Hatırlanacağı gibi
27 Mart 2014 tarihinde saat 16:30 itibarıyla kullanıcıların büyük bölümünün giremez hale gelmesiyle başlayan YouTube’a erişim engeli, hâlâ devam ediyor. Kapatma kararının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Suriye sınırları içindeki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesine yönelik saldırıyı değerlendirmek üzere yaptıkları görüşmeye ilişkin olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete düşmesi sonrası alındığı söyleniyordu. Ancak; “
Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesinin devlet sırlarının ifşasının önlenmesi amaçlı 27/03/2014 tarihli ve 2014/358 Değişik İş No.lu Kararına istinaden ve ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle 5651 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile 4 numaralı fıkrası hükümleri uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından youtube.com adlı internet sitesine erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmaya başladığı” belirtildi.
Bilindiği gibi, süreç içinde Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, video paylaşım platfromu YouTube’a dair yasağın kaldırıldığını duyurmuş, ardından herkes sitenin açılmasını beklemeye başlamıştı. Ne var ki;
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine, Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesinin 04/04/2014 tarihli ve 2014/81 Değişik İş No.lu Kararıyla, ilgili internet sitesi tarafından gereğinin yerine getirilmemesi durumunda, youtube.com internet sitesinin tüm yayınına erişimin engellenmesine ve suça konu içerikler kaldırılıncaya kadar erişime engelin devamına hükmedildi. Buna istinaden yasak sürdü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bir açılıp bir kapanan YouTube ile ilgili bir açıklama yaptı. BTK, süreç içerisinde alınan mahkeme kararlarına göre hareket edildiğini belirtti. Açıklamada: “
27/03/2014 tarihinden bugüne kadar ilgili internet sitesinde aynı içeriği taşıyan toplam 151 link tespit edilmiş, bu içeriklerin çıkarılması için Youtube’a bildirimde bulunulmuştur. Youtube tarafından bu içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğe sadece Türkiye’den erişimin engellendiği fakat, yurtdışından erişilebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı içeriği taşıyan bir kısım linklerin halen yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir.” görüşlerine yer verildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) basın açıklamasının tamamına
buradan ulaşabilirsiniz.
getgnu.org