Gönderen Konu: Gülşah Köse: Aarhus, Danimarka LibreOffice Konferansı 2015  (Okunma sayısı 6076 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU

   Bu yıl Libreoffice Konferansı 23-25 Eylül tarihleri arasında Aarhus, Danimarka'da gerçekleşti. Ben de Türkiyeden gelen tek katılımcı ve aynı zamanda  konuşmacıydım. Etkinliğe katılım 30 farklı ülkeden ve yaklaşık 150 kişi civarındaydı. Etkinlik Aarhus semtindeki bi halk kütüphanesinde gerçekleşti. Konuşmalar paralel iki oturumda yapıldı.


   Konferansta  LibreOffice geliştiricileri, katkıcıları, pazarlamacıları, kullanıcıları, ülkelerindeki göçlerde rol almış insanlar, öğrenciler vardı.


  Konferansın ikinci günü saat 4 civarı konferans alanına ulaşabildim. Tanışmaya ve konuşmaya bu kadar istekli bir topluluğu ilk defa görüyorum sanırım. İlk olarak LibreItalia ekibiyle sonra Sophie -Organizasyonda büyük emeği geçen kişi- ile tanıştım. Yaka kartımı ve bi takım LibreOffice çıkartmaları aldıktan sonra son oturumlara katıldım. O gün paralel oturumlardan biri sadece ODF ile ilgiliydi. Son oturumda ise Bjoern Lİbreoffice sürümlerini nasıl çıkardıklarından bahsetti.

  Konferansın 3. günü benim de konuşmamın olduğu gündü. Öncesinden de çok hazırlanmış olmama ve Türkiye'de 15 kez konuşmuş olmama rağmen yapacağım ilk ingilizce sunumum olacağından yine ilk defa konuşacakmışım gibi heyecanlıydım :) Kendi konuşmamın olduğu saate kadar herhangi bir oturuma katılamadım. Etkinlik alanında bi yandan içimden konuşmamın provasını yapıp bi yandan insanlarla tanıştım. Etkinliğin benim için en güzel tarafı bu tanışma kısmıydı. Listelerde yazıştığım irc de konuştuğum soru sorduğum  insanlarla konuşup tanışmak çok güzeldi.

  Yerel organizasyon çok iyi hazırlanmıştı. Konferans boyunca ihtiyacımız olan herşey mevcuttu, yardıma ihtiyaç duyulduğunda ilgilenecek birilerini bulmak çok kolaydı ve teknik hiçbir sorun yaşanmadı.

  Konuşma vakti geldi çattı. Düşünmek yaşamaktan her zaman daha zordur bunu bi kez daha kendime kanıtlamış oldum. Düşündüğüm kadar zor olmadı ingilizce sunum yapmak. Sunumun arkasından gelen soruları da rahatlıkla cevapladım. Bunda okulun son döneminde ve bu yaz katıldığım ingilizce kurslarının konuşma klüplerinin de etkisi büyük. Çanakkalede LibreOffice için çalışan 10 arkadaşım  ve Türkiyede planlanan LibreOffice göçü hakkında soru soruldu. Her anlamda benim için bulunmaz bir tecrübeydi. Buradan kullandığım sunuma ve konuşma özetine ulaşabilirsiniz.


 Bu da sunumumun videosu

https://www.youtube.com/watch?v=utb8mszGOeU

  Konferansın bitiminde hackfest düzenlendi. Konferans alanından ayrı bir yerde yapılacaktı. Bulması kolay olmadı ama bulduk. 42 kişi etkinliğe kaydolmuş olmasına rağmen toplasan 5 kişi vardık ancak. Bu katıldığım ilk hackfest olduğundan baştan napacağımızı anlayamadım çok. Sonra anladım ki kendimiz istediğimiz konuyla ilgili çalışacakmışız, birşey sormak istediğinde şu kişiler c++ tan anlar, şunlar şundan, bunlar bundan diye bir grup kendini tanıttı. 2 saat kadar çalıştık ve ardından yemek saati geldi. Yemek daha çok kaynaşma ortamı gibiydi. Oturduğum masada müthiş bir sirkülasyon vardı. Gerçekten tanışmak için bu kadar istekli bir topluluk ilk defa görüyorum. İlk defa gittiğim bi ülkede sanki uzun süredir oradaymışım gibi hissettim.

  Konferansın son günü tüm oturumlara katılmaya çalıştım. Her alanda olduğu gibi LibreOffice tarafında da kadın geliştirici çok az sayıda. Son gün etkinlikteki durumu gören biri LibreLadies gibi topluluk olsa süper olmaz mı diyerek sanıyorum ki bu topluluğun da temelleri atmış oldu. Süper olur diyenlere bakarak böyle söylüyorum.

  Son gün LibreOffice'in 5. yaş günü için pasta kestik. İyi ki forklandın LibreOffice.




 Beni her zaman cesaretlendirdiği ve bu konferansa katılımım için sağladığı tüm desteği için Necdet Yücel 'e sonsuz teşekkürler.

gulsahkose.com