Neden %100 özgür yazılımdan oluşmuş bir işletim sistemi kullanmaya özen gösterelim? Kurulumun neredeyse tamamının özgür olması yeterli değil mi? Eğer kendi özgürlüğüne değer veriyorsan değil.
Özgür Yazılım Hareketi yazılım kullanıcılarının özgürlüğünü kazanmak için kuruldu. Ondan ayrılan
Açık Kaynak ise özgürlüğün değerini önemsizleştirmek için kuruldu. Her ne kadar bu fark hafif gibi gözükse de, büyük sonuçlar doğuruyor ve bu da onun bir örneği.
Açık Kaynak'ın hedefi teknik üstünlüktür, ama özgür olmayan yazılım içeren bir
GNU/Linux dağıtımı(*) Açık Kaynak standartlarınca kabul edilebilir. Açık Kaynak'ın hedefi özgürlük olmadığı için, bazı Açık Kaynak destekleyicileri özgür olmayan yazılımı takdir bile edebiliyorlar. Açık Kaynak her yazılım kullanıcısını topluluğun bir parçası olarak görmüyor, birincil olarak yazılımı geliştirebilecek kullanıcılarla ilgileniyor. Özgür olmayan yazılımın kolaylığını insanların, kültürün ve topluluğun üzerine yerleştirmenin yüzeyselliği Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Hareketi'nin ana farkı; Özgür Yazılım özgürlüklerin kaybından endişeliyken, Açık Kaynak değil.
Özgür Yazılım Hareketi'nde olan bizler, tüm yazılım kullanıcılarının özgürlüğünü aynı önemde görüyoruz. Özgür Yazılım Hareketi,
GNU/Linux işletim sistemi gibi başarılara imza attı. Hedef özgürlük ve başarı tamamen özgür yazılımdan oluşan modern bir bilgisayar işletim sistemi. Özgür GNU/Linux sistemi yazılım kullanıcılarının karşılıklı yardımlaşma, paylaşma ve işbirliğine dayalı özgür bir topluluğa sahip olmalarını sağlıyor.
Özgürlüğü kurmaktaki başarımız, onu kaybetmeyeceğimizi güvence etmiyor. Yazılım özgürlüğü sorununu ifade etmeli ve kullanıcıların özgürlüğünü savunmalıyız. Kısmi özgürlük hiç olmamasından iyidir ancak siz daha fazlasını hak ediyorsunuz. Özgür ve özgür olmayan yazılımın karışımı hiç özgür olmayan bir sistem kullanmaya göre bir gelişmedir, ama sizi tamamen özgürlüğe kavuşturmaz. Varolan özgür yazılım sizi, eğer özgür olamayan yazılım da kullanıyorsanız, özgürleştirmeyeceği için, biz özgür olmayan yazılımı reddediyoruz ve sadece özgür yazılım kullanıyoruz. Eğer siz de özgürlüğe değer veriyorsanız, lütfen bize ahlaksız ve toplum karşıtı özgür olmayan yazılımın sosyal düzenine karşı mücadelemizde, ilkesel olarak özgürlük için direnip özgür olamayan yazılımı reddeden bir GNU/
Linux dağıtımı kullanarak katılın.
“[Açık Kaynak] GNU/Linux gibi bir özgür işletim sistemini asla geliştirmezdi, çünkü öylesi bir şeye sahip olmanın önemini hissetmezdi. GNU/Linux'un özgür bir işletim sistemi olarak varolmasının sebebi onu hissedenledir.” --Richard Stallman
(*) Bir GNU/Linux dağıtımı, Linux'u çekirdek olarak kullanıp genellikle içinde bir paket yönetim sistemi olan belli bir yazılım düzeninden oluşan ve bir kullanıcı tabanını kapsayan GNU sistemidir. Çekiciliği bir kullanıcı tabanının getirdiği kolay kullanım, yönetim ve sorun giderilmesindedir. Ayrıca bir GNU/Linux dağıtımının yönü de insanlar için önemlidir; örneğin gNewSense'in kesin bir şekilde tüm özgür olmayan yazılımları reddetme ilkesi vardır.
wiki.gnewsense.org