Gönderen Konu: Twitter’den Sonra YouTube Yasağı da Kalktı  (Okunma sayısı 4904 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Twitter’den Sonra YouTube Yasağı da Kalktı
« : 04 Nisan 2014, 06:49:17 ös »

12 günlük bir erişim engelinden sonra, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla dün yeniden erişeme açılan Twitter’in ardından bugün de YouTube’a getirilen erişim yasağına son verildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının “Anayasa Mahkemesi tarafından alınan 2 Nisan 2014 tarihli 2014-3986 sayılı bireysel başvuru kararı doğrultusunda “Twitter.com” internet sitesine yönelik uygulanmakta olan erişim engelleme tedbirinin kaldırıldığının” belirtilmesinin ardından tekrar erişeme açılan Twitter ile ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK tarafından şöyle bir açıklama yapıldı: “Anayasa Mahkemesinin 02.04.2014 günlü 2014/3986 başvuru numaralı kararı 03.04.2014 günü Kurumumuza ulaşmış ve Mahkeme kararı gereği, yurt dışı merkezli Twitter firmasının İnternet erişimine 03.04.2014 tarihi itibariyle engelleme kaldırılmıştır.

Bilindiği üzere adı geçen firma içeriğinde bulunan bazı hesaplar hakkında vatandaşlarımızın yaptığı şikâyetler üzerine Kişilik Haklarının ve Özel Hayatın Gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince URL bazlı olarak erişimi engelleme kararı verilmişti.

Mahkeme kararları çerçevesinde URL bazlı engelleme talepleri, twitter’in sunduğu içeriklere ait adreslerin tamamının, “güvenli-security-https” kodlu olması nedeniyle karşılanamamıştı. Güvenli kodlu adresler doğrudan ilgili firmanın işbirliğini gerektirmektedir.

Erişimi engelleme talepleri, elektronik ortamda bahsi geçen firmaya iletilmiş, fakat iyiniyetli çabalarımıza rağmen, adı geçen firma bu kararlara duyarsız kalmış, içerikler çıkarılmamış ve Mahkeme kararları yerine getirilmemişti.

Bundan dolayı Mahkeme kararlarıyla mağdur oldukları tespit edilen vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak sorunlarla karşılaşmaması ve mağduriyetlerinin önlenmesi için,  söz konusu firmanın İnternet sayfasına 21.03.2014 tarihinde bütünüyle erişim engellenmesi tedbiri uygulanmıştı.

Erişim engellemesi sonrasında, Twitter firması Türkiye’de bir temsilci belirlemiş ve bu çerçevede bir takım görüşmeler yapılmıştır. 22.03.2014 tarihinde yapılan ilk görüşmede mevcut Mahkeme kararlarından 4 tanesinin gereği yerine getirilmiştir. 01.04.2014 tarihinde yapılan ikinci görüşmede ise, 01.01.2014 tarihinden beri vatandaşlarımızın bireysel müracaatlarına dayalı engelleme talepleri ve diğer Mahkeme karalarının gereğinin yapılması Twitter firmasından talep edilmiştir. 21.03.2014 tarihli Basın Bildirimizde de belirtildiği üzere, Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmek üzere bir mekanizma kurulması halinde söz konusu tedbirin kaldırılması zaten öngörülmüştü.

Kamuoyunun da bildiği gibi İdari Mahkemelerde yargı süreci de devam etmektedir. Fakat İdari Mahkemelerce yargı süreci tüketilmeden Anayasa mahkemesinin kararlarına uyma zorunluluğu gereğince, Twitter firmasının internet sayfasına erişim engellemesi kaldırılmıştır.

Bu dönemde Twitter firması ile yapılan temaslar çerçevesinde bir irtibat mekanizması kurulması süreci de hızlanmıştır. Verilen kararların, vatandaşlarımızın bireysel haklarının ve özel hayatlarının gizliliğinin ihlali gibi durumlarda, mağduriyetlerini gidermeye hız kazandıracak bu mekanizmanın kurulma sürecini olumsuz yönde etkilememesini temenni ediyoruz.

Bu süreçte Kurumumuzun tek amacı, Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin kararlarının yerine getirilmesi, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi ve benzer durumlara karşı hızla tedbir alınması amacıyla, adı geçen firma ile sağlıklı bir iletişim mekanizması oluşturmak ve ileride olası benzer sorunları yaşamamak olmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ın kapatılmasıyla ilgili önceki gün almış olduğu karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı.



Anayasa Mahkemesi, Twitter’ın kapatılmasının Anayasa’nın 26’ıncı maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), Twitter’a edişimi 20 Mart gecesi engellemişti. Bugün itibariyle Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, video paylaşım platfromu YouTube’a dair yasağın kaldırıldığını duyurdu. Duyurunun ardından kararın kısa adı TİB olan Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaştırılması, bunun ardından da servis sağlayıcıların ilgili kararı uygulamaya almasının ardından YouTube erişeme açılacak. Sürecin gün içinde tamamlanması bekleniyor.

getgnu.org

« Son Düzenleme: 04 Nisan 2014, 07:45:09 ös Gönderen: fortran »

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Ynt: Twitter’den Sonra YouTube Yasağı da Kalktı
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2014, 06:05:51 ös »

Dün, Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesinin, video paylaşım platfromu YouTube’a dair yasağın kaldırıldığını duyurmasının ardından herkes sitenin açılmasını beklerken, Suriye ile ilgili kayıtların kaldırılmadığı itirazı üzerine video paylaşım sitesine erişim yeniden engellendi. Dün sabah Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) twitter kararının bağlayıcılığını gerekçe göstererek yasağı tamamen kaldıran Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesinin, ilk kapatma gerekçesi olan ulusal güvenlikle ilgili kayıtların silinmemesini gerekçe göstererek erişim engelinin sürdürülmesine hükmetmesi şaşkınlık yarattı. Mahkeme, youtube yasağını kaldırırken, 15 linke erişimin engellenmesi tedbirinin ise aynen devamına karar vermişti.

getgnu.org


Çevrimdışı atlantis

  • Yönetici
  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 600
  • Truva Linux
    • Truva Linux
Ynt: Twitter’den Sonra YouTube Yasağı da Kalktı
« Yanıtla #2 : 07 Nisan 2014, 08:36:51 öö »
Hala korktukları bir şeyler var sanırım.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Ynt: Twitter’den Sonra YouTube Yasağı da Kalktı
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2014, 02:08:39 ös »

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 27 Mart’tan bu yana erişime kapalı tutulan video paylaşım platfromu YouTube; 4 Nisan Cuma günü Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin Twitter’ı açma kararını emsal göstererek Youtube yasağını kaldırması ve sonrasında Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın buna itiraz etmesi üzerine verilen kararlar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açıldığından hareketle, avukatı Gönenç Gürkaynak aracılığıyla işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 4. İdare Mahkemesinde dava açtı. Twitter yasağı, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar sonucu 3 Nisan’da kalkmıştı. Twitter’ın avukatlığını da Gönenç Gürkaynak yapmıştı. Böylelikle, Twitter’den sonra YouTube da Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş oldu.

getgnu.org