Gönderen Konu: Ekin Alpagut: Ubuntu Gerçeği  (Okunma sayısı 3924 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Ekin Alpagut: Ubuntu Gerçeği
« : 26 Nisan 2014, 06:48:23 ös »
Dünyanın en tanınan ve bilinen GNU/Linux dağıtımı olan Ubuntu üzerine yazılmış bir çok yazı, tanıtım ve kaynak bulunmaktadır. En son sürüm olan 11.10′nun geçtiğimiz günlerde yayınlanması vesilesiyle penguenci.net olarak Ubuntu’yu kaleme almak, Türkçe bir tanıtım kaynağı oluşturmak istedim.

Ubuntu, Debian kökenli, kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm yükseltmeleriyle öne çıkan bir Linux dağıtımıdır. Dünya üzerinde popüler bir yere sahip bu Linux dağıtımı Zulu dilinde; “Ben, seninle ben oldum” demektir, aynı zamanda “başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever” olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür.

Güney Afrika’da Mark Shuttleworth tarafından kurulan Canonical firmasının ürünü olan Ubuntu neredeyse dünyada en yaygın kullanılan ve tercih edilen Linux dağıtımıdır.Ubuntu Debian projesi tabanının bir çatalıdır. Ubuntu’nun en temel amacı Linux masaüstünü kolay bir şekilde kullanılmasını ve 6 aylık periyotlar ile güncel sürümlerin yayınlanmasını sağlamak olarak belirlenmiştir. İlk Ubuntu dağıtımı 20 Ekim 2004 yılında yayınlanmıştır. Canonical firması 2005 yılında başlattığı ve dünyanın neresinde olursa olsun isteyen herkese bedava CD/DVD göndermesi gibi bir yayılım politikası bulunmaktaydı ancak 5 Nisan 2011 tarihinde dağıtım operasyonunu sonlandırdığını açıkladı. 6 senelik bu dağıtım süreci içerisinde milyonlarca Ubuntu CD’sini dünyanın dört bir köşesine ücretsiz dağıtarak GNU/Linux dünyasında bir ilke imza atarak yaygınlaşmıştır.

Web tarayıcısından ofis ihtiyaçlarına, programlama araçlarından e-posta istemcisine, anında mesajlaşmadan medya oynatıcılarına kadar geniş yelpazede bulunan uygulamaları ile bilgisayar kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmiştir. Ayrıca Ubuntu sık yayınlanan güvenlik güncellemeleriyle verdiği destek sayesinde sürekli güncel ve güvenli bir işletim sistemi kullanmanızı sağlamaktadır. Ubuntu sahip olduğu uygulama deposunda binlerce özgür ve açık kaynak kodlu uygulamayı kullanıcılarına sunmaktadır.

6 Aylık periyotlar ile yeni sürümlerini yayımlayan Ubuntu masaüstü, sunucu, ve netbook’lar gibi birbirinden farklı kullanım alanları için 32 ve 64 bitlik sürümleri bulunmaktadır. Ubuntu çalışan ve kurulan yapısı ile kullanıcıların ister bilgisayarlarına kurulum yapmadan kullanmasını isterlerse sabit disklerine kurarak çalışmasını sağlamaktadır. Hem çalışan hem kurulan bu yapı bir çok bilgisayar kullanıcısının GNU/Linux ile tanışmasına, Linux’u kolayca incelemelerine ve Linux’dan korkulacak bir şey olmadığına karar vermelerine yardımcı olmuştur.

Ubuntu LTS sürümleri (Long Term Support) Masaüstü sürümlerde 3 yıl, Server (Sunucu) sürümlerinde ise 5 yıl güncelleştirme desteği vermektedir.

Bugüne kadar yayınlanmış Ubuntu sürümleri ve kod adlarına göz atacak olursak ;

    Ubuntu 4.10 (Warty Warthog)
    Ubuntu 5.04 (Hoary Hedgehog)
    Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)
    Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake)
    Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)
    Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn)
    Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon)
    Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron)
    Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)
    Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)
    Ubuntu 9.10 (Karmic Koala)
    Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx)
    Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat)
    Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)
    Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot)

Sürüm numaraları yıl ve ayı bildirmektedir. Örneğin 11.04 demek 2011 yılının 04 ayı yani Nisan ayını nitelemektedir. Bir sonraki sürüm ise 11.10 yani 2011 yılı 10. ayı olan Ekim ayıdır. Ubuntu kullanıcıları her 6 ayda bir yeni bir sürüm numarası ile güncellenmiş, geliştirilmiş ve hatalarından ayıklanmış güvenilir bir işletim sistemine kavuşmaktadırlar. Sürüm kod adlarının alfabetik aliterasyonlu (ses tekrarı yapılan kelime) olarak düzenlenmesi gibi bir sistematiğe sahiptir. Örneğin bir önceki sürüm olan Natty Narwal – NN harfleri ve son sürüm olan 11.10 ise OO harfleri kullanılarak oluşmaktadır. Bu sürüm (veya kod adları) doğadaki hayvan adlarından oluşmaktadır ve bu aliterasyonlu adlandırma Mark Shuttleworth tarafından yapılmaktadır.

11.04 dağıtımına kadar ön tanımlı masaüstü ortamı olarak Gnome Shell kullanan Ubuntu, son yıllarda geliştirmekte olduğu Unity altyapısı ile masaüstü kullanım alışkanlıklarını değiştirecek nitelikte yeniliklerle gelmektedir. 11.10 sürümü Unity ile gelmiştir. Ayrıca farklı kullanım amaçları ve masaüstü ortamları için farklı dağıtımlara sahiptir ;

    Kubuntu (KDE masaüstü kullanılan dağıtımdır)
    Edubuntu (Eğitim için oluşturulmuş Ubuntu dağıtımıdır)
    Xubuntu (XFCE masaüstü kullanılan dağıtımdır)
    UbuntuStudio (Multimedya üretimi için şekillendirilmiş Ubuntu dağıtımıdır)
    Mythbuntu (Xubuntu-tabanlı XFCE4 masaüstünü kullanan ve MythTV kurulmuş olan ev tv/sinema oynatıcı/kaydedici amaçlı Ubuntu dağıtımıdır (Canonical tarafından geliştirilmemektedir.))
    Lubuntu (LXDE masaüstü kullanılan dağıtımdır (Canonical tarafından geliştirilmemektedir.))
    Ubuntu Muslim Edition (Müslüman kullanıcılar için şekillendirilmiş dağıtımdır ((Canonical tarafından geliştirilmemektedir.))
    Ubuntu Christian Edition (Hristiyan kullanıcılar için şekillendirilmiş dağıtımdır ((Canonical tarafından geliştirilmemektedir.))

Canonical ve Ubuntu hakkında bazı gerçekler ve çeşitli bilgiler;

    Canonical gelirlerini Ubuntu için verdiği yıllık teknik destek hizmetlerinden sağlamaktadır.
    Ubuntu 30 farklı ülkeden 400 çalışanı bulunmakta ,dünya üzerinde binlerce katkıcı ve geliştiricisi bulunmaktadır.
    Canonical dünya üzerindeki Ubuntu kullanıcı sayısını 20 milyon olarak bildirmektedir.
    Mark Shuttleworth bir çok kaynakta ve toplulukta Linux’un babası olarak anılmaktadır.
    9 Mayıs 2011 tarihinde Mark Shuttleworth’un Budapeşte’de Ubuntu Developer Summit etkinliğinde Canonical’ın hedefi 2015 yılında 200 milyon kullanıcı hedeflediğini açıklamıştır.
    Ubuntu’nun Ubuntu-Women adında (belki de dünyada ilk ve tek olarak bir işletim sisteminin) bir kadın topluluğu bulunmaktadır. Topluluğun amacı kadın kullanıcıları cesaretlendirmek ve destek olmak, kadın kullanıcıların da katkıcı olmasını sağlamaktır. (http://ubuntu-women.org)
    Ubuntu ailesini Mayıs 2009 tarihinde Bulut servis olan Ubuntu One’ı hayata geçirmiş ve bir gelir kapısı haline getirmiştir. Ubuntu kullanıcıları işletim sistemine gömülü bu servisi 2GB ücretsiz olarak kullanabilmekte ayrıca aylık ödemeler ile hizmet alabilmektedirler.
    Ubuntu projesinde çalışan 10 ayrı takım bulunmaktadır. Bunlar : Accessibility (Erişilebilinirlik), Artwork (Görsellik), Community (Topluluk), Distributions(Dağıtım), Hardware (Donanım), Marketing and Advocacy (Pazarlama ve Hukuk), Quality Assurance and Packaging (Kalite Yönetim), Software Developers (Yazılım Geliştiricileri), Support and Documentation (Destek ve Dokümantasyon), Training (Eğitim).
    Ubuntu’nun logosundaki turuncu rengin kodu : #dd4814
    Dünya üzerinde 1,781,065 web sitesi Ubuntu Server üzerinde çalışmaktadır.
    Dünya çapında Ubuntu’yu desteklemek üzere bir araya gelmiş kullanıcı ve geliştirici topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluğun adı Loco Team’dir Loco Team – Local Community’nin kısaltılmışıdır.

Ubuntu web sayfası : http://www.ubuntu.com

Ubuntu Türk topluluğu : http://www.ubuntu-tr.net

Ubuntu dağıtımlarını incelemek için : http://www.penguenci.com

penguenci.net