2015 yılı Mart ayı itibari ile kamu, üniversite, STK ve TÜBİTAK işbirliği ile kurularak faaliyetlerine başlayan Açık Kaynak Danışma Komitesi (AKDK); ülkemizin bilişim stratejisinin bir parçası olarak Pardus Projesi başta olmak üzere açık kaynak/özgür yazılımların yol haritasının belirlenmesi ve hayata geçirilmesi hedeflerini gerçekleştirmek için görevlendirilmiş ve ilk bildirisini
yayımlamıştır. Açık Kaynak Danışma Komitesi’nin (AKDK) ilk bildirisi şöyledir: “
TÜBİTAK / BİLGEM bünyesinde 2003 yılından itibaren geliştirilen “Pardus Projesi”, 2012 yılı itibari ile TÜBİTAK/ULAKBİM Enstitüsü’ne devredilmiştir.
Pardus Projesi 2012 yılına kadar özgün teknolojiler ile geliştirilmiş ve 2012 yılından sonra özgür yazılım ve açık kaynak teknolojilerini kullanmaya başlayarak ülkemizde özgür yazılım/açık kaynak eko-sisteminin lider projesi olmuştur. Ülkemizde açık kaynak/özgür yazılımın tanınması ve yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Değişen koşullar nedeniyle 2012 yılından sonra bir işletim sistemi dağıtımının geliştirilmesi ve bakımının yapılması yerine, açık kaynak kodlu (AKKo) Debian dağıtımının esas alınarak Pardus adıyla dağıtılmasına karar verilmiştir. Bu kararda ana etken kamu kurumlarının öncelikli ihtiyaçlarını özgür yazılımlarla karşılamak olmuştur.
Açık Kaynak ve özgür yazılımların ülkeler, kurumlar ve bireyler için tasarruf, güvenlik, istihdam ve rekabet açılarından önemi dikkate alındığında, çok geniş bir eko-sistemi olan ve hâlihazırda çok başarılı
bir dağıtım olan Debian’ın, ulusal olarak kullanabileceğimiz bir işletim sistemi dağıtımı olarak kullanılmasına karar verilmesi kaynaklarımızın etkin ve verimli olarak kullanılması açısından önem taşımaktadır.
Pardus Projesini bir Linux dağıtım projesinden çok özellikle kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak/özgür yazılım eko-sistemin geliştirilmesi çabalarının sembolü olarak düşünmek yerinde olacaktır. AKDK, açık kaynak/özgür yazılım dünyası ile diyalog içinde bu çabalara destek olacak ve liderlik etmeye çalışacaktır. AKDK’nin katkı ve geri beslemeleriyle Pardus şemsiyesi altında özgün projeler şeffaf biçimde geliştirilecek ve özgür yazılım dünyasıyla paylaşılacaktır.
“Pardus Projesi”ne bugüne kadar emeği geçen, Pardus markasını açık kaynak ve özgür yazılımın sembol ismi hâline getiren tüm açık kaynak/özgür yazılım gönüllü ve çalışanlarına teşekkürlerimizi borç biliriz. Tüm açık kaynak /özgür yazılım gönüllü ve çalışanlarının desteğini bekliyoruz.“
getgnu.org