Ebru Akagündüz: Red Hat'te Linux Çekirdeği GeliştiriciliğiGeçtiğimiz kış
Outreachy'de Linux çekirdeği üzerinde, Red Hat'te çalışan
Rik van Riel'in danışmanlığında staj yaptım.
Staj bitiminde Rik istersen Red Hat'te birkaç pozisyona başvur, ileride seninle birlikte çalışmak isterim dedi. Aslında birkaç sene daha Türkiye'de kalma kararımı
Google görüşmesinden sonra vermiştim ama Red Hat'te çalışma düşüncesi de geri çevirilemez bir şeydi, o yüzden kabul ettim.
İlk önce
jobs.redhat.com adresinde ilgimi çekebilecek olan işlere baktım. Rik deneyimli çalışan aradıklarını söyleseler bile, yeni başlayan pozisyonunda da iş bulabiliriz dedi. Open Stack, Sanallaştırma ve Arm işlemciler için çekirdek geliştirimi olarak 3 farklı pozisyona başvurdum. Bu üç pozisyon üzerinde de hiç deneyimim yok ancak daha uygun pozisyonlar bulamadım. Zaten onlar da deneyimi olmayan eleman alacaklarını biliyorlardı.
Open Stack ekibi İstanbul'dan taşınman gerekir, bu gibi durumlarda deneyimsiz geliştriciler yerine kıdemli olanları tercih ediyoruz ama sen şansını deneyip mülakatlara gir dedi. Sonrasında kıdemli elemana daha çok ihtiyaçları olduğunu belirttiler, diğer görüşmeleri yapmadık.
Sanallaştırma ekibi aynı zamanda Rik'in çalıştığı ekip.
KVM ve Qemu'yu geliştiriyorlar. Sanallaştırma pozisyonu için öncelikle başlangıç görüşmesi yaptık. 2 hafta sonrasına gün belirleyip ilk mülakata girdim. En fazla teknik soruyu ilk mülakatta aldım, sorular zor değildi.
Glassador'dan okuduğum kadarıyla Red Hat için soruları zor olmuyor yazıyordu. İlk görüşmede spinlock, zamanlama gibi temel çekirdek kavramlarından sordu. Yeni bir konu olsa da gerçek zamanlı algoritmalar üzerinde yorum yapmamı istedi. Üniversitede en sevdiğim dersler, staj projemde neler yaptığım, bir yamayı kabul ettirene kadar en fazla kaç sürüm gönderdiğim, stajda kabul edilen yamaların çekirdeğin kaçıncı sürümünde olduğu, Rik'le nasıl çalıştığım, kodlamaya nasıl başladığım .. şeklinde devam eden staj sürecimin her evresinden sorular aldım. Görüşme sonunda bir sonraki adıma geçtiğimi öğrendim \0/.
Sonraki adım 5 farklı mühendisle görüşmeyi içeren bir paket gibi. Bu görüşmelerin hepsi aynı günde olmak zorunda değil ve her biri yaklaşık 50 dk sürüyor.
Red Hat görüşmeleri Google'ınki kadar zor değil ve görüşme zamanlarını istediğimiz kadar geniş bir süreye yayamıyoruz. İki görüşme arasındaki süreyi Google pek önemsemezken, Red Hat'teki arkadaş senin yerine başka birini işe alabilirler, bu yüzden görüşmelere ne kadar erken girsen o kadar iyi demişti.
Diğer görüşmeler çok az teknik soru içeriyordu. Genelde stajda neler yaptığım üzerine konuştuk. Bir gün iki görüşmeye birden girdim. O akşam pek yorucuydu diyebilirim. Birde Google görüşmelerinde bu kadar heyecanlanmadım. Sanırım 3. görüşmeden sonra normal heyecanda konuşabildim.
Son görüşmeyi Rik'in içinde bulunduğu takımın yöneticisi olan bir kadınla yaptık. Tüm görüşmeler içindeki tek kadındı. Görüşebileceğim en yüksek mercideki kişiydi.
Son görüşme çok eğlenceli geçti. Bir iş görüşmesinden ziyade bir arkadaşımla konuşuyormuşum gibiydi. Teknik sorular yok denecek kadar azdı. Çanakkale'den, şimdiki işimden, neden çekirdek üzerinde çalıştığımdan, Türkiye'den taşınma durumumdan konuştuk.
Bu görüşmeden bir iki hafta sonra Red Hat'te işe alındığımı öğrendim, Brno'da çekirdek geliştiricisi olarak çalışacaktım.
Birkaç aydır pek iyi değildim, rahatsızlığım zirveye ulaştığında doktora gittim. Şimdilik çok ciddi bir rahatsızlığım yok ancak İstanbul'dan taşınmaya yetecek kadar da iyi değilim, ülkeyi değiştirmek zaten zor bir durum .. Ben bu kararsızlıklar içerisindeyken Red Hat'e de bunu söyledim, taşınmam 4 ay sürer, ben birkaç ay daha geciktirsem gitmeyi derken Red Hat'ten gelen maaş teklifi çok az oldu. Birde taşınma masraflarını zaten karşılamıyorlar. Bir iki firmadan duyduğum kadarıyla taşınma konusunda çok yardımcı olan yerler de var ..
Brno netten gördüğüm kadarıyla pahalı bir yer değil, ancak Red Hat'in €1k'nın biraz altında maaş teklif etmesine şaşırdım. Mezuniyetten sonra bir seneye yakın bir zaman evden çalıştım ve bu zamanı çok da fazla karşılık almayarak geçirdim. Başarılı projelere bu şekilde katkı vermek bir süreliğine benim için kabul edilebilir bir şey. Ancak bunu yurtdışındayken ve sağlığım da şuan için çok iyi değilken kabul etmedim.
Aslında Red Hat kabul etmediğimde evden çalışmayı teklif etti, kabul ettim ancak sonrasında yeni başlayanların bir sene boyunca ofiste çalışması gerektiğini ve ilk yıldan sonra evden çalışma izinlerinin olduğunu söyledi. Neticede maaş ve rahatsızlığım nedeniyle kabul etmemiş oldum. İk'daki arkadaşa Brno'da çalışmayı İstanbul'da birkaç sene çalıştıktan sonra olsaydı kabul ederdim, dedim. Daha sonraki bir zamanda eğer çalışmak istersem kendisiyle iletişime geçmemi istedi.
Bugünlerde kendime iyi bakıp, daha sağlıklı yaşayarak hayatımı düzene oturtmaya çalışıyorum. Zaten öğrenciyken de yaşama şeklimi değiştireceğim diyerek kendime bu sözü vermiştim. Ben bu sözü tutmaya başlamadan önce, vücudum bana uyarıyı verdi :p. Aslında çok önemli şeyler değil ama çok geç saatlere kadar uyanık kalmamak, az tuzlu yemek, sağlıklı beslenmeye çalışmak gibi okul temposundan sonra daha normal koşullarda çalışmayı düşünüyorum.
Yurtdışına yine giderim, sonraki zamanlarda karşıma daha iyi koşullarda başka fırsatlar çıkar diye ümit ediyorum.
ebruakagunduz.com