Gönderen Konu: YouTube da Kapandı  (Okunma sayısı 3998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fortran

  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 1.671
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
    • get GNU
YouTube da Kapandı
« : 27 Mart 2014, 07:46:46 ös »

Günlerdir tartışılan Twitter yasağının ardından bugün YouTube’a da erişim engeli geldi. TİB tarafından erişimi engellenen YouTube, Türkiye’de bölge bölge girilemez hale gelecek. Alınan karar 3G internet erişimi sağlayan GSM operatörleri ile internet erişim hizmeti veren TTNET ve Superonline gibi ISP şirketlerine tebliğ edildi. Twitter’ın yasaklanmasının ardından kapatılacağı yönünde beklentiler artan YouTube’a bugün saat 16:30 itibarıyla kullanıcıların büyük bölümü giremez hale geldi. Yasaklama kararı ile ilgili olarak Google’dan ilk açıklama da geldi: “Türkiye’deki bazı kullanıcılarımızın YouTube’a erişemediklerine dair raporlar alıyoruz. Bizim tarafımızda herhangi bir teknik sorun olmamakla birlikte konuyu araştırıyoruz.

Kapatma kararının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Suriye sınırları içindeki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesine yönelik saldırıyı değerlendirmek üzere yaptıkları görüşmeye ilişkin olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete düşmesi sonrası alındığı söyleniyor. YouTube’a uygylanan erişim engellemesiyle ilgili bir metin de yayımlandı:

5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (youtube.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 27/03/2014 tarih ve 490.05.01.2014.-48125 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.

    (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (youtube.com) according to Decision Nr. 490.05.01.2014.-48125 dated 27


Bu arada, 6 gündür Türkiye’de sürmekte olan engellemeyi blogu üzerinden paylaştığı bir yazı ile değerlendiren Twitter; şunları paylaştı:

Türk hükümetinin Twitter’a erişimi engellemesinin üzerinden altı gün geçmiş bulunuyor. Bu süre zarfında Türk yetkililerle; endişelerini dinlemek, kendilerini platformumuz ve politikamız hakkında bilgilendirmek ve bu durumu bir çözüme kavuşturabilmek için temaslarımız oldu. Ancak sesini duyurmak için Twitter’a başvuran Türkiye’de milyonlarca kişi hala gerçekleştirmekten mahrum bırakılıyor.

Bu nedenle, son birkaç gündür Türkiye’deki bağımsız hukuki temsilcimiz ile birlikte üzerinde çalışmakta olduğumuz Türk mahkemelerindeki farklı davalara, Türk gazetecilerinin, hukuki uzmanların ve uluslararası toplumun da bu yönde taleplerini ilettikleri gibi erişimin engellemesinin kaldırılması yönünde bugün dilekçelerimizi sunduk.

Engel için sunulan yasal temel görüntüde üç mahkemenin kararına (ki bu kararların hiç biri bize engelleme kararından önce bildirilmedi) ve bir savcının bu yöndeki talebine dayanıyor.

Üç mahkeme kararından ikisi bizim kendi topluluk kurallarımızı çiğneyen içerikle alakalı ve bu içerikler askıya alındı. Bir mahkeme kararı ise bir eski bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabı kaldırmamız hükmünde bulunuyor. Bu karar konusunda endişelerimiz var. Politik söylem, en önemli önemli söylemlerden birisidir; özellikle de, muhtemel bir hükümet yolsuzluğunu konu alıyorsa. İşte bu yüzden bugün, kullanıcılarımız adına bu kararın bozulması için Türk mahkemesine başvuruda bulunduk.

Biz bu karara itiraz etmekle birlikte, karara konu olan hesapla ilgili Ülke İçerik Engelleme (Country Withheld Content) aracımızı kullanıyoruz. Savcılığın talebiyle kişilerin güvenliği için birçok tweete uyguladığımız bu aracı Türkiye’de ilk kez kullanmış olduk. Araç,  belli bir yargı kararına göre içeriğin bir ülkede askıya alınmasını sağlarken, geriye kalan ülkelerde görünür olmasına izin veriyor. Bundan etkilenen kullanıcıları bununla ilgili bilgilendirmiş bulunuyoruz ve bu askıya almalarla ilgili açıklayabileceğimiz tüm bilgileri Chilling Effects ‘e (web sitesi) sunuyoruz.

Bu engelleme süresince, kullanıcı politikamıza bağlı kalarak e-posta ya da IP adresi gibi herhangi bir kullanıcı bilgisinin Türk devletine verilmemiş olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.

Erişim engellemesiyle ilgili yapılan açıklamalar çerçevesinde Türkiye’de hizmetimizin engellenmesi için herhangi bir temeli yoktur. Twitter’a erişimin tamamen engellenmesi yönündeki bu orantısız ve yasal olmayan yönetsel bu kararın hukuken yeniden gözden geçirilmesiyle sağlanan bugünkü olumlu gelişmeler ışığında da hükümetin Twitter erişimini en kısa süre içinde yeniden sağlamasını; böylece vatandaşların, bu haftasonu gerçekleştirilecek seçimler öncesinde açık online diyaloga devam edebilmesini umuyoruz.


getgnu.org

« Son Düzenleme: 27 Mart 2014, 08:10:25 ös Gönderen: fortran »

Çevrimdışı atlantis

  • Yönetici
  • Forum Gurusu
  • *****
  • İleti: 600
  • Truva Linux
    • Truva Linux
Ynt: YouTube da Kapandı
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2014, 09:36:25 öö »
Beklediğimiz bir şeydi zaten. Seçimden sonra neler yapacakları önemli benim için. Şu an her şekilde giriyor insanlar hala.