KDE

Truva Linux Wiki sitesinden
Atla: kullan, ara

KDE (K Desktop Environment), Unix türevi işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri (Kdelibs) kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD gibi Unix türevi işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Microsoft Windows ve Mac Os X işletim sistemleri altında Cygwin programı aracılığıyla çalışabilmektedir. KDE 4 (K Desktop Environmet), kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Microsoft Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde Cygwin programına ihtiyaç duymadan çalışabilmektedir.

K harfinin, başlarda "Kool" sözcüğünün kısaltması olması düşünülmesine rağmen, kısa süre içinde herhangi bir anlam ifade etmemesine karar verildi.

KDE (K Desktop Environmet)'nin maskotu, Konqi adında yeşil, sevimli ve minicik bir ejderhadır.

Gelişim Süreci

KDE (K Desktop Environmet) 1996 yılında Matthias Ettrich tarafından; Tübingen Üniversitesi'nde okuduğu yıllarda geliştirilmeye başlamıştır. Bu dönemde UNIX ile sorunlar yaşayan Ettrich, bir Newsgroup'a attığı mesajla aradığı yazılımları ve bu konudaki düşüncelerini yazmıştır. Kullanışlı bir masaüstü ortamını, o dönemde kız arkadaşı kullanmakta zorluk çekiyor diye başlatmıştır. Bu düşünce oldukça ilgi çekmiş ve KDE (K Destkop Environmet) projesi doğmuştur.

En başta; Qt toolkit kullanan KDE (K Desktop Environmet), bir çok KDE/Qt programını son kullanıcıya sunmuştur. 1997 tarihi itibariyle de çok daha komplike programlar çıkmıştır. Qt'deki lisans sorunları yüzünden, iki yeni proje başlamıştır. Bunlardan ilki Harmony masaüstü bir diğeri ise GNOME projesidir.

Kasım 1998 tarihinde Qt toolkit'in açık kaynak kodlu olması (Q Public Licence) ile KDE (K Desktop Enviroment) Free Qt Foundation kurulmuş ve Qt'nun açık kaynak kodlu olması garanti altına alınmıştır.

GPL (General Public Licence) ile ilgili anlaşmazlıklar çözüldükten sonra, Qt 4 ile artık Unix, Mac Os X ve Microsoft Windows işletim sistemleriyle de çalışır hale gelmiş bu da KDE'yi (K Desktop Environmet) bu platformlara da taşımıştır.

KDE (K Desktop Environment) ve GNOME projeleri Freedesktop.org üyesidir ve Unix masasüstü ortamını geliştirmek için her ne kadar aralarında bir rekabet olsa da aynı amaç uğruna birlikte çalışırlar.

Proje Çalışma Sistemi

Bir açık kaynak proje katılımcıların gönüllü ve özverili katkılarıyla gerçekleşmektedir. Canonical (Ubuntu), Trolltech, Mandriva gibi firmalar da bir çok geliştiricisini projenin içinde çalıştırmaktadır. Bu katılımcılarla birlikte KDE'ye (K Desktop Environmet) bir çok kod, tercüme ve sanatsal destekte bulunulmaktadır. KDE (K Desktop Environment) ile ilgili hatalar, karşılaşılan sorunlar e-posta listelerinde tartışılmakta ve çözülmektedir.

Bunun yanında; IBM,Dell,Hp (Hewlet Packerd) gibi bilgisayar üreticileri; Ubuntu projesinin sahibi Mark Shuttleworth gibi şahıslar tarafından yapılan yüksek bağış (15 Ekim 2006) KDE'nin (K Desktop Environment) gelişim sürecine büyük katkıda bulunmuş ve en önemli sponsorları olarak KDE'nin (K Desktop Environmet) en büyük sponsorları olmuşlardır. Bir cep telefounu üreticisi olan Nokia yakın bir zamanda QT'yu geliştiren Trolltech şirketini satın almış ve KDE (K Desktop Environmet) ve QT üzerine çalışmalar yapmaya başlamıştır.

KDE (K Desktop Environmet) proje geliştiricilerinin yanında; proje gelişim süreci için önemli ve resmi değişiklikler kde-core-devel listesi tarafından yapılmaktadır. KDE-libs-Core geliştiricileri kaynak geliştiriciler olarak tanımlanırlar. Uzun bir süredir KDE (K Desktop Environment) projesine katılım gösterirler. Oylama yerine listelerdeki tartışmaların çözümlenmesiyle sonuca varırlar.

KDE (K Desktop Environment) geliştiricileri Dünya'nın dört bir yanında katılım gösterirler. KDE projesine en fazla katılım gösteren ülke Almanya'dır. Almanya'daki KDE sunucuları Kaiserslautern ve Tübingen Üniversitelerinde bulunmaktadır. KDE (K Desktop Environment) toplantıları Almanya'da yapılmaktadır.

Geliştiricilerin Dünya'nın dört bir yanından katılım göstermesinin yanı sıra, projenin en fazla katılımcısı Almanya'dan olmaktadır. Sunucuları Kaiserslautern ve Tübingen Üniversitelerinde bulunmaktadır. KDE toplantıları da Almanya'da yapılmaktadır.

Kullanıcıların Yeni Oyuncağı KDE 4

KDE 4, 11 ocak 2008 tarihinde son kullancıyla buluşmuştur. KDE 4 (K Desktop Environment) ile birlikte kullanıcılar Plasma (Masaüstü Araçları), Dolphin (Dosya Sistemi Yöneticisi), Desktop Efect (Compiz Fusion benzeri 3B masaüstü efektleri), Oxygen (Simge Seti) geliyor. KDE 4 (K Desktop Environment) ile Cygwin yazılımı ile katman oluşturmadan Microsoft Windows ve Mac Os X işletim sistemleri altında KDE 4 (K Desktop Environment) masaüstü kullanılabilecektir.