Gönderen Konu: İlk web sitesi 25 yaşında  (Okunma sayısı 3196 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
İlk web sitesi 25 yaşında
« : 21 Aralık 2015, 05:47:54 ös »

Tim Berners-Lee

İlk web sitesi, yani Tim Berners-Lee'nin World Wide Web'i, 25 yıl önce bugün açılmıştı. Sör Tim Berners-Lee 1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür.

Popüler sayfa, CERN'de 20 Aralık 1990'da yayınlanmaya başlandı ancak gerçek anlamda halka açılması, Ağustos 1991'de gerçekleşti. Sayfa, hypertext tabanlı WWW projesinin nasıl çalıştığını anlatmaktan fazlasını yapmıyordu; ancak Berners-Lee'nin sayfasının bugünkü internetin altyapısını oluşturduğunu rahatça söyleyebiliriz. Bugün bile web'in internetle aynı şey olduğunu düşünen birçok kişiye rastlamanız mümkün.


İlk internet sunucusu...

Peki web'in mucidi bugün ne yapıyor? Berners-Lee web ile halen yakından ilgili ve kurulmasına yardımcı olduğu World Wide Web Consortium'u yönetiyor. Berners-Lee'nin web'i devletlerin sansür girişimlerinden korumaya ve iletişim firmalarının ağ eşitliğini bozma girişimlerini engellemeye yönelik önemli çalışmaları bulunuyor. Bununla birlikte CERN'in web'deki rolü bugün biraz değişti. Ağ araştırmalarına devam etse de CERN bugün daha çok parçacıkları çarpıştırmakla ilgileniyor.

Web, bilgi paylaşımı aracı olmayı bugün de sürdürüyor ve muhtemelen bu, yakın bir gelecekte değişmeyecek.

(Chip)

sabah.com.tr