Gönderen Konu: Aybüke Özdemir: LibreOffice Viewer'ın Android Cihazlara Kaynak Koddan Kurulumu  (Okunma sayısı 3298 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
LibreOffice, Android platformu için de uygulama geliştiriyor. Gapps'den kurulup kullanılabilir elbette. Ben kaynak kodundan kurup adımlarını görmek istedim. Atla deve değilmiş.
 
Masaüstü kurulumu için uygulanan adımlara benzer adımlar uygulanıyor. Masaüstü için bu kurulum nasıl oluyor diye daha önce yazmıştım. Bazı kısımları farklı.
 
* Öncelikle Android SDK ve NDK paketlerine ihtiyacımız var.
 
* Daha sonra LibreOffice kaynak kodunu yerelimize çekmeliyiz ve dizinin içine geçmeliyiz:
 
Kod: [Seç]
$ git clone git://anongit.freedesktop.org/libreoffice/core libreoffice
$ cd libreoffice

 * İnen SDK paketini "android-sdk-linux" adıyla kaynak kodunu clone'ladığımız libreoffice dizini içindeki "external" dizini altına çıkartmalıyız ve "SDK Readme.txt" dosyasında dediği gibi aşağıdaki komutla güncelleme ve çalıştırma işini yapmalıyız:
 
Kod: [Seç]
$ tools/android update sdk --no-ui
 * İndirdiğimiz android-ndk.bin dosyasına çalışma izni verip ardından çalıştırmalıyız.
 
Kod: [Seç]
$ chmod a+x android-ndk.bin
$ ./android-ndk.bin

 Bu çalışma bitiğinde "android-ndk" adında bir dizin oluşmuş olmalı. Bu dizini de yine libreoffice/external/ altına taşımalıyız.
 
* Daha sonra "autogen.input" diye bir dosya oluşturup (libreoffice dizininde) içine aşağıdaki satırı eklemeliyiz. Nedeni ise autogen.sh betiğinin bazı yapılandırma paramerelerini kontrol etmesi. Bunun için 3 tip dosya kullanıyor. Bunlar: autogen.input(ro), autogen.lastrun(rw) ve autogen.lastrun.bak(rw). Derleme sırasında izlenecek varsayılan yolu bu parametre ile değiştirmiş oluyoruz.
   
Kod: [Seç]
--with-distro=LibreOfficeAndroid
 * Ardından "autogen.sh" dosyasını çalıştırmalıyız. ($ ./autogen.sh) Bitiminde eksik sdk paketleri varsa uyarı alacağız, çıkan uyarıda denildiği gibi bu paketleri de kurmalıyız. autogen.sh çıktısı sorunsuz ise derleme işlemini başlatabiliriz. ($ make)
 
Bu işlem bir miktar sürüyor. Derleme başarıyla tamamlandığında ise "android/source" dizinine geçeceğiz.
 
Bilgisayara android cihazımızı bağladıktan sonra android/source dizininde:
 
$ make install demeliyiz. Bu komut sonunda "LibreOffice Viewer" cihazımızda çalışıyor olmalı.
 
Not: Android cihazda (Developer options -> Android debugging ayarı açık olmalı) (Bu ayar kapalıyken "adb devices" çıktısında cihazımızı göremeyiz.)
 
Görüşmek üzere.

aybukeozdemir.com