Blogumda ingilizce yazıyorum hep aslında ancak Android ile uygulama geliştiren arkadaşlara yardımcı olması için bu yazıyı yazmak istedim. İlk kurulumu yapacak arkadaşlar için karışık gelebilen konuyu bu yazı ile netleştirmek istedim.
Android cihazınızı rootlamak, cihazın üzerinde işlemler yapmak için adb, fastboot uygulamalarının çalıştığından emin olmanız gerekmektedir. Çünkü bütün boot uygulamaları bu toollar üzerinden cihaza erişmekte ve Linux dosya sistemi üzerinde güncellemeler yapmaktadırlar. Development aşamasında da bu toollara büyük ihtiyaç duyulmaktadır.Çalışmalara başlayabilmek için aşağıdaki kütüphanelere ihtiyacımız bulunuyor, aşağıdaki kütüphanelere link vermiyorum en güncel sürümlerini kurmak her zama daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Arama motorlarından doğru linkleri bulup indirebilirsiniz.
- Java SE Software Development Kit
- Android SDK
Sonrasında izlenmesi gereken adımları aşağıdaki şekilde adımlandırabiliriz.
Adım 1 :
Android SDK’yı kolay ulaşılabilecek bir dizine koymak yararlı olacaktır. Çünkü Windows CMD toolu ile sık sık bu dizin içerisinde işlemler yapacağız. Ben C:/ dizini içerisinde konumlandırmanızı tavsiye ederim.
Bu yazımda Java SDK nasıl kurulup bahsetmedim ancak Android SDK kurulumu işleminden önce Java SDK kurulum işlemleriin tamamlanmış olmasından emin olmak gereklidir.
Adım 2 :
SDK Manager çalıştırılmalı ve telefonumuz yada tabletimiz ile bağlantı kurmamızı sağlayacak olan kütüphanelerin kurulması işlemi yapılmalıdır.
Açılan ekranda Tools kısmında yer alan kütüphanelerin hepsini, Extras kısmında ise cihazımız ile bağlantı kurmamızı sağlayacak sürücüleri tanımlayabilmemiz gerekli USB sürücü dosyalarını kurmamıza yarayan Google USB Driver paketlerini kurmak gerekmektedir.
Andorid SDK Manager
3 . Adım
Cihazınız bilgisayarınız tarafından görünebilmesi için Tablet yada Telefon üzerinde Ayarlar – Geliştirici Seçenekleri – USB Hata Ayıklaması özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaptığımızda Aygıt yöneticisinde cihazınızın bilgisayarınız tarafından görüntülendiğini göreceksinizdir.
Yapılması gereken işlem cihazımızın sürücülerini kurarak bilgisayarımız ile bağlantısını sağlıklı bir şekilde çalışır hale getirmek olmalıdır. Bu aşamada Google Android SDK ile gelen sürücü dosyalarını kullanılabilmektedir.
C:\android_sdk\sdk\extras\google\usb_driver dizini içerisinde sürücü dosyalarına erişebilirsiniz.
Bu kısımda dikkatli ilerlemek gerekmektedir, çünkü cihazımızın detay bilgileri sürücü dosyası içerisinde bulunmuyor olabilir. Manuel şekilde .inf dosyasını editlemek gerekiyor. Aşağıda nasıl yapılması gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalıştım.
Öncelikle cihazımızın Vendor ve Revizyon bilgilerini Aygıt yöneticisi üzerinden almamız gerekmektedir.
Daha sonra .inf dosyasına aşağıdaki gibi bir ekleme ile cihazımızın donanım bilgileri eklememiz gerekmektedir.
Aşağıdaki satırları hem [Google.NTamd64] hemde [Google.NTx86] bölümleri içerise eklememiz gerekmektedir.
4 . Adım
Artık aygıtımızın sürücüsü kurabilir duruma gelmiş bulunuyoruz. Yapılması gereken işlem Aygıt Yöneticisinden, Sürücüyü Güncelle seçeneğini seçmektir. Bir çok resim olacak bu kısımda ama sanırım en iyi bu şekilde anlatabilirim.
Browse my computer for driver software (Sürücüyü bilgisayarımdan yükleyeceğim) opsiyonunu seçip devam etmek gerekmektedir.
Yukarıdaki ekran geldiğinde “Let me pick…” opsiyonu ile devam etmek etmemiz gerekiyor.
Cihazımızın tipini USB Controller şeklinde seçmemiz gerekiyor.
Gelen ekrandan Generic USB Hub şeçerek “Have Disk” butonuna basmamız gerekiyor. Gelen ekrandan düzenlediğimiz .inf dosyasını seçmemiz gerekiyor.
Sürücü dosyasmızı seçip ok dediğimizde aşağıdaki şekilde bir bilgilendirme ekranı gelecektir.
İleri dediğimizde Windows bizi aşağıdaki şekilde uyaracaktır.
Bu uyarıya rağmen sürücüyü kur dememiz gerekmektedir. Bu işlemden sonra sürücü kurulum işlemi tamamlanacaktır.
Aygıt yöneticinizden cihazınızı kontrol ettiğinizde sürücünün kurulduğunu ve cihazının donanım listesine eklendiğini görebilirsiniz.
5 . Adım
Artık bilgisayarımız tarafından tablet/telefon yada andorid tabanlı donanım görünür hale gelmiş durumdadır. ADB ve Fastboot Toolarını sisteme kurabilir duruma gelmiş bulunuyoruz. İki şekilde bu toolları çalıştırmak mümkündür. Tollar aşağıdaki dizin içerisinde yer alır.
C:\android_sdk\sdk\platform-tools
CMD ile bu dizin içerisine girilip aşağıdaki komut çalıştırılabilir.
Görüldüğü gibi ADB.exe cihazımızı görebilmektedir. Eğer yeterli izinler var ise cihazımın içerisine istediğimiz dosyaları kolaylıkla atıp çıkarabiliriz. Aynı şekilde Fastboot toolumuzda bu şekilde çalışabilir hale gelecektir.
Benim tavsiyem platform-tools dizinini bir sistem değişkeni olarak tanımlamanızdır. Böylece hangi dizinde olursa olsun toollara kolayca erişebilirsiniz.
Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalıyor, bol Linux’lu günler dilerim.
canerblt.wordpress.com