmiyorlar (paket çözümler içinde geliyor: GIS yazılımları, vs)

- Kurumlar PostgreSQL kullandıklarını gizliyorlar (Oracle vs'nin satış baskısından kaçmak için)

2014 sonunda Ankara'da düzenlediğimiz PostgreSQL Konferansı bunu görmemiz için iyi bir fırsat oldu. Konferans boyunca bağlantı kurduğum onlarca kişiden çoğunun PostgreSQL kullandığını ilk kez duyuyordum. Bu seneki konferansa katılımda öğrenci olmayanlar %90 civarında idi, bu da bir fikir verecektir hepimize. Konferansda hem mevcut kullanıcıları görme şansına sahip olduk, hem de 2015 planlarına PostgreSQL'i alan kurumları gördük.

Konferans ana sponsorlarından EnterpriseDB/Profelis ikilisi, kurumsal çözümlerini Türkiye koşullarına uygulama konusunda işbirliği yapıyorlar. Profelis Ankara ve İstanbul'daki ofislerinde EnterpriseDB sertifikalı PostgreSQL personelini sürekli bu kanalda kullanıyor. Konferans sonrası hareketlenmede Profelis'in hakkını vermek gerekiyor. Büyük projelerin altından kalmak için kurumsal çözümler şart. Bu konuda her zaman bağlantıya geçebilirsiniz bu iki firma ile.

Diğer ana sponsor Türksat'ın da kamudaki yönlendirici yükünü devam ettirmesi ve piyasadaki şirketleri ezmeden onlarla beraber çalışması gerekiyor. Aksi takdirde olan sadece PostgreSQL'e olur. Türksat'ın son zamanlarda "Türkiye'de PostgreSQL'i de ben yönlendiririm" tarzındaki açıklamaları üzerine bu uyarıyı yapmak istedim -- testi kırılmadan yani.

Peki 2015'de tam olarak neler bekliyorum? Kamuda şu anda çok ciddi bir hareketlilik var. Bu hareketlilik dünden bugüne olan birşey değil tabii. 12 yıldır ektiğimiz tohumlar yeşeriyor. O zamanlar seminerlerimize gelenler, bugünlerde karar verici noktalara yerleşmeye başladılar. 2014 bitmeden 1-2 bomba patlatabiliriz bile.
2015'de kamuda ses getirecek 4 büyük proje görüyorum şu anda masamda. Bir o kadar da işaret fişeği var. Mevcut projeler arasında "banka" da var, kamunun kritik pozisyonlarda olan kurumları da var.

Özel sektörde zaten hareket daha fazla. Özel sektör hem maliyet ile ilgili, hem de teknolojik nedenlerle PostgreSQL'i daha etkin kullanıyor hali hazırda. 2015 projelerinde özel sektörün hem kendi içinde, hem de kamuya yönelik projelerinde büyük artış görüyorum (bunlar yine masamda olanlar).

Türkiye'deki ticari PostgreSQL pazarı %30'un üzerinde büyüyecek gibi gözüküyor. Bu, bugüne kadarki en büyük artış olacak.

Evet 2015, bekliyoruz seni!

blog.gunduz.org