GNU

Truva Linux Wiki sitesinden
Atla: kullan, ara

GNU, (GNU Is Not Unix) Richard Stallman tarafından eylül 1983 tarihinde başlatılmış ancak 1984 yılında işleyişe başlamış bir özgürlük hareketinin ilk aşamasıdır. GNU, (GNU Is Not Unix) bir işletim sistemi için gerekli kütüphaneleri, kullanıcılar tarafından çokça tercih edilen programları, sistem araçlarını içeren ve açık kaynak kod dünyasına sunan ve sunmak ile mükellef olan bir özgürlük oluşumudur. GNU, (GNU Is Not Unix) tamamen özgür bir işletim sistemi yaratmayı amaçlamıştır. GNU, (GNU Is Not Unix) adından da anlaşılacağı üzere Unix değildir ve kesinlikle karıştırılmamalıdır. Bunun sebebi yapı bakımından Unix'e benzese de ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasından dolayı ayrışmaktadır.


GNU, (GNU Is Not Unix) bir işletim sistemi yapımı için gerekli ortamı sağlasada bir çekirdek olmadan tam anlamıyla bir şey ifade etmez. Bu noktada GNU/Hurd'ın (Hird of Unix-Replacing Daemons) gelişim süreci başlatılmıştır. GNU/Hurd (Hird of Unix-Replacing Daemons) Mach mikroçekirdeği temel alınarak geliştirilekte olan bir çekirdek oluşturma amacıyla başlatılmış bir projedir. GNU/Hurd, rakibi sayılabilecek GNU/Linux karşısında yeterli başarıyı gösterememiş ve halen gelişimini sürdürmekte olsa da yakın zaman içerisinde sadece bir proje olarak kalacak bir projedir ancak şuan için bile Debian GNU/Linux dağıtımı ile GNU/Hurd kullanılabilmektedir. GNU/Hurd daha sonra ki zamanlarda Mach mikroçekirdeğinin terkedilmesi sonucu GNU/Linux çekirdeği üzerine kurulu L4Ka ile yeniden gelişimine devam etmektedir. GNU/Hurd şuan için Debian ekibi tarafından geliştirilmektedir.


GNU'nun (GNU Is Not Unix) başlıca projeleri GNU Compiler Collection (GCC), GNU Binary Utilities (binutils), bash kabuğu, GNU C kütüphanesi (glibc) ve coreutils'dır.


Grafik ortam açısından X.Org'u yazım açısından ise Tex programlarını resmi olarak kullanmaktadır. GNU programları, (GNU Is Not Unix) bütünüyle GNU/Hurd çekirdeği ile uyumlu değildir.


Richard Stallman nasıl Linux denmesine kızmakta ise Hurd denmesine de bir o kadar kızmaktadır. Çünkü, Linux ve Hurd projelerini GNU (GNU Is Not Unix) var etmektedir de denebilir. GNU, (GNU Is Not Unix) olmasaydı şuan Linux ve Hurd çok farklı noktalar da olur ve belki de şuan gelinen seviyeye hiç bir zaman ulaşamazlardı. Bu sebepten dolayı Linux ve Hurd tek başlarına tam anlamıyla bir şey ifade etmemektedir.


Bir çok GNU (GNU Is Not Unix) programı Microsoft Windows, Mac Os X, BSD, Solaris gibi önde gelen işletim sistemleri için sunulmaktadır. Paket olarak sunulmasa bile kullanıcılar kaynak koddan derleyerek kullanabilme ve hatta gelişimine katkı da bulunabilme imkanına sahiptirler.


GPL (General Public Licence), LGPL (GNU Lesser General Public License) ve GPFDL ( GNU Free Documentation License) lisansları GNU tarafından hazırlanmıştır ancak bambaşka bir çok diğer projede de kullanılmaktadır.


GNU, (GNU Is Not Unix) her an gelişmekte ve güçlenmekte olan bir oluşum olup özellikle son zamanlarda daha kullanışlı GNU/Linux dağıtımlarıyla GNU (GNU Is Not Unix) projeleri son kullanıcı tarafından daha çok tercih edilmektedir.