Gönderen Konu: Gülşah Köse: Özgür Yazılımı Richard Stallman'dan Dinlemek  (Okunma sayısı 2803 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
28 Şubatta Richard Stallman Sabancı Üniversitesine geldi. Biz de kalabalık bir grupla dinlemeye gittik.  Elbette bişeylere ikna olmak için orada değildik.  Bu konuyu çok kez Necdet Yücel'den dinledik. Ama bunu özgür yazılım akımını başlatan adamdan dinlemekte ayrı güzeldi. O konuşurken bi o kadar rahat biz ise acayip heyecanlıydık.

    Stallman önce yazılımların neden özgür olması gerektiğine,  özgürlük kavramının hükümet dahil çok kişiyi rahatsız etmesine değindi.  Aslında sadece yazılım tarafında değil sanatta, düşünceyi ifade etmede, hayatta özgürlükten bahsetti. Bunun nasıl sağlanabileceğinden bahsetti. Onu dinlerken insan böyle bir dünyayı hayal edemiyor tabi. Çıkışta Necdet hocayla aramızda geçen diyalog şöyleydi:

- Stallmanın hayalindeki dünya çok güzel ama insan böyle bir dünyayı hayal edemiyor.
+ Bundan 30 yıl öncede özgür yazılım diye bir şeyi de hayal edemiyordu insanlar.

(İç ses : Umut var)

Bir de Linus'a gönderme yapmayı ihmal etmedi tabi. "Linux işletim sistemleri söylemi yanlış." Linux işletim sisteminin sadece çekirdeği. Geri kalan özgür araçlar GNU projesinin ürünleri. Lütfen Linux yenine GNU/Linux kullanalım Stallman'ın hakkını Stallman'a verelim.

    Bir de Açık Kaynak mevzusundan bahsetti. Açık kaynak diye bir kavram var elbette. Ama bunun Stallman ile bi alakası yok. Açık kaynağın babası falan diye bahsedilmesinden oldukça rahatsız. Tam da bunu yazacakken Stallmanın türkçe viki maddesine bakayım dedim bir de ne göreyim. Her yerde açık kaynak yazıyor. Kolları sıvadım ve özgür yazılım ulan diye değiştirdim.

    Kısacası Stallman'ı görmüş olmak heyecan ve mutluluk vericiydi. Bu konuşmayı kaçırdıysanız geç kalmış değilsiniz. 6 Mart 2015 te BİLMÖK'te yine konuşacak ve biz de orada olacağız.



Şimdi de en havalı fotoğrafımı paylaşıyorum.



gulsahkose.com