Geçtiğimiz cumartesi Sabancı Üniversitesi'nde gerçekleşen
Richard M. Stallman'ın "Telif Hakları ve Toplum" sunumuna katıldım.
Katılımın çok fazla olacağını düşünmüştüm. Hatta bu kalabalıkta oturacak yer bulamam diye biraz endişelenmiştim. Ama üniversitenin konumundan olsa gerek bir insan seli durumu yoktu. Çanakkale'den yine kalabalık gelmiştik. Necdet Hoca'nın mezun öğrencileri ile birlikte sunumda birbirini tanıyan en büyük gruptuk sanırım.
Stallman, sunumuna özgürlüğü, bir yazılımın neden özgür olması gerektiğini ve özgür yazılımın esaslarının neler olduğunu anlatarak başladı. Kullanılan sistemin insan özgürlüğüne saygı duyması gerektiğini söyledi. Bu sözünü çok sevdim:) Özgür yazılımı hiç bilmeyip ilk kez orada Stallman'dan dinleyen birisi için verdiği örnekler hayatın içinden, somut, net ve açıklayıcıydı.
Bir işletim sistemi için gerekli olan tüm yazılımlar hazırken (çekirdek hariç) , Linus'un yazdığı çekirdek kullanıldı diye bu işletim sistemine sadece "Linux" işletim sistemi dememizin doğru olmadığını "GNU/Linux" olarak kullanılması gerektiğini söyledi.
Daha sonra açık kaynaklı yazılımlardan ve bunun neden etik olmadığından, sansürlerden, telif haklarından ve
lisanslardan bahsetti. Özgür yazılımın felsefesi ile ilgili daha ayrıntılı cevapları
buradan bulabilirsiniz.
Konuşma sonunda
GNU peluşu açık artırmaya sunuldu.(
FSF için) Peluşun sahibi Necdet Hoca oldu.
Sunumdan sonra
Stallman soruları yanıtladı. Verdiği cevaplar da konuşmasında olduğu gibi netti.
Özgür yazılım hareketini başlatan kişiden, özgür yazılımı dinlemek çok çok güzeldi. Bilgi ve Sabancı Üniversitesi'ndeki sunumu kaçırmış olabilirsiniz ama hala katılmak isteyenler için, Ankara Üniversitesi'nde
bir konuşması daha olacak. Stallman bir daha ne zaman Türkiye'ye gelir bilinmez. Gidebilecek durumu olanlar için bence kaçırılmaması gereken bir fırsat.
Etkinlikten sonra, bu kalabalık ekiple bolca sohbet etme fırsatım oldu. Benim için yine aşırı keyifli geçen bir gündü. Görüşmek üzere.
aybukeozdemir.com