Gönderen Konu: Açık Saygı Bildirisi  (Okunma sayısı 3525 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
Açık Saygı Bildirisi
« : 26 Nisan 2014, 06:50:40 ös »
Özgür yazılım topluluklarının ileti listeleri zaman zaman kaynayan kazanlara dönebiliyor. Hatta tartışmalar öylesine ateşli hale gelebiliyor ki, saygı çerçevesinin dışına çıkıldığı, tarafların birbirine hakaret ettiği anlar yaşanabiliyor.

Burada sözümüz, belli bir grup ya da topluluğa yönelik değil. Üç aşağı beş yukarı, tüm özgür yazılım topluluklarında bu durum birebir tekrarlanıyor.

Özgür yazılım topluluklarında son derece rahatsız edici boyutlara varan bu duruma bir son verebilmek umuduyla, Canonical firmasında Ubuntu Topluluk Yöneticisi olarak çalışan Jono BACON, özgür yazılım topluluklarında yaşanan tartışmalardaki üsluplarda saygı sınırlarının zorlanması üzerine bir “Açık Saygı Bildirisi” yayınladı.

Bu web sayfasının “Hakkında” bölmesinde yazılanları birlikte okuyalım:

 
AçıkSaygı Hakkında

AçıkSaygı (OpenRespect) Açık Kaynak hakkındaki tartışmalar üzerine kurulmuş bir oluşumdur. Özgür yazılım ve özgür kültür topluluğunda son yıllarda ateşli tartışmalar yaşanmaya başlandı. AçıkSaygı oluşumunun amacı çok basittir: Tartışmalarda muhataplara karşı saygı göstermenin temel unsurlarının özünü ortaya koyan basit bir bildiri ortaya koymak.

Buradaki yalın amaç, bu bildiriyi yaymak ve diğer insanları camiada birbirimize karşı saygı gösterdiğimizin temel kanıtı olarak, bu metni kullanmaları için cesaretlendirmektir.


AçıkSaygı Bildirisi

Bu sayfada yer alan bildiri metni şöyle:

Topluluğumuz çok geniştir. O, sokaklarımızın, şehirlerimizin ve ülkelerimizin ötesine yayılır. Gruplarımızdan ve projelerimizden daha geniştir. Pek çoğumuz farklı dillerde konuşup, farklı tercihlerde bulunsak da farklı şekillerde bu yazılımda, içeriğinde ve kültüründe yollarımız kesişir; fakat özgürlük, açıklık ve bu seçimin iyi olacağına dair çekirdek inancımız bizi birleştiren temel unsurlardır. Yöntemlerimiz ve görüşlerimiz birbirinden farklıdır, özgürlük ve açıklık tanımlamalarınız birbirinden farklı olsa da, bu özgürlük ve açıklık inancı daima aynı kalır.

Bu yöntemler, görüşler, tanımlar ve farklar ne olursa olsun, saygı daima ortak birleşme noktamız olmalıdır. Bu etkileşimlerimizin merkezine saygıyı yerleştirdiğimiz zaman, hayatımızı daha değerli kılma, yeni düşünce yolları keşfetme ve ufkumuzu yeni fikirler ve tecrübelerle genişletme olanağına sahip olabiliriz. Saygıyı ortadan kaldırdığımız zaman sohbetlerimizde acılı bir süreç başlayacak ve bu acılı süreç toplumumuza yansıyacak olup diğer insanların özgürlük ve açıklık ile tanışmasını sağlayacak olan becerilerimizi riske atmış olacağız.

Saygı, insanları genetik ve sosyal davranışlarına göre yargılamak değil, söylemlerinin içeriğine ve niteliğine bakmak demektir.

Saygı, sadece toplumsal nezaket olmayıp, aynı zamanda diğer insanların görüşlerine katılmasanız bile yaptıkları seçimlere saygı duymak demektir.

Saygı, görüşlerin paylaşılması sonucunda karşılıklı olarak prensiplerde anlaşmak fakat diğer insanlara, kendi kararlarını verdikleri ya da özgürlük ve açıklığı farklı tanımlamalarından dolayı zulme uğrama korkusu olmadan kendi yollarında ilerlemeleri için özgürlük vermektir.

Saygı, birbirinin hatalı olduğunu kanıtlamaya çalışmak değil, birbirinin bakış açılarını zenginleştirmek amacıyla dürüst, açık ve kibarca tartışmaktır.

Saygı, diğerlerinin işlerine neden gönül verdiklerini anlamaya çalışmak ve özellikle kritik zamanlarda işleriyle aralarındaki bu hassas bağ konusunda duyarlı olmaktır.

Hepimiz aynı taraftayız, sadece bazen çizgileri oluşturma tarzımız farklılaşabilir. Saygı, bu farklılıkları anlayarak, özgürlük ve açıklık temel çekirdeği amacı etrafında birleşen bu camianın birlikte hareket etme becerisini gösterebilmesidir.

(...)


Umarız, bu metin Türkiye'deki tüm özgür yazılım topluluklarının dikkatini çeker ve bir söz etmeden önce biraz daha düşünme fırsatını yakalayabiliriz.


Kaynaklar: OpenRespect, Jono Bacon

ozgurlukicin.com