Gönderen Konu: Ekin Alpagut: Say bizi LiCo  (Okunma sayısı 7996 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Ekin Alpagut: Say bizi LiCo
« : 26 Nisan 2014, 06:49:00 ös »

LiCo (Linux Counter) yani Linux Sayacı, ilginç ve faydalı bir projedir. Linux Counter projesi Harald Tveit Alvestrand tarafından 1993 yılında başlatılmış olup daha sonra bu amaç için Mayıs/1999′da kurulmuş olan Linux Counter Project adı altında kar amacı gütmeyen bir model ile çalışmaya devam etmiştir. Son 4-5 yıl gibi uzun bir süredir kısmen pasif durumda olan projenin bu durumdan dolayı verilerinde sağlıksız ve tutarsızlıklar söz konusu olmuştur. Daha sonra Ağustos 2011 yılında Alexander Mieland tarafından modernleştirilip yeniden ayağa kaldırılarak GNU/Linux’ları saymaya devam ettirilmiştir.

Aslında proje sadece GNU/Linux’ları saymamakta, kayıt ettirilen sistemlerin donanım bilgilerini, ayakta kalma süreleri (uptime) gibi sisteme ait bilgileri toplamak ve saymaktadır. Linux Counter projesi dünya üzerindeki Linux kullanıcılarını saymayı amaç edinmiş bir hobi/eğlence projesi olarak başlamıştır. Temel fikir kendini Linux kullanıcısı diye tanımlayan kullanıcıların kendileri ve sistemlerini kayıt ettirmesi ve bu sistemleri hakkında sağladığı bilgilerin istatistiki olarak kullanılmasını sağlamaktır. Projenin ikincil amacı ise Linux kullanıcılarının birbirlerini bulmasını sağlamaktır. Linux counter (izinler dahilinde) kullanıcı ve sistem bilgilerini sitesi üzerinden yayınlamaktadır.

Kayıt adımlarının kısa anlatımına geçmeden önce ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir kaç istatistiki veriyi paylaşacak olursam ;

18.12.2011 tarihinde ;

    * 129,518 kayıtlı LiCo kullanıcısı bulunmaktadır
    * 87,392 kayıtlı sistem bulunmaktadır
    * Türkiye 581 kayıtlı kullanıcı ile 217.sırada yer almaktadır
    * En uzun ayakta kalan sistem 6 yıl 198 gün ile bir Gentoo Linux sunucudur ve halen aktif olarak çalışmaktadır (bu 6 yıldır kapanmadan çalışmakta olduğu, restart bile atılmadığı anlamına gelmektedir.)
    * İkinci ise 5 yıl 291 gündür ayakta olan bir CentOS sunucudur.

İlk 3′ü oluşturan kayıtlı sistemler

    1. Ubuntu 1,356 sistem
    2. Debian GNU/Linux 804 sistem
    3. Fedora 294 sistem

diğer ilginç ve önemli grafiksel istatistikleri https://linuxcounter.net/stats.html inceleyebilirsiniz.

Oldukça ilginç verileri ortaya koyabilen Lico’ya kayıt olmak ve kullandığınız sistemleri eklemek aslında basit birkaç adım ile gerçekleştirilebilmektedir.

Yabancı dili yeterli olmayan okuyucularım için adım adım yapmamız gerekenleri anlatmak isterim, dileyen bu bölümü atlayabilir.

Öncelikle https://linuxcounter.net/ adresine giderek

    1. Register bölümüne tıklayın ve bir hesap oluşturun (Google OpenID hesabını kullanarak da kayıt olabilirsiniz)
    2. Kullanıcı adı, parola ve e-posta adreslerini girin, sistem size bir e-posta gönderecek, e-postanın içindeki bağlantıya tıklayın ve sisteme girişinizi sağlayın
    3. Profile menüsü altındaki “Add one new machine” linkini tıklayın ve karşınıza gelen formları doldurun, sistem bilgileri alanlarını doldurmanıza gerek yok, sistem bilgilerini otomatik olarak daha sonra dolduracaktır, Ülke kodu olarak TR kullanabilirsiniz.Publish diye başlayan alanları YES seçerseniz sistem bilgilerinin diğer kullanıcılar tarafından da görülebilmesini sağlarsınız.
    4. Save this machine diyerek sistemi kaydedelim, başarılı ibaresini gördüğümüzde bir süre bekleyelim bizi profil sayfamıza yönlendirecek
    5. Profil sayfasında My Linux Counter number karşısında yazan 5471832 gibi bir numara bizim kullanıcı numaramızdır ve sistemimizi kaydederken kullanacağız, bir yere not edelim
    6. Sayfayı en aşağıya kaydıralım ve sayfanın en sonunda bulunan My registered machines menüsü altında sistemimize ait kaydı bulalım, burada yazan 760995 gibi bir numara sistemimize ait numaradır bunu da bir yere not edelim ve numaraya tıklayalım bu bizi Edit Machine menüsüne gönderecek
    7. Edit this machine menüsünde bulunan LiCo update key karşılığındaki KCfpyR10js7fUHQ0NX6K2bQ gibi karışık harf ve numaraları kopyalayalım, bunu da sistemimizi kayıt ederken kullanacağız.

Bu 7 adım sonunda aslında elimizde şunların olması gerekiyor ;
My Linux Counter number : 5471832
My registered machines : 760995
LiCo update key : KCfpyR10js7fUHQ0NX6K2bQ

şimdi tüm bunları kullanarak sistemimize Lico’yu kuracağız.

Bir terminal ekranı açın (ROOT OLMAYIN) ve yazma hakkınızın olduğu bir klasöre gidin (örneğin benim sistemimde /home/ekin/) ve aşağıdaki wget komutu ile lico-update.sh dosyasının sisteminize indirilmesini sağlayın

Kod: [Seç]
wget -N –no-cache http://linuxcounter.net/script/lico-update.sh
ve `lico-update.sh’ saved ibaresini gördükten sonra kayıt bilgilerini göndermek için yine terminal ekranına ;

Kod: [Seç]
sh lico-update.sh -i
yazıyoruz bir süre bekledikten sonra bize counter numaramızı soracak, hatırlarsınız numaranızı bir yere not etmiştiniz, bu numarayı girin, sonrasında “Please enter the machine number” diyerek sizden kayıtlı sistem numarasını isteyecek bunu da hatırlarsınız My registered machine olarak bir yere not etmiştik, bu numarayı da girin. Son olarak size Lico update key’i soracak bunu da kopyala yapıştır yaparak girişini sağlayın.

bu işlemlerin sonunda size “Host file created” ibaresi ile kaydın oluşturulduğunu bildirecektir.

sistem ile ilgili ne tür bilgilerin gönderileceğini görebilmek için ;

Kod: [Seç]
sh lico-update.sh -s
Bu aşamadan sonra kaydımızı göndermek için ;

Kod: [Seç]
sh lico-update.sh -m
yapıyoruz ve kaydımız gönderildi.

kurduğumuz bu LiCo betiğinin belirli periyotlar için çalışmasını istiyorsak onu sistem Cron’una ekleyeceğiz ;

Kod: [Seç]
sh lico-update.sh -ci
Tüm kurulum ve ayarlamalar bitirmiş olduk bu aşamadan sonra https://linuxcounter.net/ sayfasına giderek kullanıcı istatistiklerini görüntüleyebilir, profil menüsünde bulunan https://linuxcounter.net/cert/595521.png gibi resim linkini alarak sitenize yerleştirebilirsiniz.

Tebrikler artık sizde LiCo’ya dahil olarak sayılmaya başladınız…

penguenci.net