Geçenlerde
Kurumsal Java blog’unda gördüğüm
bir yazı, benim de yıllardır dertlendiğim bir konuyla çok yakın bir sıkıntıyı dile getiriyor. Benim yıllardır dile getirdiğim sıkıntı şu; bir konu hakkında uzman olduğunu söyleyen bir yazılım geliştiri o konu hakkında bir kitap dahi okumamış olabiliyor, bu bir programlama dili de olabileceği gibi, başka bir teknoloji de olabilir.
Dert yandığım konuda kitap özelinden çıkmak istiyorum. Varsayalım ki X projesi için Y dilini ve Z aracını kullanmaya başlayacaksınız, bu durumda çoğu zaman yapılan Y dilini ve Z aracını minimum seviyede öğrenip, hemen işe koyulmak oluyor. Oysa bahsedilen araçları daha iyi tanımak (sadece nasıl kurulmasını bilmekten bahsetmiyorum) o aracın size sunduğu nimetleri bilmenizi sağlar ve projenizin ilerleyen aşamalarında karşılaştığınız bir problemde “
workaround” yapmak yerine, asıl yapmanız gerekeni yaparsınız.
Sunucuları, programlama dillerini geçtim; çok basit bir örnek olarak IDE’lerin kullanımını bile gösterebilirim; yazılımcıların çoğu IDE’yi kurar ve kullanmaya başlar, oysa zamanının bir kısmını o aracı tanımaya harcasa (plug-in’ler, kısa yollar vs…) muhtemelen yazılım geliştirme esnasında çok daha rahat olacaktır.
Yazının başında referans verdiğim blog yazısına döneyim ve o yazıya %100 katılmadığımı belirteyim. Örneğin;
Çoğu zaman copy/paste yaparak bir takım sorunları çözüp, işi geçiştiriyoruz. Çoğu zaman ne yazık ki çözümün temelinde yatan konseptleri anlamadan…
söylemine katılıyorum ama
Asıl önemli olan kısa yolu değil, uzun ve acılı yolu seçip, belli bir öğrenim sürecinden sonra gerekli temel prensipleri kavramaktır.
tamamen katılmıyorum. Çünkü kullandığı aracın/teknolojinin temel prensiplerini kavramış birinin artık kısa yolu kullanmaya hakkı vardır.
Ben araçları/dilleri o araçları/dilleri geliştirenler kadar bilin demiyorum; demek istediğim eğer o aracı/dili kullanacaksınız, sadece basit bir “how to” belgesi ile işe koyulmayın/koyulmamaya çalışın ve hatta o konu hakkında bir kitap okuyun diyorum. İşin başında okumadıysanız, bari ortasında zaman harcayın ve artık bir şeyler okuyun.
necatidemir.com.tr